Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) comunică temele și hotărârile care au făcut obiectul ședinței din luna februarie a.c.:
- Asigurare externă a calității – proceduri, evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe a calității pentru:
- 31 programe de studii universitare de licență;
- 1 program de studii universitare de masterat;
- 1 program de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică;
- 2 programe pregătitoare de limba română pentru cetățenii străini;
- 10 domenii de studii universitare de masterat;
- 3 domenii de studii universitare de doctorat;
- 2 evaluări instituționale.
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/hotarari-29-02-2024/
Rezultatele procedurilor de evaluare externă a calității educației vor fi transmise Ministerului Educației, conform reglementărilor în vigoare.
În cadrul ședinței a fost aprobată componența comisiilor de experți evaluatori pentru evaluările ce vor fi efectuate în perioada următoare și au fost desemnați directorii de misiune și validate protocoalele de evaluare pentru procedurile de evaluare externă instituțională a Fundației Gaudeamus – Universitatea Tomis din Constanța și a Universității Dunărea de Jos din Galați.
- Cooperare națională și internațională
În perioada 26 ianuarie-28 februarie 2024, reprezentanții ARACIS au participat la următoarele evenimente, desfășurate la nivel național și internațional:
- Conferința anuală cu tema: „Quality Assurance Matters”, organizată de Consiliul pentru Acreditarea Învățământului Superior (CHEA)/Grupul Internațional pentru Calitate (CIQG). Evenimentul a avut loc la Washington, SUA, în perioada 29 ianuarie-1 februarie.
- Ședința ordinară a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), în cadrul căreia s-au analizat dosare de evaluare pentru diverse programe/instituții de învățământ preuniversitar, care s-a desfășurat în data de 30 ianuarie.
- Ședințele lunare ale Board-ului Rețelei Internaționale a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (INQAHEE) și întâlnirile comitetelor și grupurilor de lucru INQAAHE, desfășurate online.
- Forumul dedicat parteneriatelor în domeniul educației superioare dintre Marea Britanie și România, organizat de British Council la București, în data de 5 februarie.
- Programul de mobilitate a personalului (staff mobility), găzduit de agenția irlandeză Quality and Qualification Ireland (QQI) la Dublin, între 11 și 16 februarie.
- Reuniunea Grupului de Monitorizare a Procesului Bologna (Bologna Follow-Up Group/BFUG), la Bruxelles, Belgia, în perioada 19-20 februarie.
- Summitul anual EURIE/EURASIA Higher Education 2024, eveniment desfășurat la Istanbul, Turcia, în perioada 26-29 februarie.
- Întâlnirea Board-ului Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ENQA), la Bruxelles, Belgia, în perioada 27-28 februarie.
- Funcționare internă a agenției
În cadrul ședinței, domnul Conf. univ. dr. Octavian Mădălin Bunoiu de la Universitatea de Vest din Timișoara a fost desemnat Președinte al Comisiei de Experți Permanenți de Specialitate Științe Exacte și ale Naturii – C1, iar doamna Prof. univ. dr. Dana Mihaela Gheorghe de la Universitatea Transilvania din Brașov a fost desemnată Președinte al Comisiei de Experți Permanenți de Specialitate Științe Umaniste și
Teologie – C2.
Consiliul a aprobat modificarea standardelor specifice pentru programele de studii universitare de licență, conform propunerilor depuse de instituțiile de învățământ superior, respectiv de către Comisiile de Experți Permanenți de Specialitate.
Consiliul a fost informat cu privire la stadiul organizării Forumului INQAAHE 2024: https://inqaahe2024-aracis.ro/. ARACIS va găzdui, alături de Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București (UNSTPB), în perioada 10-12 iunie 2024, cel de-al 14-lea Forum bienal al Rețelei Internaționale a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (INQAAHE) cu tema Transforming Society: Social Responsibility through Quality Assurance of Tertiary Education.
Forumul INQAAHE 2024 este un eveniment internațional care va reuni profesioniști în domeniul calității, lideri din sistemul de învățământ superior, cercetători, studenți și alte părți interesate din întreaga lume, pentru a discuta despre rolul asigurării calității în promovarea responsabilității sociale în învățământul superior.