Comisia Europeană a anunțat noile propuneri pentru sprijinirea formării, dezvoltării competențelor și evoluției în cariera de cercetător în cadrul Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie (MSCA), program al UE din cadrul programului Orizont Europa, consacrat învățământului doctoral și formării post-doctorale, anunță prin intermediul unui comunicat, Reprezentanța în România a Comisiei Europene.
„Criza provocată de pandemia de COVID-19 a scos în evidență, încă o dată, importanța faptului că Europa se poate baza pe cercetători cu înaltă calificare, capabili să identifice și să soluționeze provocările viitoare. De asemenea, criza a demonstrat valoarea comunicării dovezilor științifice către factorii de decizie și către public, dar și importanța colaborării interdisciplinare. În acest context, Acțiunile Marie Skłodowska-Curie reprezintă un instrument crucial. De la lansarea sa cu 25 de ani în urmă și până în prezent, programul a încurajat tot un număr tot mai mare de femei și bărbați să urmeze cariere în domeniul cercetării, promovând atractivitatea Europei pentru talentele de vârf din întreaga lume”, a declarat comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.
În 2021, MSCA pune la dispoziție aproximativ 822 de milioane de euro pentru a finanța cinci acțiuni principale prevăzute în programul de lucru.
Rețelele doctorale MSCA pun în aplicare programe de doctorat pentru formarea doctoranzilor atât în mediul academic, cât și în alte sectoare, inclusiv în sectorul industrial și în întreprinderi. Cererea de propuneri pentru 2021, cu un buget de 402,95 milioane euro, se deschide astăzi și se va încheia la 16 noiembrie 2021.
Bursele de studii postdoctorale MSCA consolidează potențialul creator și inovator al cercetătorilor care dețin un doctorat și care doresc să dobândească noi competențe prin formare avansată și prin mobilitate internațională, interdisciplinară și intersectorială.
Finanțarea va fi disponibilă pentru cercetătorii care sunt pregătiți să realizeze proiecte revoluționare de cercetare și inovare în Europa și în întreaga lume, inclusiv în sectorul neacademic. Cu un buget de 242 de milioane de euro, cererea de propuneri pentru 2021 s-a deschis în data de 22 iunie și se va încheia la 12 octombrie 2021.
Acțiunile Marie Sklodowska-Curie sprijină cercetători la nivel mondial, în toate etapele carierei lor și în toate disciplinele și se adresează inclusiv instituțiilor, prin sprijinirea unor programe doctorale și post-doctorale, precum și a unor proiecte de cercetare și inovare, prin sporirea atractivității și a vizibilității instituțiilor la nivel mondial și prin încurajarea cooperării dincolo de mediul academic, inclusiv cu marile companii și cu IMM-urile. (Sursa: Reprezentanța în România a Comisiei Europene)