Interviu cu prof. Florin-Viorel Stănoiu, directorul Colegiului Național Al.I. Cuza, din Alexandria
Stimate domnule director, Colegiul Național Al.I. Cuza s-a născut odată cu urbea. Concret, în 1836, la doi ani de la înființarea orașului Alexandria, ia ființă prima școală din localitate – cea care stă la baza prestigiosului liceu de astăzi. Ce înseamnă pentru orașul Alexandria această vechime de peste un secol? Ce loc ocupă Colegiul Național Al.I. Cuza în spațiul teleormănean?
Într-adevăr, istoria Colegiului Național Alexandru Ioan Cuza este îngemănată cu istoria municipiului Alexandria, reședința județului Teleorman.
După numai doi ani de la înființarea orașului, în 1836, se înființează prima școală, asemănătoare celei evocate de Ion Creangă în „Amintiri din copilărie”.
Rolul părintelui Ioan Humulescu al lui Creangă a fost îndeplinit aici de părintele Tudorache și, din această cauză, și școala a fost cunoscută sub numele de „Școala lui Tudorache”. Primul învățător a fost chiar preotul Tudorache, ajutat de logofătul Paraschiva.
Cu timpul, în oraș au mai apărut și alte școli, dar „Școala lui Tudorache” a stat la baza gimnaziului și apoi a liceului care vor purta numele ctitorului Alexandriei.
Din perioada de început a școlii, remarcăm numele lui Hrista Zlatie Mihail (mai târziu numit Hristache Zlatovici). Bulgar de origine, făcuse studii strălucite la Atena și a condus cu profesionalism școala din Alexandria între 1855-1876, aceasta având cam 6 clase, deci era aproape gimnaziu. Dar gimnaziu, cu adevărat, devine în 1873, cu denumirea „Gimnaziul Clasic Alexandru Ghica”. În timpul Războiului de Independență, localul gimnaziului a fost utilizat ca spital.
O perioadă importantă în istoria gimnaziului a constituit-o cea în care a funcționat ca director și profesor prozatorul Calistrat Hogaș. Acesta a condus școala între anii 1886 și 1891.
Dar la începutul secolului al XX-lea, mai ales în perioada războaielor balcanice și apoi a celui mondial, gimnaziul trece prin câteva perioade mai grele, însă datorită administrației locale și contribuției locuitorilor orașului, faima gimnaziului a continuat să crească.
La 13 aprilie 1914, gimnaziul se mută în strada Alexandru Colfescu, numărul 34, cunoscută mai ales cu numele de Strada Gării. Pentru acele vremuri, clădirea era impunătoare, alexăndrenii erau mândri de ea, dar nemulțumiți că era doar gimnaziu și ei voiau să aibă un liceu în oraș. Și dorința se îndeplinește după război, când, în 1920-1921, funcționează prima clasă de liceu.
În anul 1927–1928, liceul a dat prima serie de absolvenți – bacalaureați. Liceul purta atunci numele „Alexandru Dimitrie Ghica”. De acum, liceul va pregăti cei mai de seamă intelectuali, nu numai alexăndreni, ci și teleormăneni.
Între anii 1948-1959, liceul a funcționat cu denumirea de „Școala Medie Mixtă Alexandria”, iar cu ocazia centenarului Unirii (1959) a primit numele de Liceul „Alexandru Ioan Cuza”.
Jocurile politice au făcut ca în 1974 Liceul Nr. 1 Alexandru Ioan Cuza să fie transformat în liceu industrial.
În mai 1990, școala recapătă denumirea de Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza și din toamna aceluiași an, toate clasele a IX-a trec pe profilul teoretic, iar din 1 septembrie 2015, ca urmare a recunoașterii rezultatelor sale, primește denumirea de Colegiul Național Al.I. Cuza.
Ce loc ocupă performanța în politica Colegiului Național Al.I. Cuza? Ce ne puteți spune despre performanțele elevilor cuziști din ultimii ani?
Conducerea și corpul profesoral ale Colegiului Național Al.I. Cuza au acționat permanent pentru obținerea performanței în pregătirea elevilor și dezvoltarea continuă a sistemului calității în scopul de a obține rezultate care să răspundă și să depășească așteptările instituțiilor de învățământ superior.
