Proiectul licitației pentru noile manuale școlare a ajuns într-un impas foarte grav. Cauzele acestei situații sunt multiple și complexe: repetatele tergiversări și ezitări ale Ministerului Educației, prevederile confuze și contradictorii, unele dintre ele imposibil de realizat, timpul fizic extrem de scurt pus la dispoziția editorilor pentru a produce manuale de calitate. Acestora li se adaugă ideea introducerii, începând cu anul școlar 2014-2015, a manualului digital. În acest sens, MEN a stabilit condiții foarte dure, de aplicat într-un timp, de asemenea, extrem de scurt. Reamintim că, în urma demarării procesului de evaluare și licitație pentru manualele școlare de clasa I și a II-a, pe suport de hârtie și pe suport electronic, la sfârșitul lunii trecute editorii mai aveau la dispoziție doar șase săptămâni pentru realizarea acestora! Asociația Cartea Școlară subliniază că în acest interval extrem de scurt este imposibil ca o editură să realizeze un manual de calitate, dublat de varianta lui digitală, care presupune un proces extrem de dificil și laborios.
ACS a susținut întotdeauna inițiativele MEN, inclusiv pe aceasta, însă nu poate fi de acord cu acest calendar iresponsabil.
Licitația de manuale școlare a fost lansată oficial foarte târziu. În plus, Ministerul Educației a făcut public abia pe 1 martie 2014 Ordinul de Ministru Nr. 5559, din noiembrie 2013, de aici și o serie de speculații legate de cine ar trebui să beneficieze de pe urma acestor „bâlbe”! În termenul scurt pus la dispoziție, este foarte dificil ca editurile să realizeze manuale de calitate. Dacă luăm în calcul și specificațiile tehnice de realizare a variantei digitale, în același termen extrem de scurt, misiunea editurilor devine imposibilă. Se adaugă faptul că MEN a modificat pe ultima sută de metri condițiile de participare la licitație, schimbând din mers regulile jocului.
Tot Ministerul a propus un calendar al licitației imposibil de respectat. Conform acestuia, editorii trebuie să tipărească aceste manuale într-un timp imposibil (23 august – 10 septembrie)! Și, ulterior, să livreze tirajul către inspectoratele școlare din țară și către școli într-un interval și mai scurt, de patru zile (11-15 septembrie)! Potrivit aceluiași calendar, cadrele didactice trebuie să aleagă noile manuale în timpul concediilor, când o mare parte dintre ele sunt plecate în vacanță. Mai mult decât atât, conform prevederilor Ministerului, acest lucru ar trebui făcut în 4-5 zile, în condițiile în care jumătate din acest interval extrem de strâns cade în weekend.
Acestea sunt doar câteva dintre aspectele care au condus la blocajul actual în reforma manualelor școlare și la adâncirea crizei acutizate începând cu luna martie a acestui an, când Ministerul Educației Naționale a deschis procedurile licitației pentru manualele de clasa I și clasa a II-a. S-a creat astfel o situație de impas și de confuzie generală în învățământ, absolut nocivă pentru sistem și pentru toți cei implicați în educație, prin potențialele ei efecte.
Mai mult, suspendarea de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dispus suspendarea licitației privind achiziția de manuale școlare de clasa I și a II-a, pe hârtie și în variantă electronică, la sesizarea unor actori implicați în proces, constituie o lovitură decisivă adusă proiectului, care nu face altceva decât să sancționeze lipsa lui de realism în condițiile prevăzute de Minister.
Tuturor acestora li se adaugă un fapt de extremă gravitate: metodologia și criteriile licitației creează un cadru competițional extrem de dificil, care favorizează discriminarea. În acest context, în care criteriul economic și financiar este decisiv, nu pot ieși câștigătoare decât două sau cel mult trei edituri. Niciuna dintre editurile de carte școlară implicate în procesul licitației de manuale nu vrea să se gândească ce ar însemna un posibil eșec în cadrul acestui proces. Ne putem aștepta la un scandal de proporții, care s-ar putea extinde până la instituțiile europene și care nu ar face altceva decât să adâncească și mai mult criza din învățământ.
Asociația Cartea Școlară face un apel către Ministerul Educației Naționale să analizeze cu toată luciditatea și responsabilitatea situația creată, să decidă dacă licitația mai este oportună și să-și asume eșecul, care este mai mult decât o certitudine la ora aceasta.
Asociația Cartea Școlară
Aspectele care au condus la blocajul actual în reforma manualelor școlare și la adâncirea crizei din învățământ
• Licitația de manuale școlare a fost lansată oficial foarte târziu.
• Ministerul Educației a făcut public abia pe 1 martie 2014 Ordinul de Ministru Nr. 5559, din noiembrie 2013.
• MEN a modificat pe ultima sută de metri condițiile de participare la licitație, schimbând din mers regulile jocului.
• Metodologia și criteriile licitației creează un cadru competițional extrem de dificil, care favorizează discriminarea.
• Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dispus suspendarea licitației privind achiziția de manuale școlare de clasa I și a II-a, pe hârtie și în variantă electronică.