
Foto: UPT
O sesiune bilaterală de lucru între Universitatea Politehnica Timişoara (UPT) și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a avut ca obiectiv identificarea de proiecte şi resurse comune de dezvoltare. La invitaţia rectorului UPT, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, preşedintele ADR, Octavian Oprea, a vizitat Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Centrul de e-Learning și Centrul de Cercetare Multimedia.
UPT ne informează că scopul întâlnirii a fost „de a identifica proiecte în parteneriat cu impact la nivel naţional prin care expertiza, experienţa şi profesionalismul Politehnicii din Timişoara să fie utilizate în procesul major de transformare digitală a instituţiilor publice româneşti. Obiectivele discuţiilor au fost clare: stabilirea unor paşi concreţi pentru atragerea expertizei academice locale în digitalizarea statului român, pentru explorarea celor mai noi tehnologii şi aplicarea unor soluţii inovative pentru a rezolva probleme concrete.
Întâlnirea de la Rectoratul Universităţii Politehnica Timişoara a fost urmată de vizite şi discuţii aplicate la Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi Centrul de e-Learning, printre subiectele abordate fiind cele mai noi tendinţe în cercetarea din domeniile quantum computing, cloud computing, inteligenţa artificială, Deep Learning, precum şi posibilitatea colaborării pe aceste domenii, având în vedere experienţa relevantă a specialiştilor din UPT.
Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea, a prezentat cadrul strategic pentru adoptarea şi utilizarea de tehnologii inovative în administraţia publică.
La Centrul de e-Learning şi Centrul de Cercetare Multimedia au fost prezentate aplicaţiile şi tururile virtuale interactive pentru laboratoare şi muzee cu ajutorul ochelarilor cu realitate virtuală Oculus Rift şi Oculus Quest 2, tehnologia de realitate mixtă, care facilitează interacţiunea cu holograme prin intermediul ochelarilor Microsoft HoloLens 2 în arii variate, de la industrie şi medicină, tururi virtuale AR 360 pentru obiective de artă, realizarea de videouri educaţionale online sau streaming live pentru evenimente”.
Universitatea Politehnica Timişoara subliniază că „este o universitate de cercetare avansată şi educaţie, fiind consacrată ca o instituţie de învăţământ superior cu tradiţie şi recunoaştere în plan naţional şi internaţional, misiunea acesteia, de-a lungul a peste 100 de ani de existenţă, fiind întotdeauna generarea de cercetare şi inovare, o formare profesională superioară, precum şi o contribuţie determinantă la dezvoltarea modernă în plan local, regional sau național”.