Colegiul Național Al.I. Cuza este azi un exemplu de bună practică pentru întreg sistemul de învățământ teleormănean și realizează performanță în toate domeniile (a obținut premii atât la olimpiadele internaționale și naționale de științe, cât și în activitatea culturală și sportivă). Aș remarca aici, printre zecile de premii obținute la fazele naționale ale olimpiadelor școlare de elevii noștri, pe eleva Tomescu Laura-Alexandra, care a obținut, prin efortul propriu, premiul al II-lea la Olimpiada de Limba Germană de anul acesta, deși nu se studiază la clasă această limbă în școala noastră. Sunt stabilite scopuri și standarde clare de asigurare a dezvoltării elevilor: dimensiunea academică (dezvoltare cognitivă, psihomotorie, artistică etc.), dimensiunea umană (la nivel individual – promovarea modalităților de coordonare a fiecărui elev pentru a-și construi propria personalitate, unică și specială, în concordanță cu aptitudinile, firea și motivațiile proprii), dimensiunea socială (misiunea școlii e cea de reconciliere și echilibrare a diversității individuale cu viața socială).
Pentru părinții elevilor, colegiul a pus la dispoziție un sistem de comunicare eficientă, care din toamna acestui an se va îmbogăți prin comunicarea zilnică, prin e-mail și prin SMS, aferentă introducerii catalogului digital și a încurajat participarea acestora la activitățile cultural-sportive în care sunt implicați copiii lor. Întreaga activitate se bazează pe principiul conform căruia prin monitorizarea individualizată a fiecărui elev se pot atinge scopurile educației diferențiate.
Unul dintre factorii de succes specific școlii noastre este promovarea unei bogate palete de activități extracurriculare.
Meritul le aparține în egală măsură profesorilor care muncesc sute de ore suplimentare, dar și elevilor conștiincioși, care pun învățătura și performanța pe primul loc.
Nu se poate vorbi despre performanțele elevilor în lipsa unui corp profesoral de calitate. Cum sunt profesorii de la „Al.I. Cuza”, din Alexandria?
Permanent, acest liceu, cu toate schimbările, a avut un nucleu de profesori prin care s-a păstrat și s-a sporit prestigiul, menținându-se tradițiile valoroase.
Profesorii colegiului nostru sunt foarte bine pregătiți profesional și dovedesc pasiune în instruirea și educarea elevilor. O bună parte dintre merite le revine lor, prin munca depusă de-a lungul multor generații de elevi care au crescut în valoare de la an la an.
Pentru profesorii săi, colegiul asigură un mediu de lucru optim, recunoașterea importanței și prestigiului lor ca educatori, dezvoltarea profesională.
Se remarcă, de asemenea, pasiunea și dăruirea de care dau dovadă profesorii școlii atât în activitatea directă, nemijlocită cu elevii, dar și în activitățile de promovare a unității de învățământ.
În momentul actual, corpul profesoral cu 46 de titulari este format din 4 profesori cu doctorat, 36 cu gradul I, 4 cu gradul al II-lea și 2 cu definitivat.
Se pune un tot mai mare accent pe ieșirea din tipare, pe un învățământ flexibil. Ce rol joacă creativitatea, inovația în procesul de învățământ de la „Al.I. Cuza”?
Creativitatea și inovația sunt premise fundamentale în obținerea excelenței și performanței în educația elevilor colegiului nostru. Trăim într-o lume bazată pe competiție și eficiență, a cărei forță rezidă în cunoaștere, în inovație și creativitate.
Astăzi mai mult decât oricând, creativitatea reprezintă o condiție fundamentală a calității educației, una dintre premisele esențiale ale performanței. Creativitatea este acea caracteristică a gândirii care folosește inventiv experiența și cunoștințele acumulate, oferind soluții și idei originale și eficiente. Ea face posibilă crearea de produse reale sau pur mintale, constituind un progres în planul social, dar și în evoluția individuală a elevilor școlii.
