Stimată doamnă director, Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu este, cu certitudine, unul dintre cele mai bune din țară, despre această instituție de învățământ vorbindu-se de ani buni doar la modul superlativ. Care este secretul acestui nivel ridicat de pregătire la care s-au ridicat și se ridică elevii, absolvenții de aici?
Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu a fost înființat în 1874 și cred că până și o simplă informație ca aceasta poate oferi intuiții despre succesul modelului de educație pe care îl urmăm. Cu alte cuvinte, nu este niciun secret, ci o tradiție care ne presează, într-un mod, desigur, pozitiv, să păstrăm nivelul ridicat al actului pedagogic și să sporim prestigiul acestei instituții. Sigur, atunci când vorbim de modul real în care reușim acest lucru, de pașii pe care îi urmăm – pentru că păstrarea calității educației se realizează mai ales prin fapte care transpun în realitatea cotidiană modelul destul de abstract pe care îl avem în minte atunci când ne propunem o „bună educație” –, pot enumera câteva domenii-cheie unde cultivarea cu atenție și profesionalism a căii corecte poate constitui ceea ce dumneavoastră numiți „secret”. În primul rând, vorbim de o selecționare cu grijă a cadrelor didactice, selecționare care, cred, se poate face într-o anumită măsură natural, nivelul colectivului de profesori impunând o anumită rigoare oricărui nou cadru didactic. Desigur, există și o colaborare permanentă cu asociația de părinți și susținere din partea administrației publice locale, reușind astfel să întregim relațiile cu toate sferele care pot ajuta colegiul să-și mențină performanța. Totuși, cel mai important lucru pe care îl avem în vedere în fiecare an e adaptarea educației pe care o oferim aici la cerințele unei lumi în continuă schimbare, încercând deja din acești ani, așa cum, de altfel, cred că e și necesar, să ajutăm elevul să-și găsească o cale de urmat într-un viitor care, de ce să nu fim sinceri, poate fi destul de incert. Urmărind, bineînțeles, reglarea acestei nevoi a educației contemporane cu atenția pe care o oferim în continuare modelului educațional tradițional, a ceea ce la începutul secolului trecut se numea „educație aleasă”.
Șirul performanțelor este lung, dar aș dori să ne referim în cele ce urmează la „olimpicii din Târgoviște!”, cum sunt numiți elevii care, de curând, au adus laurii Colegiului Ienăchiță Văcărescu.
Elevii de-acum, Claudiu Săvulescu, Emanuel Dumitru și Marilena Beșcucă, cei care ne-au adus atâta bucurie, dar și recunoaștere, au reușit să-și găsească drumul și, poate mai important, cu disciplină și dedicație au reușit să se țină de el. Domnul profesor Nicolae Istrate îi numea o „generație de aur”, și cred că nu greșește deloc, mai ales dacă urmărim nu doar admirația colegilor, dar și modul în care devin adevărate modele pentru elevii de gimnaziu. Mi se pare evident că ceea ce-i diferențiază, pe lângă talent și muncă, este și o anumită atitudine față de școală, din ce în ce mai perimată, caracterizată de o aplecare spre studiu și de respect pentru profesori și școală.
Faptul că au fost admiși la o universitate de prestigiu, aflată printre cele mai valoroase și mai vechi din lume, este încununarea muncii depuse de elevi, profesori și părinți.
Cum decurge pregătirea pentru performanță a acestor tineri deosebiți? Ce înseamnă faptul că olimpicii vechi îi ajută pe olimpicii noi?
Cred că există o adevărată dragoste a pedagogului față de elev. Tocmai această cordialitate îi face pe elevi să se întoarcă, iar cei care au reușit și au un drum își vizitează profesorii și sunt interesați de reușitele actualilor elevi.
La informatică, Marilena Beșcucă a fost selecționată încă din clasa a IX-a, alături de alți șapte elevi, în lotul de performanță pregătit de domnul profesor Nicolae Istrate. Ședințele de pregătire și antrenament specific s-au desfășurat săptămânal, pe tot parcursul fiecărui an școlar. În anii care au urmat, pregătirea sistematică pentru înalta performanță i-a asigurat participarea la concursuri și olimpiade de informatică. Rezultatele au fost din ce în ce mai bune, în perioada 2012-2016 obținând premii la diferite concursuri de programare („Tinerii programatori” – Târgoviște, organizat de Colegiul nostru; „Grigore Moisil” – Urziceni; „Urmașii lui Moisil” – Iași), la OJI (Olimpiada Județeană de Informatică) și la ONI (Olimpiada Națională de Informatică).
