Cum vor fi evaluați elevii potrivit viitoarei legi a educației pentru învățământul preuniversitar?

În cadrul declarațiilor de presă, susținute marți, 12 iulie, la sediul Ministerului Educației, Sorin Cîmpeanu a adus precizări importante, referitoare la noutățile pe care noul proiect de lege a educației pentru învățământul preuniversitar le prevede cu privire la învățământul primar șiu gimnazial, mai precis la modul în care se va face evaluarea elevilor, potrivit viitoarei legi a educațției.  

Astfel, la finalul clasei pregătitoare și a clasei întâi, cadrul didactic responsabil trebuie să întocmească un raport descriptiv de evaluare atât a dezvoltării fizice socio-emoționale cognitive, cât și a limbajului și abilităților de citit, descriere, de calcul matematic, precum și a dezvoltării capacităților și aptitudinilor de învățare.

La finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii vor susține o evaluare obligatorie la „limbă și comunicare”, precum și la „matematică”.

Rezultatele evaluărilor vor fi folosite pentru realizarea planurilor individualizate de învățare ale elevilor și se vor comunica părinților. Foarte important de știut că este obligatoriu să fie trecute în portofoliul educațional al elevului. Acesta a existat și în Legea 1/2011, dar din păcate nu a fost pus în practică niciodată.

Rezultatele elevilor se exprimă, după caz, în învățământul primar prin calificative anuale unice, pe arii curriculare, cu excepția clasei pregătitoare, unde nu se acordă calificative. În învățământul secundar inferior, secundar superior și liceu se vor acorda note de la 1 la 10.

Excepție fac disciplinele care fac parte din ariile curriculare – Arte și Educație Fizică și Sport -, precum și discipline care pot fi stabilite prin ordin de ministru, în cazul cărora se acordă calificativele, după caz, „admis”, „respins”, cu excepția învățământului vocational, la care rezultatele evaluării se exprimă în continuare cu note de la 1 la 10.

Cel mai devreme aceste prevederi vor intra în vigoare în septembrie 2023, deoarece, a spus mionistrul, nu este pertinent să sperăm că aceste legi vor putea fi adoptate înainte de 5 septembrie 2022.

Distribuie acest articol!