Definitivat şi Titularizare 2013

Titularizare
După emoţiile elevilor, emoţiile profesorilor
Dacă examenul de bacalaureat a trecut, evaluările naţionale au devenit deja amintire, iar universităţile care mai au încă locuri disponibile se pregătesc deja pentru cea de-a doua sesiune de înscrieri, a venit rândul cadrelor didactice să aibă emoţii. Aproximativ 8.000 de candidaţi au susţinut pe 18 iulie examenul scris de definitivare în învăţământ, profesorii care au promovat examenul dobândind dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Cei 8.000 de candidaţi au avut de ales din 126 de discipline de examen, examenul scris conţinând: subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei. Sesiunea de anul acesta a avut parte şi de două noutăţi formulate de către Ministerul Educaţiei, una bună şi una rea. Cea bună – acordarea dreptului de participare la examen şi debutanţilor cu un an vechime la catedră. Cea rea – creşterea mediei minime de promovare a inspecţiilor la clasă de la 7 la 8, fapt care a nemulţumit pe mulţi dintre candidaţi.
Puţin peste jumătate din cei înscrişi la examenul de definitivat au reuşit să şi promoveze. Astfel, rata de promovabilitate la nivel naţional este de 51,26%, adică 3.409 candidaţi din cei 6.651 de înscrişi se pot numi de acum profesori.
Anul trecut, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 62,23%, scăderea cu aproape 11 procente a numărului de cadre didactice care au promovat anul acesta fiind cauzată de creşterea de la 7 la 8 a notei minime de promovare.
La nivel de judeţe, cel mai ridicat procent de promovare
s-a înregistrat în Gorj, unde 83,35% dintre înscrişi au promovat examenul. La polul opus, recordul pentru cel mai scăzut procent de promovare îl deţine judeţul Călăraşi. Aici doar 33,33% au reuşit să treacă cu note peste 8 de proba scrisă a examenului de definitivat.
Există însă şi nişte date care arată că în sistem au intrat anul acesta oameni mai bine pregătiţi decât în anii anteriori. Astfel, dintre candidaţii care au reuşit să promoveze examenul, 32 au obţinut note de 10 (faţă de 25, anul trecut), iar alţi 174 au obţinut note cuprinse între 9,50 şi 9,99.
Emoţii mari pentru candidaţi şi la concursul de titularizare. Conform datelor furnizate de Ministerul Educaţiei, la examenul scris din această vară s-au prezentat 88,48% dintre candidaţii care au obţinut dreptul de participare, 53 dintre aceştia fiind eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă (cei mai mulţi, din judeţele Mehedinţi – 8 şi Constanţa – 5), iar 7,6% s-au retras din motive personale sau medicale. Cei care au fost eliminaţi pentru că au încercat să copieze şi-au pierdut dreptul de a fi repartizaţi pe posturi didactice sau catedre în anul şcolar 2013-2014.
Repartizarea profesorilor pe cele 6.074 de posturi didactice sau catedre vacante pe perioadă nedeterminată va avea loc la nivelul centrelor de concurs, în zilele de 9 şi 12 august. Şi încă o statistică: 3.141 de astfel de posturi sunt vacante în mediul rural, în vreme ce în mediul urban numărul acestora este mai mic, 2.933.
Calendarul examenului de Titularizare 2013
• 27 mai – 28 iunie – Organizarea şi desfăşurarea probelor practice/orale şi a inspecţiilor speciale la clasă;
• 30 iulie – Desfăşurarea probei scrise;
• 5 august – Afişarea rezultatelor;
• 5 – 6 august – Înregistrarea contestaţiilor la inspectoratele şcolare şi transmiterea acestora la centrele de evaluare;
• 7 august – Rezolvarea contestaţiilor;
• 8 august – Afişarea rezultatelor finale;
• 9 august – Etapa I de repartizare – pentru angajare pe perioadă nedeterminată;
• 14 august – Etapa a II-a de repartizare – pentru angajare pe perioadă determinată;
•  30 august – Emiterea şi comunicarea deciziilor de repartizare pe post sau catedră.
Pagină realizată de Marcela GHEORGHIU