Deschiderea anului universitar în Republica Moldova

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din ChișinăuLa deschiderea anului de învățământ 2023-2024 la Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău, ministrul educației și cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, a subliniat, adresându-se studenților intrați în anul I, precum și profesorilor și părinților: „Am vrut să cunosc oamenii care au făcut conștient o asemenea alegere curajoasă și foarte responsabilă. De voi depinde cum va arăta, cum va gândi, ce competență va avea următoarea generație de cetățeni ai țării noastre. Voi veți modela mii de minți pe parcursul carierei profesionale pornind de la convingerile și competențele proprii. În esență, voi veți modela viitorul instruind oamenii care îl vor crea.”

Referitor la rolul școlii și la misiunea profesorului în lumea de azi și în perspectivă, ministrul le-a spus studenților: „Rolul vostru va fi diferit decât cel al predecesorilor voștri și generația voastră îl va defini, pentru că nimeni încă nu poate spune cu siguranță care va fi el. Tehnologiile vor aduce noi oportunități, dar și noi provocări. Veți funcționa într-un mediu în continuă schimbare pregătind elevii pentru o lume despre care încă nu știm cum va arăta.

Inteligența emoțională, colaborarea, gândirea critică, liderismul, creativitatea vor fi competențe pe care va trebui să le dezvoltați în viitorii voștri discipoli, iar pentru aceasta trebuie să le posedați voi înșivă. Nimic nu inspiră mai mult decât puterea propriului exemplu. Investiți în voi în acești trei ani de facultate, explorați, trăiți noi experiențe, învățați din greu, faceți voluntariat, fiți deschiși spre noi idei și oportunități, consumați arta, căutați proactiv să vă lărgiți orizonturile.”

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a anunțat, ca perspectivă, constituirea Institutului Național pentru Educație și Leadership și creșterea investițiilor în învățământul superior pedagogic.