Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) anunță deciziile de ultimă oră adoptate de consiliu în ultima vreme:
„În cadrul ședinței din 26-27 octombrie au fost aprobate principalele direcții strategice ale ARACIS pentru perioada 2022-2026 și Declarația de politică cu privire la asigurarea internă a calității în cadrul Agenției. De asemenea, a fost revizuită Procedura de soluționare a contestațiilor și sesizărilor depuse în cadrul procedurilor de evaluare externă a calității.
Totodată, au fost validate rezultatele evaluărilor și avizelor acordate pentru programele/domeniile de studii universitare și pentru instituțiile de învățământ superior; au fost realizate informări despre participarea reprezentanților ARACIS la evenimente și activități naționale și internaționale și au fost luate decizii legate de funcționarea internă a Agenției.
Prezentăm, în cele ce urmează, temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru părțile interesate în învățământul superior și asigurarea calității, precum și pentru opinia publică:
Direcții strategice ale ARACIS pentru perioada 2022-2026
Principalele direcții strategice pe care ARACIS le are în vedere pentru perioada 2022 – 2026 sunt:
Proiectarea și derularea unor procese de evaluare externă a calității relevante, la înalte standarde profesionale;
- Elaborarea de politici și recomandări pentru creșterea calității învățământului superior;
- Consolidarea poziției ARACIS la nivel internațional;
- Consolidarea încrederii părților interesate în procesele de evaluare externă a calității și în calitatea sistemului de învățământ superior;
- Îmbunătățirea capacității instituționale a Agenției.
Acestea sunt detaliate în strategie și vor fi operaționalizate prin acțiuni stabilite prin planuri anuale de activitate. Amintim că direcțiile strategice au fost discutate cu reprezentanții instituțiilor de învățământ superior din România în cadrul consultării publice din data de 27 iulie 2022.
Asigurare internă a calității
Consiliul a aprobat Politica cu privire la asigurarea internă a calității în cadrul ARACIS, care include valorile agenției, principiile și obiectivele asigurării interne a calității și descrie sistemul intern de asigurare a calității.
- Asigurare externă a calității – proceduri, evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat propunerea de revizuire și a aprobat Procedura de soluționare a contestațiilor și sesizărilor depuse în cadrul procedurilor de evaluare externă a calității, ca urmare a recomandărilor formulate în cadrul evaluării externe a Agenției de către Asociația Europeană pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ENQA) și pentru implementarea adecvată a prevederilor Standardelor și liniilor directoare pentru asigurarea calității în Spațiul European al Învățământului Superior (ESG).
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe pentru:
- 26 de programe de studii universitare, dintre care: 22 de programe de studii universitare de licență și 4 programe de studii universitare de masterat;
- 5 domenii de studii universitare de masterat;
- 2 domenii de studii universitare de doctorat;
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/hotarari-27-10-2022/
Avizele acordate și propunerile ARACIS vor fi transmise Ministerului Educației, conform reglementărilor în vigoare.
Pentru evaluările care se vor desfășura în următoarea perioadă a fost aprobată componența comisiilor de evaluare externă a programelor de studii universitare de licență, a domeniilor de studii universitare de masterat și doctorat.
Programul următoarelor vizite de evaluare se stabilește pentru fiecare săptămână și poate fi consultat pe pagina web a Agenției, la secțiunea Noutăți.
Proiecte
În data de 3 octombrie echipa ARACIS a participat la întâlnirea de lansare a proiectului Erasmus+ Social Inclusion, Tolerance, Acceptance and Realization for all sTudents (START) care s-a desfășurat online.
Proiectul are drept obiective generale elaborarea unui set de propuneri concrete de politici, instrumente și schimbări legislative care să sprijine incluziunea socială în învățământul superior, precum și asigurarea unui nivel necesar de înțelegere a acestui fenomen care să faciliteze astfel tranziția către comunități academice mai deschise și incluzive. Incluziunea socială va fi sprijinită pe trei direcții de acțiune, și anume: asigurarea calității, cadrul legislativ și mediul academic incluziv.
Implementarea proiectului START este coordonată de Ministerul Educației și Științei din Bulgaria, iar ARACIS are calitatea de partener în proiect, alături de Agenția Națională de Evaluare și Acreditare din Bulgaria (NEAA) și de Consiliul Bulgar pentru Refugiați și Migranți.
Cooperare națională și internațională
Consiliul a aprobat semnarea de către ARACIS a Acordului cu privire la reformarea evaluării cercetării (Agreement on Reforming Research Assessment) și aderarea la Coalition for Advancing Research Assessement (CoARA). Acordul stabilește o direcție comună pentru schimbările în practicile de evaluare pentru cercetare, cercetători și organizațiile implicate în cercetare, cu scopul primordial de a maximiza calitatea și impactul cercetării.
În data de 27 septembrie domnul Președinte, Conf. univ. dr. Octavian-Mădălin Bunoiu, a participat la Convocarea științifică și metodică a personalului didactic, cu tema Maximizarea rezultatelor învățării în contextul modernizării învățământului superior militar în cadrul Universității Naționale de Apărare Carol I, precum și la masa rotundă pe tema chestionării satisfacției studenților cu privire la experiența universitară, organizată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), evenimente desfășurate în București.
Doamna prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulică, director general, a participat la Conferința internațională cu tema “Acreditarea instituțională a învățământului superior”, organizată de Agenția pentru Evaluarea și Acreditarea Învățământului Superior – Agência de Avaliação e Acreditação do Ensino Superior – A3ES, care s-a desfășurat în Lisabona în 3 octombrie.
De asemenea, în perioada 10-11 octombrie, Directorul general a participat la Vizita de progres desfășurată la Ministerul Educației, Tineretului și Sportului (MEYS) și la Biroul Național de Acreditare în Învățământul Superior (NAB), care a avut loc la Praga, și la Vizita de progres desfășurată în data de 21 octombrie, la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) din Republica Moldova, în cadrul proiectului Supporting European QA Agencies in meeting the ESG (SEQA-ESG).
Doamna prof. univ. dr. ing. Simona Lache, directorul Departamentului de acreditare al ARACIS, a participat la Conferința internațională EDU.DUAL, în perioada 13-14 octombrie, precum și la Adunarea generală a Rețelei Europene pentru Acreditarea Educației în Inginerie – ENAEE, în perioada 20 – 21 octombrie.
De asemenea, Directorul Departamentului de Acreditare a participat, în data de 25 octombrie, la ședința lunară a Board-ului Rețelei Internaționale a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – INQAAHE.
Funcționare internă a agenției
Consiliul a analizat demersurile realizate în cadrul procesului de evaluare externă periodică a Agenției de către Asociația Europeană pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior – ENQA.
Totodată, Consiliul a aprobat următoarele:
- Excluderea din Registrul Național al Evaluatorilor (RNE) a experților care nu au transmis adeverința cu privire la calitatea de cadru didactic;
- Actualizarea Registrului Național al Evaluatorilor – Studenți (RNE-S), prin includerea a 51 de studenți admiși după sesiunea de formare din iulie 2022 și prin excluderea unui număr de 68 de studenți în conformitate cu listele transmise de federațiile studențești (ANOSR, UNSR, USR) cu ocazia începerii anului universitar 2022-2023.
În cadrul ședinței din 10 noiembrie au fost desemnați președinții Comisiilor de Experți Permanenți de Specialitate. Totodată a fost nominalizată Comisia de soluționare a contestațiilor a ARACIS.