Vacanţa rămasă în urmă a reprezentat un context absolut firesc pentru apropiere la propriu între micii şi marii care formează ceea ce administrativ şi cam preţios numim comunităţi şcolare, toţi la un loc dând (şi mai şi!) „sistemul de învăţământ“. Ignorând formule, formulări şi formulare, simplu, chiar dacă nu spontan, elevi, preşcolari, cadre didactice, părinţi, alţi oameni de prin jur au pus mână de la mână, au colectat, au găsit că mai sunt folositoare, au şi cumpărat, au dus şi au oferit cu mâna lor fel şi fel de lucruri utile unor copii. Iniţiativa, perpetuată de mai mulţi ani, aparţine organizaţiei FICE România – Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative, Secţiunea România şi înseamnă campania de tradiţie „Solidaritate colegială“.
Ei au reuşit. Poţi şi tu!
La Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Cireşarii II din Bucureşti, sectorul 5, elevi din câteva clase şi diriginţii lor de la Şcoala Gimnazială Nr. 97 – clasa a VII-a C, prof. Florina Ceauşu, clasa a VI-a B, prof. Alin Nicorescu, clasa a VII-a B, prof. Alina Bisoc – au venit cu sacoşe şi cutii pe care abia puteau să le ducă de colo-colo. I-au primit locatarii (mai mult sau mai puţin trecători), de la cei mai mici de trei-patru ani, la cei ajunşi la majorat, precum şi salariaţii care-i cresc, le fac educaţie. Şefa centrului, Antonica Simion, semnalează creşterea de la un timp a numărului copiilor foarte mici ajunşi acolo şi în acelaşi timp spune că toţi, indiferent de vârstă, au dreptul „să vadă că lumea e şi altfel decât au văzut ei acasă“. Unii, în timp, şi reuşesc să lase în urmă cele văzute, auzite, trăite în mediile de pe unde au fost aduşi la centrul de primire: cineva a devenit ofiţer absolvent de academie militară, altcineva este creator de decoruri la o televiziune, cu licenţă la UNArte, există aspiranţi la reuşită în actorie, dans, acrobaţie, aşa cum adolescenţi de la Cireşarii II au terminat colegii şi licee precum Vianu, Bolintineanu, Tonitza sau urmează cursuri de formare profesională cu susţinerea Primăriei sectorului 5. „Ei au reuşit. Poţi şi tu!“ scrie mare, pe un perete cu pozele şi cu numele unora dintre ei, spre ambiţionarea tuturor.
Dincolo de fapta caritabilă
Filiala FICE România din judeţul Caraş-Severin a avut ca parteneri în acţiunile umanitare şcoli şi licee din Reşiţa, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Caraş-Severin, Casa Corpului Didactic Caraş-Severin, Asociaţia Învăţătorilor Caraş-Severineni, Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Caraş-Severin, Biblioteca Judeţeană Paul Iorgovici. Nu au fost simple gesturi caritabile. La Colegiul Economic din Reşiţa s-au strâns lângă bradul de Crăciun elevi din şcoli ale oraşului şi de la liceul din Caraşova, unii au oferit şi alţii au primit daruri (îmbrăcăminte, alimente, produse pentru curăţenie etc.), au fost colindaţi de corul Armonia al Liceului Teologic Baptist Reşiţa, au stat împreună la masă. La Biblioteca Judeţeană Paul Iorgovici, elevi şi profesori au organizat o expoziţie cu vânzare şi un concurs de creaţie literară pentru ciclul primar, „Poveste de Crăciun“.
Colectă şi daruri din resurse proprii au făcut şi elevii de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Piatra Neamţ: hăinuţe groase, rechizite, cărţi, jucării.
Grupa B a Grădiniţei Nr. 273 din Bucureşti, sectorul 6, şi-a îndreptat donaţiile către familii din Slobozia Conachi, judeţul Galaţi, prin intermediul Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din localitate.
Gesturi de solidaritate colegială s-au mai înregistrat în judeţele Călăraşi (dinspre şcoli bucureştene), Argeş şi Iaşi. (F.A.)