Pe baza scenariilor de începere a noului an școlar prezentate de președintele Klaus Iohannis, ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, oferă câteva explicații care prefigurează desfășurarea concretă a procesului de învățământ:
„Ceea ce este foarte clar la acest moment este că începem şcoala. Este foarte important, pentru că ne dorim un învăţământ de calitate și în acelaşi timp, ne dorim ca toţi elevii şi profesorii să fie în siguranţă la şcoală. Prin urmare, este important să luăm în calcul mai multe scenarii având în vedere şi situaţia epidemiologică din fiecare localitate. Decizia este descentralizată, la nivelul localității. Prin urmare, unitatea de învățământ știe cel mai bine care este situația din punctul de vedere al infrastructurii și din punctul de vedere al îmbolnăvirilor. În cadrul consiliului de administrație al unității de învățământ, se stabilește scenariul, după care se transmite către inspectoratul școlar județean. Acesta, împreună cu DSP, analizează situația și din punct de vedere epidemiologic, și din perspectiva a ceea ce școala a decis în consiliul de administrație. Eventuala decizie de suspendare a cursurilor se ia împreună în comitetul județean pentru situații de urgență”.
Decizie locală
Ministrul educației și cercetării reamintește că au mai existat situații asemănătoare, în care decizia a fost luată pe plan local: „Am mai experimentat situaţii în care au fost suspendate cursurile, fie din cauza viscolului, fie atunci când am avut gripa sezonieră. Dacă vă amintiţi, chiar înainte de suspendarea cursurilor în martie, am transmis presei zilnic câte unităţi de învăţământ sunt închise sau câte clase erau închise”.
Desfășurarea orelor
Ministrul Monica Anisie subliniază că programul elevilor va fi normal. Durata unei ore de clasă va fi de 45 sau 50 de minute.
Va fi urmat modelul aplicat la examenele naţionale, prin realizarea circuitelor în cadrul unităţilor de învăţământ la venirea și plecarea elevilor. Purtarea măștii de protecție la ore va fi decisă de Ministerul Sănătăţii: „La momentul acesta, prin lege, este stabilit că masca e obligatoriu de purtat. La examenele naţionale, copiii au purtat mască”.
Activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, precum şi orele care permit acest lucru: „Activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber. Pentru activităţile de învăţare decizia este la nivelul unităţii de învăţământ. O lecţie de muzică sau de pictură se poate organiza şi în aer liber, cât vremea o permite”.
În cazul aplicării variantei hibrid, decizia în ceea ce privește modul de desfășurare a activității și de împărțire a elevilor se va lua la nivelul conducerii școlii.
În cazul aplicării scenariului verde, ministrul accentuează că prezența fizică a elevilor în clase este obligatorie: „Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală. Decizia comitetului județean pentru situații de urgență este luată împreună cu DSP. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii”.
Articol de Iulia Zotic