Interviu cu prof. Ion Negrilă, inspectorul general al ISJ Brașov

Stimate domnule inspector general Ion Negrilă, cum se prezintă Inspectoratul Școlar Județean Brașov – județul-inimă al României – la acest început de an?  Despre echipa cu care ați ales să lucrați ce ne puteți spune?

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov promovează un învăţământ orientat pe valori, capacităţi cognitive, creativitate, prin încurajarea unui climat de muncă pozitiv, bazat pe parteneriat cu managerii educaţionali şi cadrele didactice din judeţ, cu scopul atingerii idealurilor educaţionale și cu respectarea principiilor şi valorilor universale. Echipa ISJ Brașov este formată din dascăli extraordinari, cu experiență, cu suflet. Toți sunt profesioniști, rezolvând cu multă celeritate și discernământ problemele care apar în fiecare zi.

Domnule profesor, aș vrea să faceți un tablou succint al școlii brașovene și să ne vorbiți, în același timp, despre instituțiile de învățământ din zona rurală, despre discrepanța dintre rural și urban.

Avem în acest moment 178 de unități școlare cu PJ. 123 de unități școlare sunt în urban și 55 de unități școlare în mediul rural. Este normal să existe un număr mai mare de școli în mediul urban deoarece aici sunt mai multe posibilități pentru părinți de a găsi un loc de muncă. Există o migrație de la sat la oraș tocmai din acest motiv. Totuși, din punct de vedere al calității actului educațional, nu există diferențe între mediul urban și mediul rural. Avem cadre didactice cu experiență care predau de mulți ani în mediul rural cu rezultate foarte bune.

Care sunt cele mai importante direcții pe care va acționa, sub conducerea dumneavoastră, Inspectoratul Școlar Județean Brașov în 2019?

Principalele ținte pe care și le-a propus Inspectoratul Școlar Județean Brașov pentru următoarele luni sunt  dezvoltarea învățământului dual, prevenirea absenteismului, dezvoltarea resursei umane etc.

ISJ Brașov a reușit să câștige două proiecte cu fonduri europene Deschidem școala, deschidem viitorul și Învață, dobândește dăruiește, proiecte care urmăresc susținerea și realizarea direcțiilor amintite.

Cum a influențat vremea rea din ultimele zile bunul mers al școlii brașovene?

 Nu am avut probleme cu vremea. Școlile au funcționat normal. Chiar dacă au fost temperaturi destul de scăzute, activitatea în școli nu a fost perturbată.

Ministrul educației, doamna Ecaterina Andronescu, și-a anunțat intenția de a reduce numărul de ore pe săptămână în preuniversitar. Cum comentați acest aspect?

Pot spune, fără urmă de îndoială, că este o decizie bună. Cred, de asemenea, că, pe lângă reducerea numărului de ore, ar trebui revizuite și programele școlare.

Este o idee bună reintroducerea treptei a II-a, preconizată de actualul ministru al educației, doamna Ecaterina Andronescu?

Învățământul obligatoriu în acest moment este de 10 clase. Este normal să existe o formă de evaluare la sfârșitul clasei a 10-a care să ierarhizeze elevii și să le dea posibilitatea reorientării profesionale începând cu clasa a 11-a.

În finalul interviului am vrea să ne spuneți, în câteva cuvinte, cum priviți spre anul care tocmai a început? Ce așteptări aveți de la el?

Anul a început la muncă cu pregătirea etapelor pe care va trebui să le parcurgem. Ce aștept? Aștept să fie un an bun, cu rezultate bune la Evaluările Naționale, Bacalaureat, Titularizare, Definitivat, Olimpiade, Concursuri. Îmi doresc un an cu liniște, fără birocrație, un an cu realizări profesionale pentru toți colegii mei, un an cu reușite pentru toți elevii și, nu în ultimul rând, un an în care înțelegerea, răbdarea și omenia să fie principalele direcții.

Interviu realizat de Oana PANAIT

Distribuie acest articol!