Concerte, spectacole, expoziții, proiecte educaționale de Ziua Culturii Naționale 2023

Concerte, spectacole, expoziții, proiecte educaționale de Ziua Culturii Naționale 2023

Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie, ziua de naștere a lui Mihai Eminescu – este marcată printr-o serie de concerte, spectacole, expoziții, proiecte educaționale organizate în întreaga țară și în spațiul online de instituții din subordinea Ministerului Culturii.

Evenimentele sunt deschise publicului larg, inclusiv elevi, studenți, cadre didactice, cu un program variat, în care pot fi găsite elemente complementare educației formale.

Ministerul Culturii anunță că „mai multe muzee vor avea accesul gratuit duminică, 15 ianuarie sau chiar program prelungit. Totodată, compozitorii români sunt celebrați în cadrul acestor evenimente, programele concertelor sau recitalurilor punând accent pe creația românească”.

Mihai Eminescu, un reprezentant universal al culturii noastre

Evenimentul de vârf îl reprezintă spectacolul de la Opera Națională București, organizat de Ministerul Culturii, la 15 ianuarie 2023, ora 19.00, spectacol susținut de corul și orchestra Operei Naționale București, dirijor Daniel Jinga; invitați, Nicu Alifantis & Simphonicu, Vali Boghean Band, ansamblul Anton Pann, Maia Morgenstern, Lari Georgescu, Marius Bodochi, Angela Ciobanu, Diana Decuseară, Dan Melnic, Alexandru Pleșca.

Lucian Romașcanu, ministrul culturii: „Unul dintre cele mai prețioase bunuri ale acestei națiuni este, fără-ndoială, Cultura Română! Duminică, mai mult ca oricând, va fi prezent în mintea și în sufletul nostru cel care a marcat societatea românească prin opera sa, Ziua Culturii Naționale fiind în mod special aleasă în ziua în care s-a născut poetul național Mihai Eminescu, un reprezentant universal al culturii noastre. Va fi o zi de dublă sărbătoare, în care aș vrea să simțim cu adevărat bucuria și semnificația unui asemenea moment și să ne amintim că principalul liant al unei societăți este și trebuie să rămână Cultura. Să ne lăsăm, așadar, încântați și alinați de tot ceea ce ne oferă, înclinându-ne în fața celor care fac posibil acest miracol. De la obiceiuri păstrate în toate colțurile țării, la oameni de cultură valoroși și artiști-tezaur care duc pretutindeni în lume frumusețea și unicitatea acestui neam, România reușește să rămână o destinație culturală cu tradiții de neclintit, dar deschisă, totodată, noutății.”

Programul evenimentelor la nivel național: Evenimente ZCN Ianuarie 2023