Imaginația, motivația, dorința și voința de a realiza ceva nou fac casă bună cu creativitatea, dar la acestea mai trebuie adăugate îndrăzneala și perseverența în a face numeroase încercări și verificări, însoțite de puterea de a o lua de la capăt dacă rezultatele dorite se lasă așteptate.
Pe lângă coeficientul de inteligență, un rol important în creativitate îl au, evident, ereditatea, capacitățile intelectuale, aptitudinile, caracterul, mediul sociocultural, efortul susținut de pregătire și investigație.
Stimularea creativității elevilor colegiului nostru se realizează printr-o susținută și elevată pregătire teoretică și practică; prin stimularea inițiativei și muncii independente, în concordanță cu aptitudinile fiecăruia.
Deosebit de importantă este atitudinea profesorilor în relațiile cu elevii colegiului nostru care sunt distinse, democratice, iar modul de predare solicită participarea și inițiativa elevilor.
Elevii Colegiului Național Al.I. Cuza utilizează TIC ca modalitate de exprimare creativă a propriei personalități.
Despre disciplinele opționale, curriculare la decizia școlii ce ne puteți spune? Din acest punct de vedere, mobilitatea este esențială pentru calitatea unui liceu, pentru cât mai buna pregătire a elevilor.
Prin intermediul disciplinelor opționale oferite, ne-am propus să îndeplinim așteptările elevilor, ei valorificându-și astfel diverse laturi ale personalității lor, acționând într-un domeniu care le face plăcere și pe care îl acceptă cu multă ușurință.
Disciplinele opționale sunt alese de către elevi, fără a fi impuse, dar având la bază oferta educațională a tuturor catedrelor. Preferințele elevilor se îndreaptă către studiul aprofundat al limbii române (literatură și gramatică), către altfel de matematică, de biologie, de fizică, de istorie, de geografie și de educație fizică și sport. Alegerea concretă a disciplinelor opționale pentru fiecare clasă rezultă prin întrepătrunderea plăcută și eficientă a aptitudinilor și intereselor elevilor pentru pregătirea examenelor de bacalaureat și de admitere la facultate, cu posibilitățile reale ale școlii noastre și ale profesorilor noștri neobosiți.
Un învățământ de calitate nu se poate face fără o bază materială pe măsură. Cu ce îi întâmpinați la fiecare început de an pe absolvenții clasei a VIII-a? Ce le oferă Colegiul Național Al.I. Cuza, din Alexandria?
Alături de clasele obișnuite în care se desfășoară activitățile didactice, liceul dispune actualmente de un amfiteatru, de două cabinete de informatică, de laboratoare de fizică și de chimie cu toate dotările necesare, precum și de un laborator modern de biologie și unul de limbi străine.
Există săli speciale pentru limba și literatura română și pentru limbi străine, precum și o bibliotecă în care, pe lângă lucrări de specialitate și de literatură, există un bogat fond de lucrări în limbile engleză și franceză.
Liceul beneficiază de o bază sportivă, formată dintr-o sală de sport modernă și dintr-un complex sportiv în aer liber, la care s-a adăugat de câteva săptămâni și un teren de sport cu iarbă sintetică.
La începutul anului școlar următor, prin darea în funcțiune a clădirii fostului atelier școlar din incinta școlii (reabilitat în momentul de față în proporție de aproximativ 70%), baza materială a colegiului nostru se va îmbogăți cu încă un amfiteatru cu 132 de locuri, cu trei cabinete moderne de informatică, cu laboratoare moderne de fizică, chimie și biologie și alte săli de clasă, care vor permite ca desfășurarea cursurilor într-un singur schimb să nu mai fie doar un deziderat al elevilor și părinților elevilor noștri.
Activitatea culturală a acestui liceu s-a materializat în numeroase spectacole prezentate la Casa de Cultură, precum și prin participarea la diferite concursuri locale sau naționale.
Preocupările literare, științifice și ziaristice ale elevilor liceului nostru sunt evidențiate de articolele publicate în gazetele existente în liceu.
În plus, în anul 1995, mai mulți elevi, printr-un proiect sponsorizat de Fundația „Soros”, au tipărit o revistă a lor, numită „EU – magazin”, sub îndrumarea unor profesori tineri ai liceului nostru, care au pus suflet în inițierea elevilor în tainele ziaristicii, din care au apărut însă doar câteva numere.
