Apropierea copiilor de literatură printr-un ghid practic de scriere creativă în format digital, care îi ajută să-și creeze singuri povești în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori, precum și un concurs de scriere pe tema nevoii de solidaritate și de pace este cee ace propune noul proiect al Asociației De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți. Proiectul se intitulează „Mașinuța de scris“ și se desfășoară din septembrie până în noiembrie. Se adresează elevilor de gimnaziu și se derulează în parteneriat cu ANPRO – Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Română „Ioana Em. Petrescu“ și cu Editura Arthur.
Ghidul de scriere creative Mașinuța de scris se găsește în format digital, cu acces gratuit, pe site-ul asociației: https://debasm.ro/masinuta-de-scris/ .
După cum anunță realizatorii, ghidul „cuprinde sfaturi practice, idei, scenarii și jocuri creative pentru ca elevii să își antreneze imaginația și să înceapă să creeze propriile povești. Ghidul a fost conceput și redactat de cinci scriitoare cunoscute de cărți pentru copii și adolescenți, membre ale Asociației De Basm, Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Laura Grünberg, Luminița Corneanu și Andreea Iatagan, pe baza experiențelor proprii de lucru cu elevii. Ghidul include și o listă bogată de recomandări de lectură.
Promovarea proiectului în școli se va face prin intermediul a 30 de ateliere de scriere creativă în timpul cărora cele cinci scriitoare vor lucra cu elevii din mai multe clase de gimnaziu pe baza ghidului. Fiecare clasă va avea mai multe întâlniri cu scriitorul-mentor, astfel încât atelierele să devină un adevărat curs de scriere creativă. Copiii vor fi încurajați să gândească liber, să se exprime fără opreliști și să își antreneze imaginația. Prin recomandările de lectură pe care scriitoarele le va face în timpul atelierelor, copiilor le va fi stimulat apetitul pentru literatură.
Ateliere de scriere creativă online vor avea loc în nouă școli din întreaga țară, atât din mediul urban, cât și din mediu rural, cărora li se adaugă o școală din Republica Moldova: Gimnaziul Cotiujeni, raionul Briceni. Școlile din România care participă în proiect sunt: Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu (Cluj), Școala Gimnazială Lăpuș (Maramureș), Școala Gimnazială Constantin Gheorghiță (Podari, Dolj), Liceul Teoretic Grigore Moisil (Tulcea), Colegiul Național Mihai Eminescu (Buzău), Școala Gimnazială Șeica-Mare (județul Sibiu), Școala Gimnazială Elena Doamna (Oradea), Școala Gimnazială Ioan Bădescu (Popești-Leordeni, Ilfov), Liceul Tehnologic Rusetu (Buzău).
Povești scrise de copii despre speranță și solidaritate
Un corolar al activităților din proiect este Concursul „Scris și făcut!“, prin care, subliniază organizatorii, „elevii participanți la ateliere vor avea ocazia de a-și exersa nou dobânditele aptitudini de scriere creativă în cadrul unui concurs literar pe tema nevoii de solidaritate și de pace. Cu această pandemie fără precedent și cu un război în derulare la granițele României, copiii au fost nevoiți să se adapteze permanent, ceea ce a fost pe de o parte provocator, dar și o nouă experiență în același timp. Competiția caută să surprindă chiar călătoria copiilor prin aceste încercări, să afle cum s-au decantat aceste experiențe de viață, oferindu-le o oportunitate de a-și spune poveștile. Cele mai interesante și mai reușite povești despre speranță și solidaritate realizate de către copii vor fi găzduite de site-ul debasm.ro, iar fragmente vor fi publicate și în revista Consilierul de lectură.
Webinar pentru profesori de limba și literatura română
În același timp, accentuează inițiatorii proiectului, „un webinar dedicat profesorilor de limba și literatura română din cadrul ANPRO completează lista activităților din proiect. Cele cinci scriitoare De Basm vor populariza ghidul de scriere creativă în rândul cadrelor didactice, astfel încât acesta să poată fi folosit în cât mai multe clase și să ajute cât mai mulți copii“.
Asociația De Basm reamintește că „a mai lansat un ghid de educație pentru lectură dedicat bibliotecarilor. Și acesta poate fi consultat cu acces gratuit pe site-ul asociației: https://debasm.ro/kit-pedagogic-pentru-bibliotecari-2/“ .