Costel Alexe, ministrul mediului: Orice școală poate primi bani pentru a deveni eficientă energetic

62

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, a anunțat că unitățile de învățământ pot obține fonduri pentru a deveni eficiente din punct de vedere energetic. A fost lansat în dezbatere publică ghidul de finanțare a programului „Casa eficientă energetic” pentru instituții publice (școli și grădinițe), odată cu anunțarea că la 15 septembrie începe programul „Casa eficientă energetic” pentru locuințe.

Costel Alexe, ministrul mediului: Orice școală poate primi bani pentru a deveni eficientă energetic

Reținem din informațiile oferite de ministrul Costel Alexe:

Astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie și cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Eficienţa energetică a școlilor sau grădinițelor are dublu avantaj – pe de-o parte, se reduce consumul de energie și scad costurile cu utilitățile, iar pe de altă parte, sănătatea profesorilor și a elevilor este mult mai în siguranță. Nu mai punem la socoteală că din cele peste 7.000 de unități de învățământ din țară, peste 25% au ca principală sursă de încălzire soba cu lemne. Asta înseamnă o mare presiune pe păduri și un aer în clădire care nu susține pe deplin perfomanța elevilor.

Ce unități de învățământ pot fi beneficiare?

Peste 400 de școli din România vor putea fi eficientizate energetic prin intermediul acestui program, care are un buget de 384 de milioane de lei. Orice școală din România poate primi finanțare prin Administrația Fondului de Mediu (AFM) pentru lucrări de izolație termică, încălzire centralizată, pentru reducerea consumului de energie sau investiții care conduc, în final, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Fiecare primărie primește 90% din valoarea acestor investiții, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei. Localitățile cu mai mult de 4.000 de locuitori, pot depune două proiecte și pot obține astfel până la 3 milioane de lei.

Care sunt cheltuielile eligibile pentru școli și grădinițe?

  • Dotarea cu centrale termice și înlocuirea centralelor sau a componentelor sistemului de încălzire cu unele mai performante
  • Tâmplărie cu geam termopan
  • Izolație termică fațade și terase
  • Alte lucrări menite să reducă pierderile de energie termică
  • Sisteme nepoluante pentru obținerea necesarului de energie sau pentru anumite utilități
  • Sisteme de încălzire a apei care utilizeaza energia solară, panouri fotovoltaice
  • Schimbarea corpurilor de iluminat
  • Instalarea de senzori de mișcare
  • Sisteme moderne și eficiente de monitorizare a energiei
  • Sisteme de ventilatie și climatizare pentru sporirea confortului termic al utilizatorilor.

Care sunt beneficiile pentru familii ale programului „Casa eficientă energetic”?

Cele mai multe case nu sunt bine izolate. Este și motivul pentru care pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereții exteriori, sau la 25% prin geamuri sau acoperiș. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar și una economică și socială: indirect, o astfel de investiție duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie și, implicit, la scăderea consumului național de energie. Beneficiari vor fi aproximativ 9000 de proprietari de case, care vor putea beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro, prin care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor decontează 60% din costul unor lucrărilor: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi etc.

Foto: MMAP