Copii mici supuși disciplinării violente acasă

Copii mici supuși disciplinării violente acasăAproape 400 de milioane de copii sub cinci ani sunt supuși în mod regulat agresiunilor psihologice sau pedepselor fizice acasă, atrage atenția UNICEF.

Catherine Russell, directoarea executivă a UNICEF: „Atunci când copiii sunt supuși la abuzuri fizice sau verbale acasă sau când sunt privați de îngrijire socială și emoțională din partea celor dragi, acest lucru le poate submina încrederea în sine și dezvoltarea. Educația parentală plină de afecțiune și de joc poate aduce bucurie și, de asemenea, îi poate ajuta pe copii să se simtă în siguranță, să învețe, să dezvolte abilități și să cunoască lumea din jurul lor.”

UNICEF arată că „din ce în ce mai multe țări interzic pedepsele fizice împotriva copiilor acasă. Mai mult de jumătate din cele 66 de țări care au interzis această practică au adoptat legislația în ultimii 15 ani, dar acest lucru lasă încă aproximativ o jumătate de miliard de copii cu vârsta sub cinci ani fără o protecție juridică adecvată.

La nivel mondial, normele sociale nocive care stau la baza metodelor violente de creștere a copiilor persistă, una din patru mame și îngrijitori primari considerând că pedeapsa fizică este necesară pentru a crește și a educa copiii în mod corespunzător, potrivit datelor.

Datele, publicate cu ocazia primei Zile internaționale a jocului, subliniază, de asemenea, disparitățile în ceea ce privește practicile de îngrijire și accesul la oportunități de joacă. De exemplu, noile estimări arată că aproximativ patru din zece copii cu vârste cuprinse între doi și patru ani nu beneficiază de suficientă interacțiune sau stimulare acasă, ceea ce înseamnă că aceștia se pot confrunta cu neglijență afectivă și cu un sentiment de indiferență, nesiguranță și probleme de comportament care pot persista până la vârsta adultă. În același timp, un copil din zece nu are parte de activități cu cei care îi îngrijesc care sunt esențiale pentru promovarea dezvoltării cognitive, sociale și emoționale, cum ar fi cititul, povestitul, cântatul și desenatul.

De asemenea, datele arată că aproximativ unu din cinci copii cu vârste cuprinse între doi și patru ani nu se joacă acasă cu cei care îi îngrijesc, în timp ce aproximativ unu din opt copii cu vârsta sub cinci ani nu are jucării sau obiecte pentru joacă acasă.

Studiile arată că programele de educație parentală bazate pe dovezi îmbunătățesc îngrijirea, reduc violența în familie și relele tratamente și îmbunătățesc sănătatea mintală a copiilor și a părinților. Aceste programe includ consilierea privind abordările pozitive, construirea unor relații puternice între părinți și copii și sprijinirea jocului, a disciplinării nonviolente și a comunicării”.

Apel ca fiecare copil să crească simțindu-se în siguranță și iubit

„UNICEF face apel la guverne să își consolideze eforturile și investițiile în următoarele domenii:

Protecție: consolidarea cadrelor juridice și politice care interzic și pun capăt tuturor formelor de violență împotriva copiilor în familie;

– Sprijin pentru părinți: extinderea programelor de educație parentală bazate pe dovezi care promovează abordări pozitive și bazate pe joc și care previn violența în familie;

– Învățare prin joc: extinderea accesului la spații de învățare și de joacă pentru copii, inclusiv la grădinițe, școli și locuri de joacă.”