Examenul de admitere în clasa a cincea nu este un model de bune practici, ci doar o soluție temporară pentru selecția elevilor în școlile unde cererea pentru ciclul gimnazial este foarte mare, a spus luni ministrul Educației și Cercetării, Daniel David.
Concret, întrebat luni, după amiaza, în cadrul unei conferințe de presă, dacă este de acord cu examenele de admitere pentru clasele a V-a care au loc în unele școli și dacă nu este prea mare presiunea pusă de acestea asupra unor copii de 11 ani, Daniel David a declarat că, personal, nu este de acord cu acestea.
„Eu nu sunt de acord în general cu examenele de selecție foarte dure, ca să spun așa, în cadrul unui învățământ obligatoriu. Am discutat, ați văzut în spațiul public, și despre evaluarea națională în clasa a opta. Numai că, până când vom face reformele necesare, noi nu avem alte mecanisme pentru a face o testare standardizată a copiilor. Pentru că, în acest moment – vorbim cinstit și știți și voi acest lucru – școlile sunt inegale între ele și notele pe care le dau profesorii sunt adesea inegale, fiindcă nu au niște standarde internalizate, comune, puternice”, a spus ministrul David
În ceea ce privește examenele la clasa a V-a în școlile în care cererea este mare, ministrul a spus: „Există opțiunea unor părinți, și nu-i judec, și au dreptul la acest lucru, să-și ducă copiii într-o altă școală, nu cea care le este alocată. În momentul acela, când într-o școală în care ai clasa V-a, ai mai mulți copii care se înscriu decât numărul de locuri pe care tu le ai, nu ai cum să faci selecția decât pe baza unui examen. Dar acel examen, atenție, în clasa V-a nu este obligatoriu”, a subliniat oficialul de la Educație și Cercetare.
Elevii care termină ciclul primar și trec în clasa a V-a în școala de care aparțin nu trebuie să susțină niciun examen, „statul își realizează misiunea de a asigura o trecere lina a copiilor din clasa a patra în clasa a cincea”, a mai adăugat ministrul Daniel David.