prof. Ariana Oana Bucur

prof. Ariana Oana Bucur

Interviu cu prof. Ariana Oana Bucur, inspector general al ISJ Brașov
Stimată doamnă inspector general, ne aflăm în etapa de foc a examenelor naționale. Sunteți mulțumită de cum decurg acestea în județul Brașov?
În județul Brașov examenele naționale s-au derulat în condiții bune, cu respectarea legislației în vigoare și a procedurilor Ministerului Educației Naționale, fără a fi semnalate incidente. Dat fiind faptul că fiecare unitate școlară cu personalitate juridică a fost centru de examen, apreciez în mod deosebit implicarea tuturor cadrelor didactice, având în vedere multitudinea activităților din acest an școlar (ca de exemplu, simulările examenelor naționale pentru clasele a VIII-a, a XI-a și a XII-a, evaluările de la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a și celelalte responsabilități nu de neglijat).
La nivel național s-a constatat faptul că un procent semnificativ de absolvenți, atât de clasa a VIII-a, cât și de clasa a XII-a, au preferat să nu se prezinte. Care este situația în județul dvs.?
Constatarea dumneavoastră este valabilă și la nivelul județului Brașov, unde la evaluarea națională s-au prezentat 3.490 de elevi, din 3.643 de înscriși la începutul anului școlar, iar la probele examenului de bacalaureat au fost prezenți 2.762 de elevi, din 4.210 înscriși. Aceste diferențe au existat și în sesiunile anilor anteriori, aproximativ la aceleași valori, și se datorează situațiilor de corigență, dezinteresului pentru acest examen și, nu în ultimul rând, unei idei eronate referitoare la gradul de dificultate al subiectelor din sesiunile iunie-iulie, comparativ cu cele din august-septembrie.
Ce face Inspectoratul Școlar Județean Brașov pentru calitatea actului educațional într-o epocă în care se pune un tot mai mare accent pe autodepășire și învățare pe tot parcursul vieții?
Inspectoratul Școlar al Județului Brașov și-a propus să înființeze un Centru de Excelență pe lângă o unitate școlară care și-a exprimat disponibilitatea de a găzdui o astfel de structură, care să susțină pregătirea pentru performanță a elevilor cu rezultate deosebite. În acest moment suntem în etapa de organizare și sperăm ca începând cu anul școlar 2014-2015 să fie funcțional. În ceea ce privește învățarea pe tot parcursul vieții, Inspectoratul Școlar al Județului Brașov este beneficiarul a trei proiecte cu finanțare europeană pe axele 1.1 și 2.2, două dintre acestea au avut deja conferințele de lansare și suntem în etapa de implementare. Între obiectivele propuse, proiectul „Consiliere și Orientare, Relevante pentru o Educație de Calitate și Transregională – CORECT”, pe lângă un program de sprijin prin componentele sale de consiliere și educație nonformală, va contribui la diversificarea ofertelor educaționale ale școlilor și îmbunătățirea accesului și participării la educație și formare profesională de calitate. Cel de-al doilea proiect, „Corelarea Învățării pentru Viață cu Integrarea Socio-educativă – CIVIS”, își propune să reintegreze în sistemul de învățământ copii și tineri care au abandonat școala și care vor beneficia de acțiuni integrate în vederea reducerii abandonului școlar și riscului de părăsire timpurie a școlii.
În același timp, se constată o scădere a apetitului pentru educație și școală în rândul tinerelor generații, situație motivată, desigur, de mai mulți factori, educația din familie, lipsa modelelor morale, agresivitatea universului mediatic. Cum privește ISJ Brașov această stare de lucruri? Ce credeți că s-ar putea face pentru redresarea acesteia?
În opinia mea, și prin intermediul proiectelor menționate mai sus, unitățile școlare, profesorii și elevii vor avea o motivație suplimentară de a se implica activ și responsabil, pentru a depăși toate constrângerile listate de dumneavoastră. În acest sens vor fi înființate Centre de Asistență și Sprijin Educațional, Centre de Suport pentru Educație Permanentă, Centre Deschise de Educație, în care echipamente IT de ultimă generație vor facilita învățarea la distanță prin teleprezență. Aceste noi tehnologii vor contribui la creșterea motivației elevilor prin realizarea unui demers didactic interactiv în timp real, cu o conexiune directă între teorie și practică, cu posibilitatea de a participa la activități didactice derulate de către alți profesori.
Credeți că ar trebui să ne uităm la modele ca școala finlandeză, japoneză sau norvegiană ca la posibile modele pentru învățământul românesc aflat într-o oarecare derivă?
Cred că ar trebui să ne întoarcem privirea spre trecut, spre învățământul românesc din vremea lui Spiru Haret, construit pe valori, pe responsabilitate, pe asumarea misiunii didactice. Fiecare sistem își construiește propriul ideal educațional, adaptat dinamicii sociale și valorilor naționale, europene. În acest sens, toate modelele prezentate de dumnea­voastră merită remarcate, având elemente care pot fi preluate și integrate în educația din România. Spre exemplu, modelul finlandez presupune selecția cadrelor didactice din rândul celor mai performanți absolvenți ai învățământului superior, dat fiind motivația acestora de a intra în sistemul educațional, determinată de perspectiva unui salariu foarte bun pe care debutanții îl au chiar de la începutul carierei didactice, și, de asemenea, de recunoașterea și aprecierea publică a categoriei socio-profesionale formată din profesori. Modelul portughez, construit pe bazele reorganizării rețelei școlare și a consolidării unităților școlare bazate pe performanță, este, de asemenea, o posibilă variantă.
Cum stă învățământul din județul Brașov la capitolul performanță? Ce faceți în această direcție?
Din punct de vedere al performanței școlare, sunt mândră să reprezint un județ care obține an de an rezultate remarcabile la olimpiadele naționale, internaționale, fiind obținute și în acest an școlar 101 premii, premii speciale și mențiuni, și doresc să transmit prin intermediul interviului dumneavoastră felicitări și succes în continuare tuturor copiilor și cadrelor didactice care au contribuit la obținerea acestor rezultate.
Cum stați, de asemenea, la capitolul personal didactic calificat? De acest aspect, știm cu toții, depinde mult calitatea actului educațional.
Inspectoratul Școlar al Județului Brașov promovează un învățământ bazat pe valori, capacități cognitive, creativitate, încurajarea unui climat de muncă pozitiv, bazat pe parteneriatul real cu managerii educaționali, cadrele didactice, părinții, elevii, societatea civilă. În această direcție, în anul școlar 2014-2015 ne vom focaliza pe asigurarea calității ofertelor și serviciilor educaționale, pe creșterea performanței cadrelor didactice și ale elevilor, în vederea realizării unui învățământ de calitate, competitiv, eficace și eficient. De asemenea, relansarea școlii profesionale, atragerea elevilor, părinților, agenților economici și corelarea specializărilor propuse cu piața muncii vor continua să rămână o misiune strategică a instituției pe care o reprezint.
 
Interviu realizat de
Marcela GHEORGHIU
 

Distribuie acest articol!