Marcela GHEORGHIU jurnalistă

Într-o țară în care majoritatea educațională este acuzată permanent și din toate părțile că a ratat saltul în secolul 21, un raid printr-un centru de excelență poate fi extrem de reconfortant – o gură de oxigen –, pentru că acolo nu te întâlnești cu analfabetismul funcțional, cu mediocritatea și cu compromisuri de orice fel, ci cu calitatea actului educațional, cu performanța, desigur, și nu de puține ori, cu genialitatea.
Centrul de Excelență în Educație de pe Valea Prahovei s-a înființat în 2015, la inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Prahova, condus la acea vreme de prof. Petre Năchilă, în sediul Colegiului Național „Ion Luca Caragiale“ din Ploiești, liceu de elită care a împlinit, în 2019, 155 de ani de performanță, tradiție și excelență educațională.
„Bravo, m-ai făcut fericită!“
Se muncește din greu, dar cu multă plăcere în clasele de excelență ale Colegiului Național „I.L. Caragiale“ din Ploiești, pline cu elevi care ne reprezintă la olimpiade și concursuri pe toate meridianele lumii. Evident, pentru un elev îndrăgostit de fizică, de astronomie, de matematică, de chimie, limba română, informatică, geografie sau istorie nu există sentiment de epuizare, ci doar bucuria studiului și dorința de autodepășire. Sunt evaluați periodic și, dacă nu corespund, trebuie să elibereze locul ocupat altor copii. Dar acest lucru nici nu-i sperie și nici nu-i descurajează. Împreună cu cadrele didactice care predau aici alcătuiesc familia excelenței prahovene.
Daniela Elena Lica este profesor de informatică la Colegiul Național „I.L. Caragiale“ din Ploiești, unul dintre cei mai apreciați și respectați. A înființat Centrul „InfO(1)“ în anul 2010, pentru o mai bună monitorizare a activității elevilor pasionați și atrași de informatică. Daniela Lica este profesorul care reușește de fiecare dată, cu fiecare generație de elevi, să descopere microbul scotocirii prin această disciplină a secolului 21 în fiecare elev în parte. Daniela Elena Lica este acel profesor care zgândăre curiozitatea și sparge tipare. Despre ea, elevii spun că nu te lasă să adormi în bancă, nu-ți permite să te plafonezi, și nici nu te bate pe umăr dacă vede că ai învățat pe dinafară ceea ce ți-a predat. Este fericită doar atunci când descoperi o greșeală care s-a strecurat în rezolvarea vreunei probleme sau în enunțul de pe tablă, ori când îi oferi o rezolvare plină de originalitate la o problemă. Abia atunci îți spune „Bravo, m-ai făcut fericită!“. Despre ea a scris presa cu câțiva ani în urmă că este cadrul didactic care a înființat un adevărat Silicon Valley la Ploiești.
25 de medalii într-un singur an pentru informaticienii ploieșteni!
2019 a fost, pentru Centrul Județean de Excelență Prahova, un an cu rezultate foarte bune.
În luna mai, cinci elevi de la CJE Prahova au obținut locul al doilea și medalia de argint la Olimpiada Internațională de Informatică pe Echipe, desfășurată la Moscova. Locul I și medalia de aur au fost cucerite de Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu“ din Capitală. Echipa prahoveană, condusă de o elevă excepțională, Alexa Tudose, de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale“ din Ploiești, i-a avut în componență pe Theodor Cristea (Colegiul Național „Ion Luca Caragiale“ Ploiești), Matei Banu (Colegiul Național „Mihai Viteazul“ Ploiești) și Alexandru Ilași (Colegiul Național „Mihai Viteazul“ Ploiești). Tot în luna mai a anului trecut, la Olimpiada Internațională de Informatică, lotul olimpic al celor 21 de elevi ploieșteni a obținut trei medalii de aur, una de argint și nouă de bronz. La cea de-a VII-a ediție a concursului MGS Cup Belgrad, Serbia – 2019, echipa prahoveană, formată Alexandru Dobleagă (clasa a VII-a, Colegiul Național „Ion Luca Caragiale“ Ploiești), Ștefan Țaga (clasa a VIII-a, Colegiul Național „Mihai Viteazul“ Ploiești), Alexandru Săndulescu (clasa a VIII-a, Colegiul Național „Ion Luca Caragiale“ Ploiești), Andrei Onuț (clasa a IX-a, Colegiul Național „Ion Luca Caragiale“ Ploiești), a obținut următoarele rezultate: Ștefan Țaga – medalie de aur la informatică și medalie de argint la matematică; Alexandru Dobleagă – medalie de argint la informatică și medalie bronz la matematică; Andrei Onuț – medalie de argint la informatică și medalie de bronz la matematică.
