Cursuri de limba română în Bavaria, din toamna acestui an

Cursuri de limba română în Bavaria, din toamna acestui an
Foto: facebook Marcel Ciolacu

În contextul vizitei în Bavaria, unde trăiește cea mai mare comunitate de români de pe teritoriul Germaniei, a prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, la invitația prim-ministrului Statului Liber Bavaria, Markus Söder, cei doi premieri au acordat atenția cuvenită relațiilor bilaterale inclusiv în domeniul educațional.

Markus Söder, prim-ministrul Statului Liber Bavaria: „Bineînțeles, dorim să aprofundăm și relațiile în domeniul cultural și al educației. Avem mai mult de 10 parteneriate la nivel de școli. Avem mai mult de 1.000 de studenți români care studiază în Bavaria și este foarte important să subliniem că, din toamna 2024, se vor oferi și cursuri în limba română. Vor putea învăța româna și istoria României, astfel încât copiii români născuți în Germania vor avea ocazia să cunoască limba și istoria.”

Marcel Ciolacu, prim-ministrul Guvernului României: „În mod firesc, întâlnirea noastră de astăzi a inclus dialogul despre comunitatea românească din Bavaria și despre etnicii germani originari din România, care asigură o legătură solidă între România și Bavaria. Românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate străină din Bavaria, respectată pentru modul în care a reușit să se integreze și să se implice în viața socială, economică și culturală a întregului land. I-am mulțumit, în acest context, domnului prim-ministru Markus Söder pentru sprijinul oferit de guvernul său comunității de români, în procesul de integrare în societatea bavareză și pe piața muncii. Am abordat și importanța păstrării elementelor identitare de limbă, cultură și spiritualitate românească, îndeosebi pentru tinerii români. Guvernul României sprijină derularea cursurilor de limbă română pentru tinerii români din diaspora și avem încrederea ca, foarte curând, acestea să se desfășoare și în landul Bavaria.”