Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a realizat recent evaluări externe pentru trei programe de studii universitare, dintre care două de licență și unu de masterat, precum și pentru o instituție de învățământ superior. Consiliul ARACIS a analizat și a validat rezultatele, urmând să transmită Ministerului Educației avizele acordate și propunerile. Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/wp-content/uploads/2022/09/28.09.2022Hotarari-ale-Consiliului-ARACIS.pdf.
Totodată, Consiliul ARACIS a adoptat o serie de măsuri referitoare la:
Proiecte – în perioada 31 august-2 septembrie doamna prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulică, director general, în calitate de manager de proiect și domnul Petrișor-Laurențiu Țucă, în calitate de expert au participat la întâlnirea din cadrul proiectului „Implementation and Innovation in QA through peer learning (IMINQA)“, finanțat prin Programul ERASMUS+, în care ARACIS are calitatea de partener. Evenimentul a avut loc la Bruxelles.
IMINQA este un proiect-umbrelă elaborat pentru a sprijini lucrările din perioada 2021-2024 ale Grupului Tematic de Sprijin C Asigurarea calității (Peer Support Group C on Quality Assurance) creat de Grupul de urmărire a procesului Bologna (Bologna Follow-Up Group – BFUG). Proiectul are în vedere, pe de o parte, tematica asigurării calității în sens larg, contribuind la implementarea angajamentului-cheie în acest domeniu în toate statele Spațiului European al Învățământului Superior (SEÎS), iar pe de altă parte, se referă la teme specifice cu accent inovator, precum micro-certificări, asigurarea calității Universităților Europene, digitalizarea proceselor de asigurare a calității.
ARACIS are, alături de Asociația Europeană pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ENQA) și Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR), calitatea de partener în proiectul IMINQA, consorțiul fiind condus de Ministerul Flamand al Educației și Formării.
Cooperare națională și internațională – în data de 12 septembrie, în cadrul Adunării Generale a Consorțiului European pentru Acreditare în Învățământul Superior (The European Consortium for Accreditation in Higher Education – ECA), reunit la Paris cu ocazia ECA Member’s Seminar, a fost aprobată aplicația ARACIS de a deveni membru al Consorțiului. Astfel, ARACIS a devenit al 17-lea membru ECA.
În perioada 13-14 septembrie doamna Ștefania Armășelu (inspector de specialitate, Serviciul Acreditare și Evaluare Instituțională) și doamna Aila Veli (expert, Serviciul Acreditare și Evaluare Programe) au participat la Sesiunea de formare cu titlul „Abordarea europeană pentru asigurarea calității programelor de studii integrate“ (European Approach for Quality Assurance of Joint Programmes), organizată de Consorțiul European pentru Acreditare în Învățământul Superior (ECA) și găzduită de Comisia de titluri de ingineri (Commission des titres d’ingénieur – CTI), la Paris.
În perioada 23-24 septembrie au participat la Workshop-ul anual și Adunarea generală a Rețelei Centrale și Est Europene de Asigurare a Calității – CEENQA 2022 doamna prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulică, doamna prof. univ. dr. ing. Simona Lache și doamna Anamaria Eugenia Bâtfoi (inspector de specialitate, Birou Cabinet Președinte), eveniment organizat la Istanbul.