Din anul 1998 se editează o nouă revistă a elevilor, „EU – Revista noastră”, cu mijloace proprii, uneori chiar cu sprijinul financiar al cadrelor didactice, fără a putea avea însă un tiraj de masă.
Structura liceului este destul de echilibrată în ceea ce privește profilurile claselor.
Colegiul Teoretic Al.I. Cuza a fost prima instituție de învățământ din județul Teleorman care a oferit, începând din anul 1999, o clasă de bilingv (bilingv-limba engleză, specializarea matematică-informatică, profilul real, filiera teoretică).
În ultimii ani, ponderea claselor de filologie a crescut, astfel încât în 2016, cele patru clase de filologie sunt la paritate numerică cu cele patru clase de matematică-informatică.
Deschiderea internațională este esențială astăzi, când se pune un accent sporit pe dimensiunea globalizantă a educației. Cum colaborați cu instituțiile de învățământ din afara țării, atât preuniversitare, cât și de învățământ superior?
În contextul actual, al schimbărilor rapide, al competiției internaționale necruțătoare care ne determină viața, se impun noi repere și adaptarea sistemelor și a structurilor economice și sociale la noile realități, schimbând raportul dintre identitatea națională și globalizare în favoarea ultimei, devine evidentă strângerea relațiilor cu instituțiile de învățământ din afara țării.
Nu mai departe decât pe 21 mai 2016, în Alexandria s-a organizat cea de-a VIII-a ediție a Festivalului-Concurs Internațional „În pași de dans”, aflat în Calendarul activităților educative ale MENCS și devenit o tradiție care pune în valoare, în fiecare primăvară, dragostea și interesul pentru dansul popular și pentru dansul tradițional al popoarelor, pentru alte tipuri de dans la care au participat formații de dansuri populare, tradiționale ale popoarelor, dansuri moderne și majorete din România, Bulgaria și Turcia. Succesul acestui festival a fost deplin, aducând bucurie și împlinire participanților, elevilor noștri, comunității alexăndrene, încântându-le privirile.
Organizatorul acestui Festival-Concurs a fost, bineînțeles, Colegiul Național Al.I. Cuza, cel mai bun liceu din județul Teleorman și recunoscut pentru spiritul multiculturalismului, pe care îl educă la elevii săi atât prin activitățile curriculare, prin clasele cu predare bilingvă, cât și prin bogatele activități extracurriculare pe care le organizează.
Câștigând ani de-a rândul fie Marele Premiu, fie Premiul I la Concursul „Parada Europei” (concurs unic, în care fiecare liceu reprezintă în 20 de minute ce are mai semnificativ câte o țară europeană primită prin tragere la sorți), elevii noștri au vizitat, ca răsplată a acestor succese, țări ca Olanda, Belgia, Franța, Portugalia etc., intrând în contact cu tineri de pe alte meridiane, vizitând inclusiv sediul Parlamentului Europei.
Cu câțiva ani în urmă, colegiul nostru a fost beneficiarul proiectului cu fonduri europene (aproximativ 19 mld. lei vechi) „Învață să fii antreprenor și cetățean activ pentru județul tău! Sistem informatic colaborativ pentru elevii de liceu”, finalizat cu o platformă electronică deservită de un server pentru un opțional de educație antreprenorială.
De-a lungul timpului, am avut numeroase parteneriate cu licee din Belgia, Franța, Ungaria, Bulgaria etc.
Elevii și profesorii noștri sunt implicați în parteneriate și colaborări cu instituții europene: ECDL România – obținerea atestatului European Computer Driving Licence, ORACLE – platforma THINKQUEST (SUA), Consiliul Britanic – University of Cambridge – obținerea atestatelor CAE și BEC, Ambasada Franței – Institutul Francez – obținerea atestatelor DELF, University of Oxford – găzduirea activității „Oxford University Press Day”, Grupul Educativa – Promovarea Proiectului Edmundo – Informare, consiliere și asistență pentru admiterea elevilor în colegii și universități din Europa, Serviciul Cultural al Ambasadei SUA de la București, Consiliul Europei pentru concursul de traduceri Juvenes Translatores.