Claudiu Săvulescu este numele care ar trebui să rămână în istoria performanțelor Colegiului Național Ienăchiță Văcărescu. Pentru Claudiu chimia înseamnă disciplină teoretică și practică, „chimia dintre elev și profesor”, fără de care munca alături de doamna profesoară Georgiana Leontescu nu ar fi dat roade.
Dacă ar fi să punctăm doar premiile de la Olimpiadele naționale: 2011 – premiul I cu excelență la Concursul Național Chimexpert, premiul al II-lea la Concursul Național „Raluca Ripan”, participare la ONSJ și la Tabăra Națională de Chimie; 2012 – Mențiune la ON Chimie, calificare la ON Matematică, ON Geografie, participare la ONSJ; 2013 – Locul I la ON Chimie, calificare în lotul național pentru EUSO, Mențiune la ONSJ, calificare în lotul național pentru OI Științe pentru juniori, calificare la ON Științele Pământului; 2014 – Medalia de aur la EUSO, Atena, MS la ON Chimie, MS la ON Științele Pământului; 2015 – MS la ON Chimie, calificare în lotul național pentru OI Chimie, MS la ON Științele Pământului
Emanuel Dumitru este printre liderii generației sale și s-a remarcat la concursurile de matematică și fizică încă din gimnaziu. Vorbind despre Emanuel, doamna profesoară de fizică Marcela Popescu sublinia „rigurozitatea și forța acestui adolescent, completate de profunzime și dragoste de adevăr”. Încă din clasa a IX-a, s-a integrat într-un program de muncă susținută, atât la clasă, cât și în afara ei. Așa a obținut locul I la etapele județene ale olimpiadelor de fizică și matematică, premii și mențiuni la Concursul de Matematică-Fizică „Vrânceanu-Procopiu”, Concursul Național de Fizică „Evrika”, medalie de aur în clasa a X-a și locul obținut în Lotul lărgit al României.
Despre vechii olimpici se poate spune că îi ajută pe actualii olimpici la informatică prin următoarele activități: se implică în organizarea Concursului „Tinerii programatori”, prin propunerea de subiecte și evaluarea soluțiilor; atrag fonduri pentru premiile acordate la „Tinerii programatori”, la toate cele opt ediții ale Concursului nostru tradițional; îi sfătuiesc la ce universități să acceadă; îi preiau din primul an de studenție și le îndrumă pașii în continuare; la finalizarea facultății, le prezintă ofertele disponibile pentru cei care iubesc frumoasa artă a programării calculatoarelor.
Un barometru al calității actului educațional dintr-un liceu îl reprezintă, fără doar și poate, bacalaureatul. Care sunt rezultatele pe care le-a înregistrat în ultimii ani CN Ienăchiță Văcărescu la examenul de bacalaureat?
În ultimii cinci ani școlari, procentul la examenul de bacalaureat și-a păstrat linia de top la nivelul județului: în 2010-2011 – 97,31 și 2 diplome de merit, în 2011-2012 – 97,53 și 2 diplome de merit, 2012-2013 – 97,38, tot 2 diplome de merit, 2013-2014 – 96,31 și 3 diplome, iar în 2014-2015 – 97,56.
Dar care este secretul performanței la CN Ienăchiță Văcărescu? Calitatea elevilor, calitatea profesorilor, calitatea părinților, dotările sau toate la un loc?
Elevii colegiului nostru sunt selecționați încă din clasa a V-a și reușim astfel încă de la început să-i găsim pe cei care pot face parte din rândul elitelor și să le imprimăm ambiția, creativitatea autentică, bunu-simț și bunul-gust. Pentru cei care vin aici în clasa a IX-a, media mare de admitere din ultimii ani, prin care se realizează înscrierea la liceu, a reușit să selecteze elevii astfel încât performanțele la olimpiade au venit ca un rezultat așteptat. De asemenea, se remarcă un interes evident manifestat de majoritatea părinților față de modul de organizare și de evaluare a activităților de învățare, lucru ce demonstrează faptul că aceștia au conștientizat importanța educației ca bază a unei bune dezvoltări a propriilor copii. Părinții elevilor noștri sunt oameni educați, implicați în viața și nevoile unei școli moderne, care are ca țintă stimularea interesului pentru cunoaștere.
Profesorii colegiului nostru sunt foarte bine pregătiți profesional și dovedesc pasiune în instruirea și educarea elevilor. O bună parte din merite le revine lor, prin munca depusă de-a lungul multor generații de elevi care au crescut în valoare de la an la an.
Ce rol joacă inovația și creativitatea în activitatea educațională și didactică desfășurată la Colegiul Ienăchiță Văcărescu? Cineva spunea că cei mai mari dușmani ai minții sunt clișeele.
