Descentralizarea curriculară intră în vigoare de anul viitor. Școlile vor decide singure după ce planuri-cadru vor funcționa

Descentralizarea curriculară intră în vigoare de anul viitor. Școlile vor decide singure după ce planuri-cadru vor funcționa

După ce Ministerul Educației și Cercetării a dat mână liberă unităţilor de învăţământ preuniversitar să-și organizeze singure activitatea în această perioadă dificilă, alegându-și scenariul în care se va învăța, în funcţie de nevoi şi de resursele pe care le au la dispoziție, MEC ar putea lăsa tot la latitudinea unităților de învățământ să decidă şi după ce planuri-cadru se va desfășura activitatea de învățământ.

Un grup de lucru de la Ministerul Educației lucrează, în prezent, la noile planuri-cadru. Astfel, școlile și-ar putea alege singure varianta de lucru după care vor funcționa în continuare, în momentul în care grupul de lucru constituit la nivelul ministerului va finaliza cele patru variante pentru clasele V-VIII.

Descentralizarea curriculară va intra în vigoare începând cu anul viitor.

Reamintim că, în noiembrie 2019, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii care scade numărul de ore de școală, la gimnaziu și la liceu. Potrivit documentului legislativ, elevii din învățământul primar ar urma să facă, în medie, 20 de ore pe săptămână, cei din gimnaziu – 25 de ore, cel mai mare impact al acestei legi înregistrându-se la aici, la clasele V-VIII, unde sunt tăiate aproximativ 5 ore din orarul săptămânal, iar elevii de liceu – 30 de ore pe săptămână.

Deși amintita lege ar fi trebuit să intre în vigoare începând cu acest an școlar, probabil și din cauza contextului pandemic, școlile funcționează, în continuare, după vechile planuri-cadru.