10-1Pornind de la ideea că cel mai important capital al sistemului educaţional este resursa umană, demnitatea profesională trebuie privită ca pe o dimensiune generatoare
de calitate în educaţie.
Din această perspectivă, viitorul şcolii nu va mai fi doar acela de a-i pregăti pe elevi din punctul de vedere al achiziţiilor academice, ci de a le crea oportunităţi de aplicare a acestora în contexte reale de viaţă şi de a avea un comportament responsabil şi corect în societate.
Întrucât calitatea educaţiei este influenţată, indubitabil, de probitatea morală şi profesională a celor care formează, profesia de cadru didactic trebuie percepută de către comunitate cu încredere şi responsabilitate. Fără teama de a aprecia că de profilul şi conduita educatorului va depinde viitorul omenirii, e necesar ca acesta să-şi consolideze credibilitatea publică, să respecte şi să practice profesia în concordanţă cu etica pedagogică. Numai aşa profesorul poate fi asimilat cu ideea de model, încât elevii să fie marcaţi de caracterul acestuia, de competenţa şi de angajamentul său.
Prin urmare, un profesor bun, cu o viziune largă poate juca un rol important în construirea unor conştiinţe, a unor destine, în timp ce un cadru didactic ce ignoră normele de etică şi bună practică poate afecta negativ traseul elevilor săi. Mai mult, un profesor corupt şi incompetent nu este doar un individ rău, ci şi o întruchipare a unei generaţii corupte şi incompetente.
Având în vedere că etica şi responsabilitatea educaţională necesită un angajament zilnic şi total din partea şcolii (directori, personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, elevi şi părinţi), promovarea valorilor etice se face prin lucru în echipă şi prin iniţiativă, iar rezultatele apar nu doar prin creşterea reputaţiei şi a imaginii şcolii, ci, în principal, la nivelul educaţiei viitorului cetăţean.
În acest sens, ca o formă de preocupare şi de sincronizare cu tendinţele sistemice în domeniu şi cu nevoile identificate ca şi priorităţi la nivel naţional, pentru anul şcolar 2016-2017, prin Casa Corpului Didactic Dâmboviţa s-a derulat (pentru două grupe) programul de formare acreditat Etica şi integritatea în contextul implementării controlului intern/managerial, program adresat personalului didactic de predare şi personalului de conducere, îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar.
Inclus în categoria 2, cu 60 de ore şi 15 credite profesionale transferabile, programul menţionat este structurat în trei module ce au ca obiectiv dezvoltarea unei culturi a calităţii în unităţile de învăţământ preuniversitar prin reconsiderarea locului şi a rolului controlului intern/managerial.
Primul modul prezintă în cadrul SCMI dispoziţii cu caracter general, normele internaţionale şi naţionale privind prevenirea şi combaterea corupţiei, principiile care guvernează învăţământul preuniversitar, aşa cum sunt ele reglementate în Legea Educaţiei Naţionale, normele deontologice aplicabile personalului contractual din sistemul de învăţământ.
Modulul al doilea analizează aspectele referitoare la integritatea în unităţile de învăţământ preuniversitar, la drepturile şi obligaţiile personalului didactic şi ale personalului didactic auxiliar, aşa cum sunt ele reglementate în Legea nr. 477/2004 privind Codul de conduită al personalului contractual din autorităţile şi entităţile publice, Legea 53/3003 – Codul muncii şi Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Ultimul modul propune Parteneriatul educaţional – suport al creşterii gradului de educaţie anticorupţie prin înţelegerea importanţei dobândirii de competenţe prosociale în perspectiva dezvoltării individuale şi sociale; îmbunătăţirea capacităţii de a utiliza mecanisme care să conducă la implementarea parteneriatului educaţional anticorupţie; elaborarea de strategii şi programe de educaţie anticorupţie în parteneriat şcoală – familie – comunitate.
Aşadar, dincolo de excursul teoretic aprofundat asupra cadrului ce vizează concepte şi paradigme din etică, axiologie, psihologie şi sociologie, utilitatea acestui program de formare este dată de aportul praxiologic, concretizat în posibile răspunsuri sau soluţii la o serie de situaţii controversate care pot interveni în practica educaţională.
Responsabil de program: prof. metodist Aurora SOLOMON,  CCD Dâmboviţa
 
 

Distribuie acest articol!