Daniel David: „Când vom gândi programele și conținuturile, prezentarea cunoștințelor trebuie să vină la pachet cu modul de dobândire a acestora”

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi, 27 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, că noul curriculum pentru liceu nu va cuprinde  doar transferul de competențe, ci și prezentarea modului în care oamenii de știință au ajuns la acele cunoștințe. Mai exact, fostul rector al UBB spune că astăzi nu mai este suficient ca în școală să se predea formula apei, H20, ci este necesar ca „altcineva să vină să spună că formula apei s-ar baza pe o energie psihică de nu știu ce tip. Care este diferența? Noi, când vorbim despre chimie, despre substanțe, trebuie să le explicăm copiilor și cum am ajuns la acele cunoștințe”, a declarat Daniel David în cadrul conferinței de presă.

„În cazul tuturor disciplinelor, a spus Daniel David, transferul cunoștințelor trebuie să cuprindă și modul în care am ajuns la acele cunoștințe pentru a dobândi gândire critică și a înțelege efectiv de ce spunem anumite lucruri. Altfel, într-o lume postmodernă ajungem să ne luptăm unii cu alții pe niște lucruri în care nu-ți vine să crezi că trebuie să porți o bătălie, dacă pământul e plat sau nu. Deci, cred că este un lucru foarte important și trebuie schimbată, ca să spun așa, perspectiva asupra a ceea ce facem în preuniversitar (…)

Transferul cunoștințelor, a mai spus el, trebuie să cuprindă și modul în care am ajuns la acele cunoștințe pentru a dobândi gândire critică și a înțelege efectiv de ce spunem anumite lucruri, „altfel, într-o lume postmodernă, ajungem să ne luptăm unii cu alții pe niște lucruri în care nu-ți vine să crezi că trebuie să porți o bătălie, dacă pământul e plat sau nu. Deci, cred că este un lucru foarte important și trebuie schimbată, ca să spun așa, perspectiva asupra a ceea ce facem în preuniversitar”, a spus joi, ministrul Educației și Cercetării.

Referindu-se, mai departe, la învățământul preuniversitar Daniel David a spus: „În învățământul preuniversitar am început să mă uit la ce se întâmplă și în alte sisteme din Uniunea Europeană, zona nordică, zona germană, latină, zona anglo-saxonă. Și noi va trebui să trecem de la ideea că doar transferăm competențe – încă nici acest transfer nu e făcut încă foarte performant. Tot mai mult ne dăm seama că nu ajunge să transferăm competențele. Și când vom gândi programele și conținuturile, prezentarea cunoștințelor trebuie să vină la pachet cu modul de dobândire a acelor cunoștințe”, a precizat ministrul Educației și Cercetării la conferința de presă din luna februarie.

Distribuie acest articol!