Anul trecut a înregistrat o premieră: o elevă din Ploiești a obținut aurul la Balcaniada de Informatică, Alexa Tudose (clasa a XII-a, Colegiul Național „I.L. Caragia – le“) fiind prima fată din istoria competiției care obține această distincție.

Tot în 2019, la Olimpiada Balcanică de Informatică (9-14 septembrie), competiție la care au participat 52 de concurenți din 13 țări, echipa de informatică a centrului a adus în țară patru medalii – una de aur, două de argint și una de bronz.
Privind la general performanța elevilor centrului nostru, spune prof. Daniela Elena Lica, directorul centrului, putem măsura calilatea activităților prin numărul elevilor calificați la fazele naționale, de-a lungul celor 5 ani de existență. Există o tendință crescătoare care s-a accentuat în anul școlar 2018-2019 și care ne dă curaj și încredere că suntem pe drumul cel bun, de la 56 în 2014-2015, la 102 în 2018- 2019, dintre care 54 au obținut premii sau mențiuni. Tot în anul școlar trecut am avut calificați în loturile naționale lărgite, în vederea participării la fazele internaționale 10 elevi – șase, de la Colegiul Național «I.L. Caragiale» Ploiești și patru de la Colegiul Național «Mihai Viteazul», aceeași localitate“ .
Când și cum a pornit la drum Centrul de Excelență Prahova?
A fost un început anevoios, de pionierat, spune directorul Daniela Lica. „Am avut lângă noi Inspectoratul Școlar Prahova, cadrele didactice dedicate muncii de performanță, părinți implicați și elevi dedicați. Finanțarea Centrului s-a realizat din fondurile Primăriei Ploiești, care, de asemenea, ne-a asigurat tot sprijinul“. O întrebăm pe doamna profesoară care a fost misiunea pe care și-au propus-o de la bun început. „Misiunea Centrului Județean de Excelență Prahova este de a promova și sprijini dezvoltarea elevilor capabili de performanță, în toate domeniile, de a forma un nucleu educațional orientat către dezvoltarea capacităților individuale la nivel maximal. Concret, misiunea noastră este aceea de a crea un mediu armonios pentru dezvoltarea inteligențelor multiple, a creativității umane și a realizării personale; să realizăm programe educaționale cu coeficienți de calitate înaltă în paralel cu dezvoltarea armonioasă a componentelor personalității copiilor care urmează acest sistem de educație; să educăm elevii supradotați pentru folosirea potențialului lor creativ în slujba dezvoltării lor interioare și a unui mediu echilibrat de viață; să asigure elevilor un nivel intelectual moral și civic universal; să creăm un cadru în care atât elevii, cât și profesorii să se simtă împliniți profesional“.
Odată pornit, Centrul Județean de Excelență Prahova a început să producă performanță. Au fost organizate Gale de Excelență anuale, prilej cu care au fost premiați toți elevii cu rezulate deosebite la Olimpiadele școlare și concursurile naționale aflate în calendare MEC. Anual s-au acordat peste 200 de premii.
Informatica – punctul forte al Centrului Județean de Excelență Prahova
Informatica este o disciplină de bază în Centrul prahovean de excelență. Există aici, ne spune directorul centrului, 8 grupe de excelență la care sunt implicați 16 profesori. Cursurile se desfășoară în Colegiul Național „Ion Luca Caragiale“ și Colegiul Național „Mihai Viteazul“, ambele din Ploiești.
Anul trecut, rezultatele au fost remarcabile. Astfel, echipa Centrului Județean de Excelență Prahova a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Informatică pe echipe, desfășurată la Moscova. Au câștigat, pentru țara noastră, cinci medalii de argint: Alexa Maria Tudose, clasa a XI-a, C.N. „I.L. Caragiale“, Ploiești; Matei Costin Banu, clasa a XII-a, C.N. „Mihai Viteazul“, Ploiești; Theodor Cristea, clasa a XII-a, C.N. „I.L. Caragiale“, Ploiești, Alexandru Ilași, clasa a XI-a C.N. „Mihai Viteazul“ și Andrei Onuș, clasa a IX-a, CN I.L. Caragiale, Ploiești.
La Balcaniada de Informatică, eleva Alexa Maria Tudose, de la C.N. „I. L. Caragiale“ Ploiești, a obținut medalia de aur situându-se pe prima poziție, marcând în același timp și o premieră în istoria competiției – prima fată care câștigă medalia supremă.
La Concursul Internațional de Informatică de la Shumen (Bulgaria), din noiembrie 2019, concurs înscris în calendarele concursurilor internaționale avizate de MEC, elevii Centrului Județean de Excelență Prahova au obținut cinci medalii de bronz, un palmares impresionant, reușit de elevii: Alexa Maria Tudose – clasa a XII-a, C.N. „I.L. Caragiale“,Plo- iești, Ștefan Țaga – clasa a IX-a, C.N. „Mihai Viteazul“ Ploiești, Alexandru Dobleagă, clasa a VIII-a, C.N. „I.L. Caragiale“, Ploiești, Cătălin Ștefan Savu – clasa a VI-a, C.N. „I.L. Caragiale“, Ploiești.
