1 pag 7 josAcum 25 de ani, după ce visasem de mic asta, am pășit pragul în nobila meserie de dascăl în România.
Încurajat de „antecedentele” din familie, bunicul meu fiind o viață învățător într-un sat lângă Motru, iar ambii părinți profesori la Novaci, pășeam încrezător pe drumul carierei didactice. Am simțit că cea mai importantă profesie din lume e cea de dascăl. Am văzut că nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi niște ochi mari și frumoși, larg deschiși în fața ta, care-ți spun „Da, domnule profesor, am înțeles!” Am plâns când cei pe care îi îndrumam aveau necazuri și le-am cerut să fie tari și drepți în fața vieții!
Niciunei generații, din multele cu care am lucrat, nu i-am cerut decât cunoaștere, cinste și omenie. Am trecut împreună cu elevii mei de la „Epoca de Aur” la România membră UE și NATO. Am văzut împreună cu ei politruci comuniști înainte de 1990, dar mai ales am văzut, după, adunătura de îmbogățiți peste noapte și de politi­cieni atoateștiutori.
Ne-am supărat împreună că Europa ne face pe toți țigani pentru că unii dintre ai noștri, mai săraci sau mai puțin educați, au crezut că altfel decât furând sau cerșind nu se poate trăi. Ne-a mâhnit profund această generalizare.
De ceva vreme însă mă uit în jurul meu la colegi, la prieteni, pe stradă și nu mai văd acea bucurie pe care ți-o oferă viața normală.
Într-o societate din ce în ce mai strâmbă am ajuns noi, dascălii, cei mai mari corupți din România. Pe toate posturile TV, ca și în de-acum obișnuita „Conferință de presă de la 18.30”, se sugerează că cei mai vinovați în această țară sunt profesorii. Ne-a acuzat președintele (din necunoaștere a Legii 1/2011) de înțelegere cu politicienii. Ne acuză toate posturile TV de corupție pentru că au descoperit câteva cazuri în așa-numitele „școli de fițe”.
Aceste posturi care erau supărate de generalizarea făcută de Europa procedează absolut la fel sau chiar mai rău cu noi.
Ne-a promis ministrul Educației controale severe în toate unitățile. Trimiteți, domnule, să ne controleze pe cei pe care n-ați reușit să-i fixați pe posturi printr-un concurs (e mai bine politic, prin numire).
Vă spun însă de-acum ce-o să găsiți. Dascăli îmbrăcați de la „second hand”, cu buzunarele aproape goale, care vin de acasă cu tot felul de materiale didactice (școala n-are bani să le ofere). Dacă găsiți în vreo geantă un sandvici în plus, nu strigați „uite șpaga”. E un pachet adus de un dascăl „profund corupt” „pentru unul dintre mulții copii care vin la școală pe jos și flămânzi”.
Veți găsi în cancelarii profesori în prag de pensie care-și stabilesc de pe-acum la ce să renunțe când se vor pensiona și vor „beneficia” de munca depusă 35-40 de ani.
Veți găsi profesori tineri care iau încă bani de la mama și de la tata să poată supraviețui.
Am zis corect supraviețui. Când o să-i căutați în buzunare o să găsiți probabil 10-20 de lei pentru naveta pe care cei mai mulți dintre ei o fac (de decontarea ei de multe ori nu poate fi vorba, deși e stabilită în lege).
Veți găsi profesori „între două vârste” care se întreabă de ce copiii lor de gimnaziu, liceu sau facultate nu-și pot permite lucruri pe care copiii celor care ne fac corupți acum și le permit.
Vedeți că au în buzunar 100 de lei economisiți cu greu, „șpaga” pe care trebuie să o pună pe card pentru copilul aflat la facultate.
Veți găsi peste tot însă OAMENI care-și iubesc meseria, iubesc copiii și pentru care „singura șpagă” este pasiunea și profesionalismul.
Stimați reporteri din presa scrisă și din audiovizual (pe care tot noi v-am făcut ce sunteți), arătați mereu câte un profesor ieșit din rând, lăudați câte „un cetățean indignat” care mai face o plângere anonimă împotriva unui dascăl. Spuneți tuturor cât de corupți sunt dascălii!
Nu are rost să vorbiți despre sutele de mii de dascăli care-și fac onest datoria, care pregătesc olimpicii să se bată cu restul elevilor din lume (pe care-i întrec de cele mai multe ori), care fac tot ce se poate pentru ca toți copiii să aibă parte de o bună educație și de o bună instruire.
Nu are rost să stricați obiceiul ultimilor 25 de ani, acela de a vorbi de bine numai de Ziua Națională. Semnați o petiție online ca să dispară dascălii, să rămână doar ce-i care se uită la Bianca și Victor sau la eternul circ din Parlament.
Dragi colegi din conducerea Sindicatelor din Învățământ, hai să-i apărăm în primul rând pe cei care ne-au ales și să nu admitem denigrarea întregului corp profesoral!
Stimați părinți, care știți bine ce eforturi depun dascălii pentru a-i educa pe copiii dumneavoastră, nu-i lăsați pe cei puțini, care sunt nemulțumiți, să vorbească în numele tuturor!
Domnule Ministru, întâi luptați pentru alocarea a 6% din PIB pentru învățământ și oferiți inspectorilor și directorilor legitimarea prin concurs și abia după aceea trimiteți echipe de intimidare în școlile din țară! Altfel o să fiți și dumneavoastră un nume dintr-o lungă listă a celor care au condus învățământul românesc vremelnic.
Noi, așa „corupți” cum suntem, ne mândrim cu statutul de Dascăl în România!
Prof. Adrian NOVAC, Liceul Teoretic Novaci, Gorj, Președinte SLI Novaci
 

Distribuie acest articol!