La Universitatea de Vest Timișoara (UVT), se desfășoară conferința internațională „Diplomația Academică în contextul Alianțelor de Universități Europene”. Participă inclusiv ambasadori români în state din Uniunea Europeană. Organizatorii precizează că 21 de universități din România, care cuprind aproximativ 67% din totalul studenții din țara nostră, fac parte din alianțe europene.
Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a declarat că, anual, circa zece mii de tineri din România pleacă la studii în alte țări: „Nu avem cifre exacte despre numărul studenților români care studiază în prezent în universitățile din Europa, dar avem o idee despre comunitățile românești. Obiectivul nostru prin acest program, împreună cu universitățile din România și în special cu Universitatea de Vest Timișoara, este să ne conectăm prin dialog de la universitate la universitate cu tinerii români care învață acolo, să vedem exact cum, prin proiecte comune concrete, să încercăm să ne conectăm din nou cu universitățile din România. Obiectivul nostru final este ca studenții și absolvenții acestor facultăți să rămână în România, iar pe cei care studiază în afară să-i convingem să revină în România. Pentru aceasta este nevoie de politici guvernamentale pentru a-i atrage să revină în România. Nu este vorba doar despre un mediu competitiv, care vizează nu doar educația și sănătatea, ci și de crearea de locuri de muncă. Este un obiectiv la nivel guvernamental.”
Prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT: „Piața muncii și cea a educației sunt cele mai globalizate sectoare din Europa, iar aceste alianțe europene au tocmai acest obiectiv, de a crea universitățile transnaționale. UVT nu mai reprezintă un scop pentru un student, ci noi promovăm ideea unei porți deschise spre Europa, prin programele disponibile de a pleca în universitățile din Europa, făcând un circuit în alte universități de unde să revină cu diplome și experiențe comune.”