Sistemul rural de învățământ „funcționează în mod de avarie”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, joi, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a precizat că „sistemul care există acum este unul acceptabil”, dar că este nevoie de „mai mult decât acceptabil”, deoarece elevii din zonele rurale trebuie să beneficieze de șanse egale cu cei din mediul urban.
„Va trebui să regândim paradigmatic învățământul rural, pentru că aproape o jumătate de Românie se află acolo, iar modul în care funcționează în acest moment învățământul rural, după mine, este un mod de avarie, a spus ministrul, la conferința de presă din 27 martie. Problema este că avem mulți copii, este drept, dar nu sunt adunați în grupuri mari astfel încât să poți să ai școli în care, având mulți copii poți să aduci profesori de calitate, poți să aduci tot ceea ce îți trebuie pentru a face școală comparabil cu ce se întâmplă în mediul urban. Deci din start pornesc cu o neșansă extraordinar de mare”.
Potrivit fostului rector al UBB, reforma învățământului realizată de Spiru Haret a avut succes pentru că s-a făcut cu elevi care erau concentrați, din punctul de vedere al numărului, în școli, „la acea vreme neexistând, ca acum, clase cu câte cinci sau șapte elevi”.
Ministrul Daniel David a mai ținut să precizeze că, deocamdată, încă nu au fost propuse, „modele bătute în cuie, ci se iau în considerare diverse propuneri și modele”.