Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, susține că România se află în Epoca de piatră, nici măcar în Evul Mediu în ceea ce privește învățământul liceal. Afirmația a fost făcută marți, cu prilejul lansării raportului OCDE „Educație și competențe în România – evaluarea OCDE a politicilor naționale în domeniul Educației”, care a avut loc la Academia Română.
Concret, ministrul a spus că în zona învățământului liceal „suntem în Epoca de piatră, nici măcar Evul Mediu. Adevărul este că acolo lucrurile trebuie schimbate și trebuie schimbate repede. Avem nevoie de noi discipline, avem nevoie de noi conținuturi, avem nevoie de noi metode de predare, avem nevoie de noi manuale”.
El a mai precizat că în procesul educațional ar trebui să se transfere competențe: Unii insistăm foarte mult pe cunoștințe declarative, uitând celelalte două componente, alții mergem pe skills uitând componenta teoretică din spate și de ce e important să știi acele abilități și atunci ne mirăm că nu reușim să fim performanți în testările internaționale TIMSS sau PISA, care testează nu bucăți din competențe, testează competențe fie legate de conținut ca timp sau fie aplicarea lor la viața de zi cu zi ca PISA, de exemplu”.
În plus, OCDE insistă pe ideea de curriculum bazat pe competențe: „Uitându-mă pe raportul OCDE am văzut că se insistă pe metodele de predare, pe metodele de predare moderne. Sunt curios cum vedeți problema manualelor, mai ales alternanța între varianta mai clasică completată cu variantă online, cu manuale care să aibă sarcini pe care să le poți accesa online, cu sarcini și probe de tip gaming. Cred că manualele reprezintă o verigă foarte importantă într-un proces educațional eficient”, a spus ministrul Educației și Cercetării,
Daniel David a semnalat, de asemenea, faptul că în sistemul educațional de la noi nu există standarde riguroase în ceea ce privește acordarea notelor. „Nu avem încă niște standarde foarte riguroase pentru modul în care dăm note. Astfel încât o notă de opt în Cluj-Napoca poate să fie diferită de o notă de 8 în Satu Mare sau într-un oraș mai mic și atunci este foarte important întâi să ne asigurăm că standardele de notare grevează mintea profesorilor oriunde s-ar afla în școlile din România și, când vom ști că acest lucru se întâmplă, și nu-i cazul acum, da, atunci, trebuie să ne extindem spre acest portofoliu”, a precizat ministrul.