Într-o acțiune cu rolul ei educativ și formativ considerabil, cinci copii, elevi la Kids Chef Academy, îndrumați de chef Ștefan Popescu, au gătit împreună cea mai mare și cea mai sănătoasă supă de legume din România: 700 l, în cel mai mare ceaun, pus la dispoziție de bucătarii de la Frăția Ceaunelor. Evenimentul, numit Supa Bol, a fost organizat de Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume.
Acțiunea a vizat inclusiv educația pentru alimentație sănătoasă, având ca scop „promovarea consumului de supe și ciorbe și implicarea copiilor în pregătirea mesei. Doar 12% dintre români consumă frecvent supe și ciorbe la prânz1. Studiile arată cu aceste preparate sunt printre cele mai sănătoase din bucătăria românească. Copiii care gătesc împreună cu părinții consumă mai multe fructe și legume și au o alimentație mai sănătoasă în comparație cu cei care nu participă la pregătirea mesei“.
Nestlé România anunță că „demarează o campanie prin care își propune să readucă în atenția tinerilor părinți mâncărurile tradționale și gătitul împreună cu copiii, printr-un eveniment manifest. Nestlé își dorește să fie inspirație pentru sănătatea celor mici, să redescopere puterile tradiționale ale supei și să creeze pentru copii o relație sănătoasă cu mâncarea. Implicarea copiilor în procesul de gătit este una dintre cele mai bune metode de a-i învața pe cei mici obiceiuri sănătoase. Un studiu2 realizat de Nestlé pe un eșantion de 472 de părinți din România arată că 30% dintre aceștia îi implică pe copii la prepararea meselor doar o dată pe săptămână sau mai rar, în timp de 70% gătesc cu cei mici de mai multe ori pe săptămână.
Resturile de la curățarea legumelor au mers către Grădina Molcom pentru compost, iar supa a fost donată prin intermediul Băncii pentru Alimente, partener tradițional, către mai multe familii de refugiați cu copii din Ucraina, precum și către copii de la Casa Sântul Ioan.
Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și manager nutriție în cadrul Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice: „Pentru acest an am ales supa ca temă a campaniei noastre de promovare a gătitului împreună cu copiii, deoarece este unul dintre cele mai sănătoase feluri de mâncare tradiționale. Studiile arată că un consum frecvent de supe și ciorbe este asociat cu un risc mai scăzut de obezitate3. În România, 1 din 4 copii și 50% dintre adulți se confruntă cu excesul ponderal4. Supele și ciorbele cu multe legume și puține grăsimi contribuie la menținerea unei greutăți corporale normale pe termen lung. Consumul de supe cu legume a fost asociat și cu un aport mai mare de fibre alimentare, vitamine și minerale3. Aceste preparate se digeră ușor și pot contribui la un tranzit intestinal normal prin aportul de fibre și apă. Legumele sunt acceptate mai ușor de copii atunci când sunt incluse în supe sau ciorbe.“
Surse:
- Studiu de piață Nestlé și Kantar privind cele mai consumate feluri de mâncare
- Studiu Nestlé și agenția de reasearch Masmi privind obiceurile de alimentație ale românilor
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24382211/