
Foto: Administrația Prezidențială
Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, președintele României, Klaus Iohannis, a omagiat personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza în alocuțiunea susținută în cadrul ceremoniei desfășurate la monumentul Mormântul Ostașului Necunoscut din București.
Președintele României a subliniat că Alexandru Ioan Cuza „și-a asumat, împreună cu elitele intelectuale și politice, declanșarea unui important și vast proiect de modernizare, care a deschis calea către Marea Unire din 1918. Domnitorul Unirii i-a adus laolaltă pe românii de pe ambele maluri ale Milcovului și a pus bazele unei societăți noi, prin angajamentul său de eliminare a privilegiilor și prin promovarea principiilor liberalismului european al epocii”.
Între instituțiile statului român modern fondate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, președintele Klaus Iohannis a evidențiat școala, cu prima ei lege, din 1864: „Viziunea, ambiția și entuziasmul pașoptiștilor și unioniștilor constituie un exemplu viu de dăruire, patriotism și abnegație pentru dezvoltarea națiunii române. Reușitele din 1859 reprezintă o lecție veritabilă de responsabilitate pentru noi toți, cei care continuăm să clădim România europeană, modernă și democratică, indiferent unde ne aflăm.
Acum aproape 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza, recunoscând importanța educației, crea prima lege modernă a învățământului, care introducea obligativitatea și gratuitatea educației, indiferent de clasa socială sau de gen. În acest an, viziunea proiectului România Educată va fi pusă în practică prin noi legi, menite să revigoreze sistemul de învățământ și să îl alinieze la cerințele prezentului și cele ale viitorului.”