Concurs național de noi tehnologii pentru elevi și profesori

Pentru elevi și profesori, indiferent de specializare, județ sau tipul școlii, programul 3DUTECH a lansat o nouă ediție a Concursului național de tehnologii digitale inovatoare: „Cele mai creative proiecte care vor îmbina Inteligența Artificială, modelarea și printarea 3D și robotica vor fi premiate. Înscrierea este gratuită, iar concursul este inclus în calendarul Ministerului Educației.

Tema acestei ediții a Concursului național 3DUTECH este AI For Good – noi tehnologii pentru un viitor mai bun, iar participanții vor avea ocazia să-și pună creativitatea și abilitățile tehnice la lucru pentru a dezvolta soluții inovatoare cu impact real și cele mai bune proiecte pot câștiga premii importante”.

Concursul se desfășoară în perioada 01 februarie-30 mai 2025. Înscrierea este gratuită pentru echipele de elevi și profesori până pe 20 aprilie, care își pot trimite proiectele până la data de 09 mai 2025 pe adresa contact@3dutech.ro.

Tema acestei ediții este „AI For Good – noi tehnologii pentru un viitor mai bun”. Elevii sunt provocați „să creeze un sistem inteligent (robot, dronă, dispozitiv, etc) bazat pe inteligență artificială care să răspundă la o problemă identificată și formulată de fiecare echipă și care să aibă legătură cu unul dintre următoarele domenii: educație, dezvoltare durabilă sau situații de urgență”.

Pot participa echipe formate exclusiv din elevi sau din elevi coordonați de profesori. Concursul este inclus în Calendarul Ministerului Educației.

După cum anunță organizatorii, „participanții vor fi nevoiți să identifice și să formuleze o problemă având legătură cu unul dintre cele 3 domenii (educație, dezvoltare durabilă sau situații de urgență), să elaboreze un concept pentru sistemul inteligent și la final să fabrice un prototip al acestuia.

Astfel, cei înscriși vor avea oportunitatea de a-și expune propriile idei folosind aplicații din domeniul modelării și imprimării 3D, roboticii și inteligenței artificiale pentru realizarea acestui concept.

În realizarea proiectului, participanții trebuie să țină cont de câteva aspecte importante: soluția este adresată oricărei persoane; soluția este ușor de înțeles și integrat; soluția/produsul nu este periculos pentru persoanele care îl folosesc; obiectul integrat în soluția elaborată poate fi fabricat cu ajutorul imprimantei 3D (parțial minimum 30% sau integral); design-ul este propriu și nu încalcă drepturile de autor ale altor designeri”.

Calendarul concursului

  • înscriere echipe 01 februarie-20 aprilie 2025
  • înscriere proiecte 01 februarie-09 mai 2025
  • preselecție proiecte 12-16 mai 2025
  • prezentare proiecte, jurizare și anunțare câștigători 19-23 mai 2025
  • acordare premii 26-30 mai 2025

O competiție cu impact real

Organizatorii subliniază că „participanții vor avea oportunitatea să își expună proiectele în cadrul unui eveniment inspirațional, iar evaluarea proiectelor se va face de către specialiști din domeniul AI, 3D Printing,  robotică, specialiști în educație/elevi și profesori câștigători în ediții precedente. În evaluarea proiectelor se va ține cont de originalitate și relevanță. Totodată, va conta și modul de prezentare a fiecărui proiect.

În total se vor acorda trei premii în valoare cumulată de 1.500 de euro. Regulamentul complet al concursului poate fi consultat pe www.3dutech.ro.

Rezultatul concursului va fi anunțat pe www.3dutech.ro și pe pagina Facebook/3dutech”.

O experiență educativă și interactivă

Inițiatorii concursului accentuează că „3DUTECH – Modelează Viitorul! este o inițiativă amplă și reprezintă o platformă ideală pentru tinerii pasionați de noile tehnologii și competențele digitale relevante. Programul vizează să ofere tinerilor o experiență educativă și interactivă. Scopul său principal este să le stimuleze gândirea critică, să le încurajeze creativitatea și să le dezvolte abilitățile necesare realității actuale dominate de tehnologie.
Susținut de către ECDL Romania și de AOAR (Asociația Oamenilor de Afaceri din România), 3DUTECH reprezintă un demers esențial către un sistem educațional care încurajează inovația, explorarea și adaptabilitatea, pregătind tinerii pentru provocările și oportunitățile viitorului digital”.

Discuții valoroase între tineri și experți

Irinuca Văduva, coordonator, 3DUTECH: „AI, 3D Printing și Robotica nu sunt doar tendințe trecătoare, ci sunt aici să rămână. 3DUTECH își propune să ofere participanților o perspectivă cât mai concretă asupra modului în care tehnologiile emergente vor influența viitorul, dar și strategii pentru adaptarea la aceste schimbări. Ne dorim să facilităm discuții valoroase între tineri și experți, să încurajăm inovația și să echipăm generația viitoare cu cunoștințele și skill-urile necesare pentru a face față provocărilor și oportunităților de mâine.”

Pregătire pentru noua piață a muncii

Obiectivul concursului este „de a crea o bază solidă de competențe și know-how teoretic și practic pentru tineri, în vederea unei mai bune pregătiri pentru noua piață a muncii. În plus, se contribuie și la un proces real de transformare tehnologică în școlile din România și la susținerea meseriilor viitorului.

La inițiativa 3DUTECH a fost aprobat un opțional național pentru liceu de către Ministerul Educației, iar profesorii pot obține credite profesionale transferabile pentru certificarea ECDL 3D Printing.

Totodată, s-a introdus meseria de tehnician imprimare 3D în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Prin acest program se urmărește o actualizare a calificărilor, ținând astfel pasul cu realitățile din piața muncii, profund influențată de transformările tehnologice.

Până în prezent, 3DUTECH a reușit să activeze 62 de hub-uri de imprimare 3D și robotică în licee din toate județele din România și să dezvolte o rețea de sute de profesori specializați în 3D printing și robotics, care au pregătit la rândul lor peste o mie de tineri, având oportunitatea să se certifice internațional în aceste domenii. AI este următorul domeniu care va completa portofoliul 3DUTECH”.

Detalii: www.3dutech.ro; Facebook 3DUTECH; contact@3dutech.ro

Distribuie acest articol!