Cultivarea gândirii inovatoare a devenit o sarcină importantă a școlii noastre, stimularea creativității tinerilor se realizează printr-o susținută și elevată pregătire teoretică și practică. Ne preocupă dinamizarea inițiativei și muncii independente, a spiritului critic științific, receptivitatea față de nou, pasiune pentru știință în concordanță cu aptitudinile fiecăruia. Relațiile dintre elevi și profesori sunt destinse, democratice, ceea ce nu înseamnă că statutul social al celor din urmă are de suferit. Modul de predare solicită participarea, inițiativa elevilor, având ca rezultat performanța.
O bază materială bine pusă la punct poate susține performanța, de ce dotări beneficiază elevii de la CN Ienăchiță Văcărescu?
Aș trece în revistă câteva dintre resursele materiale ale instituției noastre care facilitează procesul instructiv-educativ: laboratoarele de științe (fizică, biologie, chimie), cinci laboratoare de informatică, cabinetele de matematică, limbi moderne, muzică, arte vizuale, la care se adaugă cabinete medicale (stomatologic și școlar), cabinet de psihologie școlară, centrul de documentare și informare, videoproiectoare, sala și terenul de sport, sistemul de supraveghere video din școală, bibliotecă și sală de lectură, amfiteatru cu o capacitate de 125 de locuri, dotat cu sistem de sonorizare și iluminat corespunzător unei săli de spectacole, stație radio, toate acestea venind în întâmpinarea elevilor și profesorilor colegiului.
În ce proiecte naționale, internaționale este implicat Colegiul Văcărescu în momentul de față? Ce ne puteți spune despre relația colegiului cu instituții de învățământ similar din Uniunea Europeană?
Sarcina școlii noastre este de a forma elevilor o conștiință europeană încă din clasele gimnaziale, impunând cultivarea respectului și solidarității față de cultura altor popoare. În acest sens, elevii au fost în primul rând centrați cultural, orientați spre cunoașterea valorilor propriei culturi. În școală, există parteneriate cu școli din Uniunea Europeană (Belgia, Olanda, Germania, Spania) ce vizează descoperirea și respectarea valorilor europene și ale patrimoniului cultural european, acceptarea multiculturalității ca mod de viață în contextul Uniunii Europene, dar și promovarea valorilor tradiției locale și naționale în context european. De asemenea, există proiecte e-Twinning și se desfășoară programe Erasmus+.
Pe de altă parte, elevii noștri sunt implicați în parteneriate și colaborări cu instituții europene: ECDL România – obținerea atestatului European Computer Driving Licence, ORACLE – platforma THINKQUEST (S.U.A.), Consiliul Britanic – University of Cambridge – obținerea atestatelor CAE și BEC, Ambasada Franței – Institutul Francez – obținerea atestatelor DELF, University of Oxford – găzduirea activității „Oxford University Press Day”, Grupul Educativa – Promovarea Proiectului Edmundo – Informare, consiliere și asistență pentru admiterea elevilor în colegii și universități din Europa.
Instituțiile de învățământ din țara noastră au un ciudat complex de inferioritate față de cele din străinătate. Cum vă raportați la școala europeană? Vă considerați o instituție de învățământ de nivel european?
Suntem o instituție care își stabilește permanent ținte. Tocmai de aceea ne preocupă implementarea de proiecte europene, pentru că acestea ne asigură accesul la conștientizarea punctelor slabe și abordarea disciplinelor din perspectivă practică.
Elevii noștri sunt antrenați în activități de anvergură internațională, ceea ce a dus la înțelegerea existenței și valorizarea pluriculturii, oferindu-le șanse de afirmare la nivel european.
Activitățile și proiectele au condus la dezvoltarea dimensiunii europene a educației în instituția noastră prin următoarele aspecte: motivarea profesorilor și elevilor pentru studiul limbilor moderne; creșterea numărului instituțiilor partenere europene în proiecte, schimburi culturale; încurajarea aplicării metodelor didactice alternative, moderne (schimbul de bune practici); inovarea în domeniul pedagogic (elaborarea de material didactic, diversificarea metodelor didactice, seminare, conferințe, dezbateri); promovarea valorilor europene: democrație, toleranță, egalitatea șanselor, multiculturalism, spirit competitiv; promovarea muncii în echipă; management modern.
Colegiul nostru a obținut de două ori titlul de Școală Europeană, deci suntem europeni și bineînțeles că școala s-a înscris în competiția națională de anul acesta.
Pe o scală de la 1 la 10, care este, în opinia dvs., la nivel național, locul colegiului pe care îl conduceți?
Cred că la nivel național ne situăm pe locul 9, iar în ierarhia județeană suntem pe primul loc. Sperăm în rezultate cât mai bune la examenele naționale, în atragerea unor proiecte europene cu scopul atingerii performanței individuale și colective.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU