Pe 25 noiembrie, EA – The Entrepreneurship Academy, alături de partenerii săi: Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Super Teach, Banca Transilvania și Edison – Cluburi de Antreprenoriat și Tehnologie a organizat Empower, un eveniment dedicat profesorilor de economie, educație antreprenorială sau alte discipline socio-umane din România, diriginților, directorilor și consilierilor școlari, cu scopul de a aduce resurse antreprenoriale actualizate aproape de profesorii din sistemul de învățământ, în cadrul misiunii de a promova antreprenoriatul ca opțiune de carieră.
Conferința s-a desfășurat la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București, în Aula Colegiului, confirmându-se tradiția inițierii, dezvoltării și promovării exemplelor de bune practici educaționale susținută de echipa managerială, respectiv doamna directoare Nina Ionela Neagoe și Mirela Chioveanu, director adjunct.
Comunitatea elevilor interesați de dinamica vieții economice, mai ales de mediul antreprenorial au beneficiat de resursele puse la dispoziție de organizația școlară, de EA – The Entrepreneurship Academy și coordonați de profesoara Corina Radu au desfășurat activități în cadrul clubului, dar și competiția „6+HourChallenge“. Am întâlnit aici elevi pasionați de literatură, științe, robotică, teatru etc., care sunt convinși că trăim într-o lume în continuă schimbare, o lume în care creativitatea și spiritul practic pot fi soluții pentru situația economică în care ne aflăm.
În cadrul conferinței, plecând de la convingerea că sistemul educațional trebuie să fie conectat cu lumea de business, o lume plină de resurse practice, care poate susține școala, mai ales pe cei care educă antreprenorii de mâine, formatorii noilor generații de antreprenori au putut descoperi:
¬ cele mai bune practici internaționale de educație antreprenorială;
¬ un ecosistem complex de resurse actuale pentru predarea la clasă;
¬ accesul la o rețea de profesioniști în domeniu;
¬ o serie de trei workshop-uri de dezvoltare personală pentru profesori, cu utilitate imediată și la clasă.
Evenimentul a avut la bază și un studiu realizat de EA – The Entrepreneurship Academy în perioada iunie-august 2022, având ca respondenți profesorii care predau educație antreprenorială în licee, cu scopul de a identifica nevoile stringente ale acestora pentru a creiona o serie de acțiuni de sprijin pe termen scurt și lung.
În plus, conferința a oferit cel mai scurt drum către Olimpiada de Antreprenoriat – The Switch. Olimpiada de Antreprenoriat, cunoscută anterior sub numele Edison Switch Challenge, este o competiție de soluții antreprenoriale adresată elevilor de liceu (clasele IX-XII), ce pune accent pe participare și experiențe reale și valoroase.
Evenimentul a fost deschis pentru participare tuturor profesorilor de antreprenoriat/educație antreprenorială, educație financiară sau economică, directorilor sau managerilor de școli, consilierilor educaționali, diriginților, atât din sistemul public, cât și din instituțiile private, care doresc să contribuie la dezvoltarea sănătoasă a viitoarelor generații de antreprenori.
Empower a adus împreună voci relevante pentru ecosistemul de business din țară, care și-au expus experiențele în feluri care să fie ușor de absorbit de către profesori, pentru a facilita transmiterea lor către elevi.
Printre cei care și-au împărtășit experiențele în cadrul Empower se numără antreprenori de succes precum: Evelina Necula – co-fondator Kinderpedia, Indira Abdulvoap – General Manager Logiscool România, Mircea Căpățână – fondator Smartbill, Cornel Morcov – director comercial Fan Courier și Dragoș Nicolaescu – angel investor în peste 70 de tech start-ups. Mai mult, conferința a avut ca speakeri și specialiști ai Băncii Transilvania: Ramona Prejban – Director Regional BT București, Anca Crăciun – Director Direcția Private Banking BT și Simion Tihon – Șef Serviciu Premium Banking BT. Despre ei, în rubrica de speakeri și invitați de mai jos.
