Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi, la Cluj, cu prilejul inaugurării celei de-a 23-a facultăți a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) – Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, că va rămâne și în continuare ministru al Educației, doar dacă vor fi îndeplinite anumite condiții.
„M-a bucurat faptul că președintele m-a numit direct, în sensul că i-ar plăcea să fie o continuitate. Pe de altă parte, misiunea mea pentru care am mers la București este pentru a întări într-o situație complicată politică și economico-financiară componenta euro-atlantică, pentru a duce la bun sfârșit activitățile într-un sistem complicat de educație și cercetare, să nu apară sincope majore, să nu apară probleme, pentru a iniția niște reforme absolut necesare pe termen scurt, adică pe care le poți implementa în câteva luni, și, foarte important, să fac un diagnostic al sistemului și să spun ce ar trebui făcut pe termen mediu și lung. Eu am făcut acest lucru, etapa mea s-a încheiat”, a spus Daniel David, citat de Agerpres.
Acesta a mai spus asigurarea continuității depinde de foarte mulți factori: „înțelegerile politice, pentru că nu ești ministru pentru că vrei tu, cineva trebuie să te propună, cineva trebuie să te susțină. Eu sunt tehnocrat în acest moment, susținut de PNL, nu am mers acolo fiindcă am vrut eu. Asta este o condiție, din partea factorului politic. După aceea, sunt niște condiții care mă interesează pe mine. Într-un potențial mandat este foarte important ca reformele pe care le-am propus în raportul QX să fie asumate și implementate pe termen mediu și lung. Eu nu am mers să fiu ministru pentru CV și să fac o administrare a unui sistem, deși administrarea e importantă. Dacă se asigură niște reforme, putem discuta.
Dacă ne asumăm creșterea graduală a bugetului, nu mă aștept la o creștere a bugetului în acest an, dar având un președinte care vorbește pentru educație, mă aștept ca peste peste cinci ani, printr-o creștere graduală, să atingem ceea ce noi am pus în lege fără să ne oblige nimeni, 15% din bugetul general consolidat cheltuieli pentru educație și 1% din PIB pentru cercetare. Asta, înțeleg că nu acum, dar peste cinci ani. Și trebuie să vină cu reforme care să eficientizeze sistemul și sub aspect administrativ-financiar. Dacă se întrunesc aceste condiții s-ar putea să continui, altfel aștept să mă întorc la UBB, unde avem foarte multe de lucru”, e de părere oficialul de la Educație și Cercetare.