Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a analizat la sfârșitul lunii octombrie o serie de aspecte privind asigurarea calității în învățământul superior, inclusiv analizarea și validarea rezultatelor unor evaluări externe asupra mai multor programe de licență și de masterat, domenii de masterat și de doctorat, precum și asupra unor instituții de învățământ superior. În sinteză, ARACIS comunică:
I. Asigurare externă a calității – evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe pentru:
- nouă programe de studii universitare, dintre care șase programe de studii universitare de licență și trei programe de studii universitare de masterat
- trei domenii de studii universitare de masterat
- 28 de domenii de studii universitare de doctorat
- patru instituții de învățământ superior
- trei instituții organizatoare de studii universitare de doctorat
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/wp-content/uploads/2021/10/28.10.2021Hotarari-ale-Consiliului-ARACIS.pdf
Avizele acordate și propunerile ARACIS vor fi transmise Ministerului Educației, conform reglementărilor în vigoare.
Pentru evaluările care se vor desfășura în următoarea perioadă a fost aprobată componența comisiilor de evaluare externă a programelor de studii universitare și a instituțiilor de învățământ superior și, de asemenea, a fost validat un Protocol de evaluare instituțională a Universității „Sapientia” din Cluj-Napoca. Programul următoarelor vizite de evaluare se stabilește pentru fiecare săptămână și poate fi consultat pe pagina web ARACIS la secțiunea Noutăți.
II. Proiecte
În luna octombrie a avut loc Conferința de încheiere a proiectului „Îmbunătățirea politicilor publice în învățământul superior și creșterea calității reglementărilor prin actualizarea standardelor de calitate” – QAFIN, implementat de ARACIS în calitate de partener al Ministerului Educației.
Proiectul s-a derulat în perioada mai 2017-octombrie 2021, fiind co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Principalele rezultate ale proiectului sunt disponibile aici: https://www.aracis.ro/rezultatele-proiectului-qafin/
III. Cooperare internațională
Consiliul a salutat alegerea doamnei Prof. univ. dr. ing. Simona Lache, Director al Departamentului de Acreditare al ARACIS, în conducerea Adunării Generale a Rețelei Central-Est Europene a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (CEENQA). Rețeaua cuprinde 40 de agenții de asigurare a calității din 26 de țări, ARACIS fiind unul dintre membrii fondatori.
De asemenea, Consiliul a aprobat propunerea de redactare și depunere a unui proiect finanțat de Rețeaua Internațională a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (INQAAHE), având drept obiectiv dezvoltarea capacității instituționale a agenției.
În cursul lunii octombrie, reprezentanții agenției au participat la o serie de evenimente internaționale, precum: Adunarea Generală a CEENQA, Adunarea Generală a Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ENQA), întrunirea Comitetului de certificare al Rețelei Europene pentru Acreditarea Educației în Inginerie (ENAEE), seminare pe tema asigurarea calității învățământului superior ș.a.
IV. Funcționare internă a agenției
Consiliul a aprobat actualizarea Registrului Național al Evaluatorilor Studenți, prin includerea studenților care au fost selectați pentru a deveni studenți evaluatori ARACIS, în urma participării la sesiunea de formare care a avut loc în perioada 16-22 septembrie.