Către ce se îndreaptă absolvenții dvs.?
Foarte mulți absolvenți ai claselor terminale optează către facultățile Universității Politehnice din București (Facultatea de Automatică și Calculatoare, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Facultatea de Transporturi etc.), la care se adaugă Facultatea de Medicină. Suficient de mulți au început, de câțiva ani, să opteze spre facultăți ale Academiei de Științe Agricole, ca să nu mai vorbim de Academia de Studii Economice din București, spre care se orientează în mod tradițional cei mai mulți absolvenți ai noștri (în anul 2015, liceul nostru a „furnizat” ASE-ului bucureștean 55 de „boboci”, fiind în acest sens cel mai prolific liceu). Facultatea de Drept și Academia de Poliție sunt și ele ținte tradiționale cu dinamică pozitivă pentru absolvenții noștri. De mai bine de 15 ani, destui absolvenți ai noștri au studiat sau studiază în Anglia, Franța, SUA, Belgia etc.
Domnule director, am dori să ne creionați portretul absolventului Colegiului Național Al.I. Cuza și, de ce nu, să ne oferiți câteva motive pentru care absolvenții de gimnaziu ar trebui să vină la acest liceu centenar.
Absolventul Colegiului Național Al.I. Cuza din Alexandria este caracterizat de pregătirea teoretică și practică temeinică, la nivelul exigențelor actuale, de fermitate, hotărâre, îndrăzneală, disponibilitate, conștiința idealurilor de urmat în viață, la care se adaugă bunul-simț și atitudinea civică hotărâtă, cunoașterea și respectarea valorilor morale, dialogul și deschiderea spre nou.
Aceste calități au permis elevilor noștri să obțină numeroase premii la olimpiadele școlare și la concursurile cultural-artistice și sportive, iar absolvenților noștri reușite depline la examenele de bacalaureat (în 2015, elevele Calițescu Adela-Alexandra, premiantă la faza națională a olimpiadei de biologie și componentă a lotului național al acestuia ani de-a rândul, Dicu Paula-Mariana și Matei Iulia-Simina au avut media de absolvire 10,00, iar absolventa Matei Iulia-Simina a promovat examenul de bacalaureat cu media 10,00) și de admitere în învățământul superior.
Tradiționalele „Baluri ale Bobocilor” sunt foarte renumite și aduc multe bucurii și împliniri deosebite elevilor noștri, iar Sărbătorirea Zilei Colegiului Al.I. Cuza este și ea un reper important în viața școlii, aducând bucurie elevilor noștri.
Cele prezentate mai sus sunt convins că oferă deja motive temeinice absolvenților de gimnaziu să devină „cuziști”.
În final, țin să mai adaug acestora două succese „de ultimă oră” ale elevilor noștri.
Pe 22 mai 2016, baschetbalistele Alina Podar, Eliza Ispas, Irina Enache, Teodora Manea, Tania Agache, Lorena Țone, Ștefania Candoi și Giulia Dușman, de la Colegiul Teoretic Al.I. Cuza, din Alexandria, au câștigat finala Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar în fața sportivelor de la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, cu scorul de 83-52. Aici țin să menționez că în liceul nostru, deși nu am mai avut de mai bine de 15 ani clase cu program sportiv, educația fizică și sportul sunt la ele acasă prin disponibilitatea și măiestria profesorilor de educație fizică și sport, dublate de ambiția, dorința de performanță, disponibilitatea motrică, capacitatea de efort, disciplina și capacitatea de dăruire a elevilor.
Pe 15 mai 2016, eleva Gudei Alina-Alexandra a obținut medalie de argint la Olimpiada Internațională a Științelor EUSO, în Estonia, la biologie.
Toate aceste succese, la care aș mai adăuga și renumele domnitorului al cărui nume îl poartă cu cinste instituția noastră de învățământ, obligă întregul corp profesoral și conducerea colegiului la și mai mare deschidere către viitorii noștri elevi, țintind formarea, educarea, performanța și reușita acestora, de care depinde renumele nostru, dar și satisfacția dublată de succesul viitoarelor promoții, care să contribuie la un viitor mai bun pentru țara noastră.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU