Dan Barna: Comisia Europeană a apreciat anumite componente din PNRR

Dan Barna: Comisia Europeană a apreciat anumite componente din Planul Național de Redresare și ReziliențăVicepremierul Dan Barna a declarat că proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență au fost primite foarte bine. Comisia Europeană a apreciat componentele de educație, infrastructura de sănătate, feroviară și împăduriri, conform Agerpres.

„Comisia Europeană a apreciat unele componente (din proiectul prezentat de România al PNRR – n.r.): partea de educație, partea de infrastructură de sănătate, partea de feroviar, partea de împăduriri, adică sunt miliarde importante acolo și în ceea ce înseamnă partea de împăduriri și în ce înseamnă partea de construcția de spitale, reforma în educație, toate lucrurile acestea sunt considerate de Comisie ca fiind suficient de mature și suficient de bine închegate astfel încât să se regăsească în forma finală a programului”, a declarat Dan Barna în cadrul unei emisiuni de la DIGI 24.

Vicepremierul a transmis, cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență, că mai trebuie discutate problemele legate de zona de irigații și  infrastructura pentru agricultură, subliniind necesitatea unor soluții optime, propuneri din partea Guvernului, pentru a dezvolta sisteme mai moderne de irigații. O posibilitate care să permită această dezvoltare este folosirea fondurilor structurale.

„Problema cu irigațiile este că așa cum știm noi irigațiile, canale care străbat câmpiile și de acolo cu pompe se face irigația, în realitate contribuie la deșertificare, pentru că, practic, se extrage apa din sol, o parte e preluată înapoi în sol, o parte se evaporă. Se pierde accelerat apa din sol. România are o prezență a apei în sol sub media necesară și atunci genul acesta de sisteme de irigații tradiționale sunt depășite complet și Comisia Europeană a spus foarte clar: ‘nu o să dăm bani pentru sisteme care, în loc să contribuie la un impact pozitiv asupra mediului, afectează și mai dramatic mediul’. Soluția pe care o vedem deja în țările mai dezvoltate sunt acele sisteme de irigații prin picurare, sistemele unde apa este dusă prin țevi, cantitate mult mai mică de apă decât apa de canal, care vara se și evaporă în cantități uriașe și atunci, din motivul acesta, Comisia a spus că actuala formulă ‘nu va beneficia de suportul nostru, pentru că este depășită tehnic, moral'”, a mai spus Dan Barna.