Diplomă universitară unică recunoscută în toate statele membre UEDiplomă universitară unică la nivel european, recunoscută, automat, în toate statele member UE, a fost unul dintre principalele puncte discutate la Paris, în cadrul reuniunii formale a miniștrilor educației superioare.

Într-o conferință de presă, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel (Bulgaria), a declarat că „proiectul promovat de Comisia Europeană a primit undă verde din partea mai multor state comunitare, „însă pentru punerea sa în aplicare va fi necesară parcurgerea mai multor etape (…) Ideea este ca aceste diplome universitare europene să poată fi aplicate pentru licențe, programe de master și doctorate. Pentru aceasta, trebuie să le oferim statelor membre o serie de caracteristici comune. După aceea, le revine lor sarcina să le încorporeze în legislațiile naționale” și speră, de asemenea, ca inițiativa să prindă contur până în 2024.

În opinia sa beneficiile pe care le-ar aduce implementarea unei asemenea măsuri sunt importante. De exemplu, o diploma universitară europeană ar elimina o parte din actualele dificultăți care par, inevitabil, la echivalarea anumitor titluri universitare în țările din blocul comunitar.

„Reuniunea desfășurată în Orașul Științei și Industriei din Paris a fost importantă pentru că dezvăluie puțin cum vor fi președinția franceză și următoarele președinții ale Republicii Cehe, Suediei și Spaniei în privința rolului extrem de important pe care îl au universitățile în Uniunea Europeană”, a declarat ministrul universităților din Spania, Joan Subirats, care a pledat pentru o implicare mai mare a studenților în ceea ce privește conținutul materiilor și în definirea propriului lor rol în cadrul sistemului universitar european.
În plus, ministrul Educației superioare din Franța, Frederique Vidal, care a fost, de altfel, și amfitrioanul reuniunii, a pledat pentru promovarea ‘atractivității și competitivității’ universităților din spațiul comunitar.

Aceasta a mai atras atenția asupra faptului că, la nivelul Uniunii Europene „cercetarea trebuie finanțată mai mult și mai bine. Înșiși cercetătorii trebuie să explice acest lucru”, a mai subliniat ministrul francez al Educației supeioare..

Distribuie acest articol!