
Foto: Guvernul României
Necesara și mult solicitata creștere a numărului consilierilor școlari, în sfârșit, se produce într-o măsură considerabilă, odată cu aprobarea de către guvern a alocării a 1.200 de posturi de consilieri școlari, ceea ce reprezintă o creștere cu 50% față de numărul actual.
Ministrul educației, Ligia Deca, ne oferă detalii: „Hotărârea de guvern prevede cea mai mare creștere a numărului de consilieri școlari și introducerea serviciilor de educație timpurie complementară. Mai precis, se alocă 1.200 de noi posturi de consilieri școlari, reprezentând o creștere de aproximativ 50% față de numărul actual. Această măsură va asigura un număr mai mare de profesori în cabinetele de asistență psihopedagogică, ceea ce va contribui la creșterea accesului elevilor și preșcolarilor la servicii de asistență psihopedagogică, orientare școlară și profesională, extinderea rețelei de cabinete școlare de asistență psihopedagogică și extinderea activităților de prevenire a violenței școlare, în contextul campaniei Nu sunteți singuri, împreună oprim violența în școli.”
Ponderea scade la 800 de elevi și preșcolari la un consilier
Ministrul precizează că în anul școlar 2022-2023 sunt încadrați, la nivel național, 2.288 de profesori consilieri școlari în cabinete de asistență psihopedagogică, la un total de 2.751.233 de elevi și preșcolari. Prin actuala majorare a încadrării, a semnalat doamna ministru, „trecem de la un consilier la 1.200 de elevi și preșcolari, în medie, la un consilier la 800 de elevi și preșcolari. Practic, această creștere istorică este una din țintele atinse ale viziunii în România Educată și ne apropiem de dezideratul pe care îl avem către 2030, și anume, un consilier la aproximativ 500 de elevi”.