Concurs de pictură pe zidurile complexului studențesc din Timișoara

46
Concurs de pictură pe zidurile complexului studențesc din Timișoara
Foto de la ediția precedentă: Seba Tătaru

Timișoara e în forfota pregătirilor pentru a deveni capitală culturală europeană, fapt pentru care (între multe altele) caută artiști care să înfrumusețeze căminele din complexul studențesc. Asta înseamnă că Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, prin programul Memoriile Cetății lansează următorul apel:

„Pentru că Timișoara și complexul studențesc înseamnă inovație și creativitate, proiectul Memoriile Cetății realizat de Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii lansează o provocare: ce înseamnă un oraș pentru locuitorii săi? Ce reprezintă un oraș modern și inovator? Cum putem defini spiritul Timișoarei? Cu siguranță, istoria orașului trebuie să rămână în memoria noastră, a tuturor, și, poate cel mai ușor ar fi să o reprezentăm în spațiul public.

Tema concursului lansat prin proiectul Memoriile Cetății are ca temă Istoria, specificul și spiritul Timișoarei și cuprinde orice formă de interpretare care se referă la principiile și elementele pe care orașul le are în componența sa și care conturează felul în care îl percepem.

Intervențiile artistice vor avea loc în Complexul Studențesc, o zonă unde locuiesc tineri din diferite colțuri ale țării și care își desfășoară cea mai mare parte din activitate acolo. Construit ca un spațiu cu posibilități multiple –  locuire, cercetare, agrement – campusul reprezintă și un nod de legătură prin care artiștii își pot aduce aportul vizavi de felul în care Timișoara ni se înfățișează. Atenția direcționată către această zonă reprezintă un interes de înțelegere și integrare a modului în care comunitatea deja stabilită și cea în proces de tranziție se raportează la dimensiunile orașului”.

Calendarul concursului

  • 9-25 octombrie: înscrierea proiectelor participante
  • 26-28 octombrie: jurizarea proiectelor și anunțarea câștigătorilor
  • 5-15 noiembrie: realizarea picturilor murale

Aplicațiile pot fi trimise până în 25 octombrie 2020, la adresa memoriilecetatii@timisoara2021.ro.

Premii

Vor fi selectați 7 artiști care vor primi fiecare câte un premiu de 15.000 de lei, cu condiția de a-și pune în practică lucrările câștigătoare.

Studenți și comunitate

Inițiatorii proiectului Memoriile Cetății (memoriilecetatii.timisoara2021.ro) subliniază că proiectul „se află la a III-a ediție, iar în acest an, Complexul Studențesc din Timișoara va deveni gazdă pentru o serie de intervenții care vor fi produse în spațiul public, în locuri de adunare a studenților și a comunității, pentru a facilita și încuraja interacțiunea oamenilor cu spațiul public în care trăiesc, fie temporar ori permanent. Ideea programului Memoriile Cetății este crearea, în anul deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, a unui traseu de artă murală prin care localnicii și vizitatorii să redescopere  spiritul Timișoarei, istoria și momentele importante din viața comunității. Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2020”.

Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii

Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii reamintește că „a fost înființată în 2011, cu scopul de a pregăti dosarul de candidatură pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. După câștigarea titlului, Asociația își continuă misiunea de a dezvolta Programul Cultural, precum şi de a strânge fondurile necesare organizării, promovării şi implementării acestuia. Ulterior anului 2023, Asociaţia va avea ca scop sprijinirea şi dezvoltarea de proiecte culturale în folosul comunităţii. În anul 2019, în primul an de producție propriu-zisă, Asociația a derulat împreună cu partenerii săi peste 400 de evenimente culturale la care au luat parte peste 130.000 de persoane”.