Interviu cu prof. Violeta Ionescu, președintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar, sector 5, București
Stimată doamnă președinte, cum a început acest an pentru sindicatul pe care îl conduceți, pentru sindicatul sectorului 5? Suntem asaltați cu toții de reforme – legislativă, fiscală ș.a.m.d.
La începutul anului 2018, salariații din educație au fost înștiințați că își vor primi salariile de la MEN, iar ziua de salariu va deveni 14. Această zi s-a lăsat așteptată atât în luna ianuarie, cât și în luna februarie. Și, de parcă nu era suficient, salariații trebuiau să-și anunțe băncile, iar unele categorii de personal trebuiau să mai aducă și bani de acasă… dacă începutul a fost așa, mă întreb cum se va sfârși acesta…
Nemulțumirile sunt din ce în ce mai mari la nivelul întregii țări, sindicatele din educație au amenințat în mai multe rânduri cu proteste de amploare. În sindicat care este atmosfera?
Fiecare categorie de personal are propriile nemulțumiri. Deja presiunea este foarte mare. O picătură căzută în paharul nemulțumirilor, deja prea plin, va determina o reacție la care vor adera atât membrii de sindicat, cât și nemembrii.
Problema salarizării, cea a finanțării per elev, bugetul educației pe 2018 sunt câteva dintre marile probleme ale educației în 2018, iar nemulțumirile au crescut odată cu întârzierea plății salariilor în multe zone din țară…
Mereu am ridicat problema finanțării insuficiente pentru învățământ. Costul standar/elev nu asigură finanțarea necesară pentru un învățământ de calitate. Acesta se stabilește fără a se lua în considerare indicii de corecție pentru caracteristicile fiecărei unități, gândiți-vă la unitățile vocaționale în care fiecare elev studiază cu propriul profesor. Conform bugetului alocat fiecărei școli, banii vor ajunge pentru foarte puține unități din sectorul 5. Ca să ne ajungă, ar trebui să încărcăm colectivele eventual cu câte 35 de elevi la clasă, profesorii să nu-și mai obțină gradele didactice, eventual.
În liceele tehnice, pentru laboratoare, finanțarea este insuficientă, profesorii vin de acasă cu materialele necesare pentru ca elevii să-și facă practica obligatorie.
Se poate vorbi în momentul de față despre un dialog social real între guvern și mediul sindical? Vă ascultă cineva păsurile?
În momentul de față, este un dialog al surzilor, noi le spunem cu ce ne confruntăm, ei se fac că ne ascultă!
Care sunt principalele probleme cu care vă confruntați la nivelul sectorului 5?
Aș începe cu câteva probleme cu care se confruntă tot personalul: reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii 153/2017, rezolvarea modului de calcul al sporurilor și indemnizațiilor, rediscutarea grilei de salarizare, completarea regulamentului cadru privind sporurile pentru condițiile de muncă.
În mod particular, aș spune că atunci când s-a pus problema tăierii salariilor s-a aplicat tuturor categoriilor de personal inclusiv categoriei nedidacticului, dar când se pune problema creșterii salariului nu se aplică cu aceeași măsură, aceștia fiind uitați, la fel și categoria personalului contractual din cadrul inspectoratelor.
Referitor la asigurarea unui climat optim pentru desfășurarea activități de calitate, există un circuit închis, clase supraîncărcate, mediu social impropiu. Cel care ar trebui să asigure climatul propice trebuie să-și împartă timpul la un număr de 900-2000 elevi, și, da, este consilierul școlar. Specialiștii sunt puțini pentru toate problemele cu care ne confruntăm și pe lângă faptul că nu au timpul necesar, mai trebuie să stea la bunăvoința unităților școlare pentru a primi, dacă și acestea primesc de la Consiliile Locale, materialele de care ar avea nevoie. Este frustrant pentru un logoped să-și desfășoare activitatea în aceste condiții.
Ce va urma, în opinia dvs.? Cum vedeți evoluția lucrurilor?
Dacă facem o listă a nemulțumirilor și sondăm fiecare salariat, gradul de nemulțumire în rândul salariaților din învățământ este pe zi ce trece mai mare. Dacă cei care sunt responsabili de remedierea acestor probleme nu țin cont de cerințele membrilor de sindicat, își asumă efectele!
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU