Digitalizarea Educației  – între provocări și oportunitățiSoluția pentru paradigma societății moderne poate fi un sistem educațional de calitate, rezilient, adaptat nevoilor tinerilor și care să aibă capacitatea de a pregăti generațiile viitoare pentru o piață a muncii mult diferită față de cea de astăzi. Fiind vorba de un sistem complex care are nevoie de continue adaptări pentru a putea răspunde cerințelor, utilizarea noilor tehnologii devine esențială pentru eficientizarea proceselor și procedurilor interne (inclusiv pentru transparentizarea acestora), creșterea accesibilității, calității și impactului actului educațional, dar și pentru a forma generații de tineri și dascăli cu competențele necesare. 

Martie 2020 a reprezentat un moment critic pentru sistemul educațional din România. Contextul pandemic a accentuat, deopotrivă, nevoia digitalizării proceselor educaționale, nevoia de a investi în competențe digitale și importanța conectivității, a subliniat carențele sistemului de învățământ privind utilizarea flexibilă și complementară a instrumentelor de învățare și, totodată, ne-a arătat în mod clar care sunt oportunitățile în ceea ce privește viitorul educației. Este important de notat că acest proces de dezvoltare prin digitalizare nu va avea loc peste noapte, fiind nevoie de o abordare integrată, gândită și implementată pe termen lung.

Suntem convinși de faptul că atât anul 2020, cât și 2021 au fost ani dificili pentru copii, profesori și părinți, în ciuda faptului că s-au depus eforturi mari pentru a diminua consecințele nefaste ale crizei sanitare. Am trecut printr-un proces accelerat de digitalizare prin intermediul căruia s-au înregistrat progrese semnificative, dar este important să învățăm din această perioadă și să investim în continuare resurse financiare, umane și tehnologice într-un ritm susținut pentru a ajunge la nivelul dorit, acela de a avea un sistem educațional digitalizat, centrat pe elev și pe potențialul acestuia, indiferent de punctele forte, slăbiciunile sau afinitățile pe care le-ar putea avea, de a se dezvolta în plan personal și a deveni un membru activ al societății.

În cursul ultimelor 15 luni, Ministerul Educației a întreprins o serie de acțiuni și proiecte pentru a veni în ajutorul elevilor, încercând să-i susțină în continuarea procesului de învățare de la distanță, inclusiv prin furnizarea dispozitivelor necesare. Printre liniile de acțiune implementate pe perioada de criză au fost incluse următoarele:

  • Programul Școala de Acasă, prin care au fost achiziționate 250.000 de ta–blete pentru elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal, din medii defavorizate.
  • Programul Educația în Siguranță, prin care a fost prevăzută dotarea unităților de învățământ preuniversitar care nu au asigurate din bugetul autorităților publice locale dispozitive electronice ne-cesare susținerii activității didactice.
  • Programul Euro 200, prin care în anul 2020, 7.225 de elevi și studenți din familii defavorizate au beneficiat de ajutor pentru achiziționarea de echipamente electronice care să le permită participarea la cursurile online.
  • Lansarea portalului de informare educatiacontinua.edu.ro, instrument online dedicat tuturor celor interesați de contextul educativ și sanitar în care s-a desfășurat activitatea în anul școlar/universitar 2020-2021, ca urmare a evoluției pandemiei. Pe acest site se pot accesa ghiduri metodologice pentru învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, profesional și tehnic, vocațional, dar și pentru învățământul special.
  • Lansarea platformei digital.educred.ro, un spațiu creat pentru toate cadrele didactice care doresc să valorifice noile tehnologii în activitățile de învățare cu elevii. Cadrele didactice au posibilitatea de a accesa resurse de învățare necesare pentru susținerea activităților la distanță cu elevii, instrumente digitale cu ajutorul cărora pot fi dezvoltate astfel de resurse, platforme de învățare colaborativă, adaptate contextului clasei de elevi (și resurselor de la nivel de școală), dar și instrumente utile de comunicare și colaborare la distanță, precum și comunități de învățare în care pot fi împărtășite experiențe și resurse cu alți colegi de disciplină.
  • Programul Teleșcoala, prin care Ministerul Educației și Televiziunea Ro-mână au venit în întâmpinarea problemelor create de lipsa de conectivitate în anumite zone cu difuzarea de cursuri pentru toate nivelurile de învățământ, cu prioritate pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a/XIII-a, pentru a asigura continuitatea pregătirii în vederea susținerii examenelor naționale. În aceeași perioadă, profesorii au beneficiat de Teleșcoala profesorilor, programul de formare pentru cadrele didactice.
  • Ordonanța de Urgență nr. 144/ 2020, prin care s-a finanțat achiziția de către unitățile preuniversitare și universitare de învățământ a echipamentelor IT mobile de tip tabletă și alte echipamente și dispozitive electronice necesare pentru uz școlar.
  • Începând cu semestrul al II-lea al anului școlar 2020-2021, s-a acordat sprijin financiar prin intermediul programului național pilot de tip Școala după școală, în special pentru elevii din învățământul primar și gimnazial care nu au avut acces sau au avut acces limitat la activitățile didactice desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului, pentru elevi aparținând minorităților, elevi din mediul rural, elevi cu dizabilități și elevi din comunitățile dezavantajate economic.
  • Fiecare Centru Județean de Resurse și Asistență Educațională și Centrul Mu-nicipiului București de Resurse a oferit consultații elevilor, părinților și cadrelor didactice în intervalul orar 8-16 printr-o linie telefonică dedicată acestui tip de suport, în vederea asigurării suportului socio-emoțional necesar perioadei de criză. Astfel a luat naștere Ghidul de con-siliere școlară, care se adresează profesorilor consilieri școlari (psihologi, psihopedagogi, sociologi etc.) din sistemul de învățământ preuniversitar din România și include activități și programe de consiliere destinate elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal și profesional pentru dezvoltarea competențelor socio-emoționale ale elevilor și sprijinirea acestora în contextul pandemic și al învățării la distanță.

de Tudor OPREA – subsecretar de stat, Ministerul Educației

Articolul integral poate fi citit în revista Tribuna Învățământului nr. 20-21 / august-septembrie 2021

Distribuie acest articol!