Ministrul educației și cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a prezentat Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și implicații pentru noi reforme în domeniu. Raportul este o pledoarie argumentată pentru primatul învățăturii și al cunoașterii științifice: „România trebuie să fie o societate bazată pe cunoaștere”, spune ministrul, respingând inclusiv cu cifre ale statisticii idei potrivit cărora avem prea mulți absolvenți de facultate, prea mulți deținători ai titlului științific de doctor.
Semnalarea ministrului este că producem prea puțină cunoaștere în raport că potențialul țării: „Suntem a șasea țară ca mărime în Uniunea Europeană. Ar trebui să fim o țară care produce cunoaștere măcar la nivelul mărimii ei, ca să nu vorbim de competitivitate. România ar trebui să producă cunoaștere, care ar trebui să susțină inovații tehnologice și/sau inovații culturale teoretice (nu orice contribuție științifică duce la dezvoltare de tehnologii). Inovațiile culturale sunt foarte importante, fiindcă ne protejează de a crede, de exemplu, că cancerul sau depresia se vindecă cu coada șoricelului. Inovațiile culturale sunt cel puțin la fel de importante ca cele tehnologice”.
Raportul ministrului educației și cercetării (cu sublinierea că nu este prezentat ca un raport ministerial) pornește de la analiza asupra sistemului de cercetare-dezvoltare-inovare, analizează, apoi, sistemul de învățământ superior și educația pe tot parcursul vieții și, ulterior, abordează învățământul preuniversitar (într-o structurare a analizei inversă față de formele clasicizate), cu specificul său reprezentat de planurile-cadru de învățământ, programele și manualele școlare, asimilarea competențelor cheie, învățământul în mediul rural, evaluările, abandonul școlar, violența, olimpiadele școlare, meditațiile etc.
Detalii: https://www.edu.ro/raportQX