Din cadrul EA – The Entrepreneurship Academy au contribuit cu experiența lor: Cosmin Alexandru – Decan, Raluca Răschip – Head Coach EA, co-fondatori ai Teamology Institute și specialiști în leadership și formare organizațională, respectiv, Dr. Oana Opriș – Development Manager și Dr. Tudor Popescu – Partnerships Manager și Project Leader Edison. În plus, și-au împărtăși experiențele și business-uri incubate în cadrul EA – The Entrepreneurship Academy precum Glow2Go, The Outfit, CompoGo, Fustițe cu Luminițe. S-au mai adresat participanților Alexandru Ghiță – Președinte și Co-fondator The Entrepreneurship Academy și prof. dr. Sorin Spineanu-Dobrotă, evaluator în Ministerul Educației, care a abordat din unghiuri diferite, surprinzătoare, percepția asupra antreprenoriatului.
Conferința Empower s-a bucurat și de sprijinul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, prin Prof. Dr. Cătălin Canciu – Secretar de Stat, care s-a alăturat speakerilor. Totodată, Forbes România a fost partenerul media al evenimentului.
În timpul conferinței participanții au putut beneficia de cele mai bune practici (inter)naționale de educație antreprenorială, cel mai scurt drum către Olimpiada de Antreprenoriat (The Switch), un ecosistem de resurse actuale pentru predare în clasă, 3 workshop-uri care te dezvoltă personal și pot fi folosite în predare, acces la rețeaua de profesioniști implicați în educație antreprenorială.
Toate resursele au fost puse la dispoziția cadrelor didactice care vor avea posibilitatea să inoveze în școlile în care predau în domeniul educației antreprenoriale. Asttel, li s-au oferit gratuit resurse și ghiduri pentru fondarea unui club de antreprenoriat în liceu, acces la concursuri de antreprenoriat, cu companii reale, diferite tipuri de resurse educaționale pentru clasă, acces la platforma profesioniștilor ca tine, pregătire pentru Olimpiada de antreprenoriat (The Switch).
De-a lungul vremii, s-a constatat că nevoile profesorilor sunt foarte mari, studiul realizat de cei de la EA despre educația antreprenorială în România, în perioada iunie-august 2022, având ca respondenți profesorii care predau educație antreprenorială în licee. Nevoile sunt variate, de la nevoia de apartenență la o rețea de specialiști, până la nevoia de competiții sănătoase între elevi, care să le incite interesul pentru afaceri și antreprenoriat.
O importanță deosebită o are pentru dascăli setul de soluții propus în timpul conferinței: un manual de educație antreprenorială scris de mentori și coach-i EA, de profesori de profil din licee, cu input de la antreprenori și business-uri de succes, crearea de cluburi de antreprenoriat EDISON în licee – cadru propice pentru mentorat și dezvoltarea de proiecte sustenabile cu elevii: www.edison.club – https://edison-entrepreneurship-and-technology.mn.co/all-courses, The Switch Challenge – cea mai mare competiție de antreprenoriat pentru elevi – devine Olimpiada de Antreprenoriat: https://theswitch.ro/.
Un aspect relevant evidențiat de participanți a fost referitor la existența cluburilor EDISON care au susținut elevii din întreaga țară cu webinarii inspiraționale în domeniul antreprenoriatului și noilor tehnologii, o platformă de învățare și creare de comunitate, challenge-uri lunare, creare de conținut relevant, evenimente dedicate – urban camps și parteneriate de tip Triple Helix cu acces la resurse.
Colegiul Național Gheorghe Lazăr are înființat un astfel de club, participând cu elevii la activități și competiții interesante, unele desfășurate și în timpul orelor de educație antreprenorială interactivă, remarcându-se un real interes pentru acest domeniu.
dr. Tudor Popescu – Partnerships Manager EA & Project Leader Edison
Articol integral publicat în revista Tribuna Învățământului nr. 36