29„Culoarea adevărului este gri“ (André Gide)
Vineri, 18 noiembrie 2016, la Casa Corpului Didactic București s-au deschis porțile către colegii, colaboratorii și prietenii instituției noastre, într-o manifestare devenită tradițională, însă cu dată mobilă. În acest an, data organizării – fără intenție – s-a suprapus cu ziua de Black Friday. Cu alte cuvinte, am făcut concurență aglomerațiilor din magazine – fie practic, fie virtual. Și am fost competitori serioși, pentru că sălile în care s-au organizat atelierele de lucru au fost pline, chiar dacă noi nu am făcut rabat de la calitatea cu care i-am obișnuit pe participanți. Ne-am axat oferta pentru această zi pe următoarele teme:
– Homeschooling-ul – alternativă educațională sau replică/reacție în opoziție cu sistemul public de educație? (dezbatere coordonată de prof. Olimpia Mateescu);
– Bune practici din activitatea de formator (atelier coordonat de prof. Georgeta Bolojan);
– Formarea continuă – componentă a dezvoltării profesionale (atelier coordonat de prof. Gabriela Bărbulescu).
Le mulțumesc coordonatorilor pentru buna organizare a activităților și trebuie menționat că în sprijinul fiecărei activități au venit membrii echipei CCD București: prof. Izabela Bejenariu,
prof. Silvia Borțeanu, prof. Ioana Cosma, prof. Georgeta Cuatu, prof. Iliana Dumitrescu, prof. Minodora Gavrilă, prof. Niculae Ghiciu, prof. Florica Paragină, prof. Loredana Popescu, prof. Iuliana Stana, prof. Gabriela Șubă, prof. documentarist Laura Rudeanu, bibliotecar Marilena Huiu, informatician Andi Alexandru Oprea, precum și membrii compartimentelor Secretariat, Contabilitate și Administrativ.
Le mulțumesc tuturor celor care au investit încredere și timp, fiind prezenți la activitățile propuse și mai ales pentru furnizarea unui feedback prin care să ne măsurăm întotdeauna reușitele, dar și aspectele ce pot fi îmbunătățite.
Dar pentru că locul textului este în rubrica de „pastile“, pentru a furniza doza săptămânală de ironie, un bun prieten mi-a atras atenția asupra conceptului de black friday, care a fost extins anul acesta și în zona educației. Ce se dă la reducere? Ce are căutare – evident, pentru a produce dependență. Ofertantă este piața lucrărilor de licență/doctorate… oferindu-se garanții de minimum de notă, căci – nu-i așa? – nota finală mai include și prezentarea lucrării de către împricinat, iar aici vinerea neagră poate degenera într-o nuanță de gri…
Gabriel VrÎnceanu
Director, Casa Corpului Didactic București