Singurul concurs internațional de informatică din țară dedicat juniorilor
Între 14 și 16 februarie 2020, Ploieștiul a devenit din nou, pentru trei zile, capitala informaticii juvenile, prin cea de-a patra ediție a Concursului Internațional de Informatică adresat Juniorilor – „InfO(1) Cup“. Am contactat Centrul Județean de Excelență Prahova și am aflat detalii de la directorul Daniela Lica și echipa de la CJE. Concursul are un statut special, fiind singura competiție internațională organizată în România consacrată juniorilor pasionați de informatică. De altfel, aflăm că este și singurul concurs din țară în care toate comisiile de organizare (științifică, tehnică și secretariat) sunt formate din elevi olimpici. Aceștia sunt elevi ai Centrului de excelență prahovean, ai colegiului „I.L. Caragiale“ Ploiești, alături de absolvenți, olimpici internaționali ai României, în prezent studenți la universități de prestigiu precum Oxford University, Cambridge University, University College London, Imperial College London, The University of Edinburgh și University of Bristol.
Anul acesta, la concurs au participat elevi olimpici din România, membri ai lotului restrâns de juniori, reprezentanți ai centrelor județene de excelență sau ai unor colegii de prestigiu, precum și echipe ale unor țări invitate. „De-a lungul celor trei ediții desfășurate până la acest moment, ne spune directorul centrului, InfO(1)Cup a reușit să se impună drept unul dintre cele mai competitive concursuri de programare. Concursul InfO(1) Cup este un exemplu de colaborare perfectă între școală, elevi și părinți, pentru o educație de performanță“.

Dinamismul Centrului de Excelență Prahova
Fiecare centru își creează propria identitate. „Centrul nostru este unul activ, dinamic, într-o foarte bună colaborare cu instituțiile de învățământ prahovean, cu întreaga comunitate locală“, ne spune cu îndreptățită mândrie prof. Daniela Lica.
Anual se organizează la Bușteni tabere de pregătire ce reprezintă un prilej de studiu și dezvoltare personală pentru toți participanții. Alături de aceștia se află de fiecare dată profesori prahoveni de înaltă ținută profesională, dar și tineri elevi sau absolvenți români, medaliați la olimpiadele internaționale de informatică, fizică și matematică, studenți la universități de prestigiu. Printre aceștia, Costin Oncescu (dublu medaliat la Olimpiada Internațională de informatică) – Universitatea Oxford, Radu Voroneanu (medaliat la Olimpiada Internațională de informatică) – Universitatea Cambridge, UK, Tudor Costin – Universitatea Cambridge, UK, Radu Andrei (medalie de aur la Olimpiada Internatională de fizică 2017), Tatomir Alex (dublu medaliat cu aur la Balcaniada de Informatică) etc.
Cum decurge viața la Centrul Județean de Excelență Prahova?
Andrei Onuț este elev al Centrului, la secțiunea Informatică. Mărturisește că, pentru el, această disciplină este un stil de viață, o activitate care îi generează multă putere, energie și abilitate. „În opinia mea, informatica, astăzi, este peste tot, suntem înconjurați de tehnologie, programare și inteligență artificială, computațională“. A început studiul informaticii în clasa a 5-a, iar în clasa a 6-a a avut onoarea, cum însuși mărturisește, să o întâlnească pe doamna profesoară Daniela Lica, despre care știa că este unul dintre cei mai buni profesori de informatică din țară. „Doamna profesoară știe cum să ne atragă spre informatică, să ne inspire dorința de a munci serios și riguros, pentru a putea reuși cu adevărat“.
Una dintre activitățile sale extracurriculare preferate este participarea la cursurile și sesiunile Centrului „InfO(1)“ și ale Centrului Județean de Excelență Prahova. „Aceste proiecte reprezintă cristalizarea și materializarea unei tradiții existente în colegiul nostru în ceea ce înseamnă performanța în programare și nu numai“. Sediul Centrului „InfO(1)“ și al grupei sale de performanță este Laboratorul Multimedia, „un loc unde cu toții ne simțim ca acasă, în siguranță și împliniți“, spune Andrei. Se întâlnesc foarte des, aproape în fiecare zi, chiar și sâmbăta. „Noi stăm la aceste cursuri aproximativ 4 ore, și nici măcar nu conștientizăm când a trecut timpul, deoarece toate tehnicile și algoritmii care ne sunt predați sunt prezentați într-o manieră foartă interactivă; de exemplu, ne uităm la vizualizări ale algoritmilor, realizăm scheme logice și semnificative sau dăm exemple din viața reală“. Uneori, elevii mai mari sunt puși în poziția profesorului, și trebuie să își expună propriile idei și să îi facă pe ceilalți să înțeleagă conceptul. Lui Andrei îi place postura de „profesor“ pentru o zi, deoarece își poate dezvolta latura comunicativă, poate înțelege algoritmii din ce în ce mai bine și profund cu fiecare prezentare, și împarte informa – țiile care i-au fost predate cu ceilalți, în acest fel creând o echipă puternică și completă.
Periodic, elevii au șansa să întâlnească la Centrul Județean de Excelență Prahova experți în domeniile lor, de la universități prestigioase și companii precum Google, Amazon sau Microsoft, care le dau sfaturi și le explică cum să „negocieze“ cu marile proiecte.
Elevii de elită despre excelența Centrului
Am stat de vorbă și cu alți câțiva elevi ai centrului pentru a vedea cum gândesc acești tineri minunați, ce înseamnă performanța, studiul, profesorii pe care îi au, într-un cuvânt, Centrul de Excelență Prahova. Alexia Dragomir este elevă în clasa a V-a și se pregătește intens la limba română. Întrebată de ce acest domeniu, Alexia răspunde scurt: „Limba română reprezintă pentru mine cea mai frumoasă materie. Este acea materie care te face să vibrezi și să vrei mai mult, mereu, de la tine“. Este atrasă de această materie încă din clasa a II-a, când a început să citească foarte mult, să scrie poezii și scenete de teatru în versuri pentru copii. „În viață, limba maternă este inima care bate în corpul tău. Vorbele spuse creează emo ție, sentimente, stări sufletești, atât pentru cel care le transmite, cât și pentru cel ce le pimește“. O zi de de studiu pentru ea, la limba română, este „acea împletire între cunoaștere, curiozitate și dorința pentru mai mult“.
Iubește Centrul de Excelență și apreciază mult „acea dăruire, acel devotament din partea profesorilor și elevilor. Mereu discutăm idei noi, subiecte noi, este locul din săptămână unde te simți ca acasă, acel loc în care ești primit cu brațele deschise, acel loc care ține locul unei familii, pentru câteva ore, deoarece copilul din tine este pregătit pe un drum frumos și sigur pentru viață“.
Olimpic național la astronomie, Victor Dragomir este elev în clasa a IX-a. Astronomia este marea lui pasiune încă de când era la grădiniță: „M-a atras această disciplină deoarece, de când eram mic, eram foarte curios, dorindu-mi mereu să văd, să aflu și să înțeleg. Prin urmare, am început studiul astronomiei cu dorința de a afla ce este dincolo de Pământ, iar cu cât mă documentam mai mult, cu atât îmi doream să știu și mai mult. În opinia mea, astronomia este pasiunea ideală pentru toți cei curioși!“. Spune că, după ce își termină temele pentru școală, adoră să se relaxeze citind din multele cărți de astronomie sau să se documenteze pe internet despre subiectele zilei la agențiile spațiale ale lumii: NASA, ESA, CNSA, Ros Cosmos, ISRO, JAXA etc., precum și multe companii private care se ocupă de lansări de rachete, ca: Space X, Blue Origin, ULA, Rocket Lab etc.
Pentru Victor, Centrul de Excelență Prahova este locul care te ajută să îți urmezi pasiunile și să obții performanța într-un mod natural și plăcut. „Centrul este acea relaxare după o săptămână de școală, deoarece te realizezi cel mai bine făcând ceea ce îți place. Recomand tuturor, care sunt pasionați de un anumit domeniu, să se înscrie!“
Matei Rareș iubește chimia. Mărturisește că este domeniul în care poate excela cu ajutorul Centrului Județean de Excelență. Pasiunea pentru chimie s-a dezvoltat la Matei dinainte de a începe școala, citind dintr-o carte de alchimie. Ne spune că Centrul de Excelență l-a ajutat în primul rând să-și dezvolte capacitățile în domeniul chimiei și totodată a avut de învățat de la fiecare profesor cu care a lucrat.
Toți acești copii cu care am reușit să vorbim respiră performanță și toți, dar absolut toți, se simt ca acasă, în familie, la Centrul de Excelență Prahova. Ei și mulți alții, de la alte centre de excelență din țară, reușesc să ne modifice percepția despre școala românească. Trăind în mij locul lor, fie și pentru două-trei ore, simți că nu e încă totul pierdut pentru învățământul nostru și că România ar putea avea resurse să se redreseze, dacă… dacă acești copii ar alege să rămână aici! Acesta este însă punctul care ne doare cel mai tare și despre care nu vom discuta acum și aici.