Provocările mileniului în care trăim presupun dobândirea de noi competențe de către oameni, competențe care să contribuie la creșterea socio-economică durabilă, la inovație și competitivitate, dar și la un mediu curat. În acest sens, Uniunea Europeană a declarat 2023 Anul European al Competențelor, promovând o mentalitate de recalificare și perfecționare, ajutând oamenii să obțină abilitățile potrivite pentru locuri de muncă de calitate.
Această inițiativă va contribui, de asemenea, la atingerea obiectivelor Compasului digital pentru 2030 de către cel puțin 80% dintre adulții cu competențe digitale de bază și a 20 de milioane de specialiști TIC – angajați în UE. Ca urmare, competențele digitale devin tot mai necesare, cu atât mai mult cu cât, în zilele noastre, cantitatea de date care este generată atât de oameni, cât și de mașini, depășește cu mult capacitatea oamenilor de a absorbi, interpreta și lua decizii complexe pe baza acestor date. O soluție în acest sens poate fi Inteligența Artificială (care formează baza tuturor învățărilor pe calculator și este viitorul tuturor proceselor de luare a deciziilor complexe) care poate fi utilizată și în procesul educativ.
Deschiderea oferită de Uniunea Europeană a permis și permite liceelor tehnologice din România derularea de proiecte cu fonduri europene care să asigure perfecționarea continuă a cadrelor didactice și formarea profesională inițială a elevilor prin stagii de pregătire practică derulate în firme, ca modalitate a apropierii procesului de predare-învățare de cerințele reale ale pieței muncii. Aceste proiecte permit promovarea și dezvoltarea de parteneriate și rețele parteneriale cu instituții școlare, centre de formare profesională și cu agenți economici din Comunitatea Europeană, pentru a asigura o dezvoltare durabilă a învățământului tehnologic românesc.
Un model de bune practici este oferit de acreditarea Erasmus+ pe care Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu din București a obținut-o în anul 2021. În al doilea an de derulare a acreditării Erasmus + s-a desfășurat proiectul cu numărul 2022 1 RO-01 KA121 000061658. Beneficiarii acestui proiect au fost 4 profesori de științe economice de la liceul nostru, care au participat la cursul „Tech Toolbox for Teachers – AI-powered tools too“, oferit de EUNEOS Oy, în perioada 2 iulie 2023 – 8 iulie 2023, în Porto – Portugalia.
Scopul proiectului este crearea unei strategii privind digitalizarea și dezvoltarea unui cadru de competențe digitale profesionale pentru profesorii și elevii din liceul nostru, utilizând instrumente digitale adecvate, deoarece țintim către o educație de calitate și incluzivă și ne dorim ca tinerii și profesorii din liceul nostru să fie pregătiți pentru era digitală.
Cursul „Tech Toolbox for teachers – AI-powered tools too“ a oferit o utilizare practică a unei game largi și variate de instrumente și platforme de învățare digitală pentru a crea resurse de predare și de învățare eficiente, dar și captivante. Educatorii moderni vizionari trebuie să aibă o „cutie de instrumente tehnologice“ care cuprinde o gamă completă de echipamente digitale pentru a crea, distribui și evalua resurse pedagogice de înaltă calitate, oferind posibilitatea de a fi accesate pe orice dispozitiv și cu disponibilitatea învățării în orice moment.
Acest curs și-a propus să pătrundă în lumea instrumentelor tehnologice uimitoare și să le folosească într-o serie de scenarii și proiecte inovatoare care extind abilitățile și cunoștințele participanților și provoacă gândirea convențională privind livrarea curriculumului.
Metodologia cursului este de a replica viziunea din spatele ideii de „Set de instrumente tehnologice pentru profesori – instrumente bazate pe inteligență artificială“. Cu alte cuvinte, utilizarea tehnologiei pentru a crea un mediu de învățare confortabil, în care sarcinile individuale sunt îndeplinite și se bazează pe asigurarea faptului că colaborarea în grup are loc la fața locului și în afara acestuia, profitând de împrejurimile locale și de avantajele pe care le permite învățarea digitală.
Cu accent pe tehnologia bazată pe Inteligența Artificială, participanții au învățat cum să folosească cele mai recente progrese în Inteligența Artificială pentru a crea experiențe de învățare personalizate și pentru a îmbunătăți rezultatele elevilor. Prin activități practice și discuții în colaborare, participanții au dobândit cunoștințele și abilitățile necesare pentru a integra tehnologia AI în sala de clasă.
Rezultatele proiectului sunt:
- aprofundarea/învățarea de instrumente digitale uimitoare punând accent pe tehnologia Inteligenței Artificiale (AI) pentru a crea experiențe de învățare personalizate și a îmbunătăți rezulatele școlare ale elevilor;
- dobândirea abilităților de investigare și utilizare de instrumente inovatoare, durabile, eficiente specifice inteligenței artificiale precum: platforme de clasă; sisteme de comunicații; jocuri de evaluare cu jocuri, chestionare și formulare de automarcare; creații de resurse prin cărți online, lucrări, filme, fotografii și documente digitale interactive; instrumente online diferite pentru a genera abordări inovatoare pentru o serie de arii curriculare; instrumente bazate pe Inteligență Artificială pentru a crea experiențe de învățare personalizate pentru studenți; cunoștințe și abilități pentru a integra tehnologia AI în sălile de clasă; tranziția de la abordări educaționale non-digitale la cele digitale; împărtășirea ideilor și a gândurilor în proiecte de colaborare în timp real; evaluarea, evaluarea și partajarea abordărilor tehnologice;
- îmbunătățirea comunicării profesionale în limba engleză și, de asemenea, învățarea unui nou vocabular despre educația digitală și tehnologică;
- actualizarea abilităților digitale și a metodelor de predare, învățare și evaluare, folosind diferite aplicații și platforme: Sway, Seesaw, Book Creator, Waklet, Loom, Quizlet și Microsoft;
- îmbunătățirea abilităților de comunicare și lucru în echipa cu participanții din spațiul european, în timpul mobilității;
- dezvoltarea sentimentului cetățeniei active europene și de reziliență la schimbările rapide din societate generate de tehnologia AI;
- dobândirea viziunii din spatele ideii unei cutii de instrumente bazate pe AI pentru a crea un mediu de învățare prietenos, confortabil, care conferă starea de bine atât a profesorului, dar mai ales a elevului.
Totodată, fiecare participant a realizat un site folosind aplicația google.sites, în acest site fiind colectate toate aplicațiile cu care s-a lucrat în zilele de curs. Dintre aplicațiile nou învățate menționăm: Blooket, Tate Paint, Adobe Firefly, Blob opera, Google Earth Project, Flip etc., dar un ajutor deosebit a venit din partea aplicațiilor care folosesc Inteligența Artificială: Skybox AI, Synthesia, Storybird AI, Film Face AI sau ChatGPT.
Fiecare beneficiar a primit la finalizarea mobilității europene documentul EUROPASS Mobility care atestă perfecționarea sau formarea competențelor profesionale, precum și diploma de participare din partea organizației gazdă.
Prin parteneriatul încheiat cu Euneos OY se continuă colaborarea de peste 5 ani cu această instituție, dar și dezvoltarea capacității de a elabora și implementa noi proiecte de către Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu din București, ai căror beneficiari direcți să fie profesorii. În acest mod, proiectul este sustenabil, incluzând activități care vor contribui la formarea continuă a profesorilor, dar și la creșterea educației deschise, incluzive și de calitate din liceul nostru.
*** Mai multe informații puteți obține accesând linkul de mai jos:
https://sites.google.com/view/gabysanteachtoolbox/home
Prof. Camelia Panciu – Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, București
Prof. dr. Gabriela Dîrloman – Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, București
Articol publicat în revista Tribuna Învățământului nr. 44-45