Comisia de etică a UBB s-a pronunțat: Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, este „profund viciată”

Comisia de etică a UBB s-a pronunțat: Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, este „profund viciată”

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a decis că teza de doctorat a ministreului de Interne, Lucian Bode, a fost plagiată.  Astfel, potrivit comunicatului UBB, aceasta a constatat că teza este „profund viciată”. 

Astfel, conform hotărârii adoptate luni de Comisia de etică, aceasta a analizat aspectele semnalate public și a ajuns la concluzia că există două tipuri de abateri de la normele de citare în teza analizată.

„(1) Plagiat conform definiției din Legea 206/2004 – preluare de paragrafe de text (tradus din engleză sau direct din limba română) fără citare (prin note de subsol sau în text) sau plagiat prin preluare verbatim (cuvânt cu cuvânt) din limba română, fără parafrazare, a unor paragrafe întregi, ceea ce ar presupune încadrarea textului între ghilimele, chiar dacă este citată sursa. Exemple în Anexa 1 care face parte integrantă din prezenta Hotărâre.

(2) Citare defectuoasă sau incorectă, în cazul traducerilor din engleză a unor bucăți semnificative de text. Deși sursa este indicată în nota de subsol, nu este clar delimitat textul preluat prin parafrazare minimă (rezultată din traducere) și contribuția proprie a doctorandului. De asemenea, există texte pe care autorul tezei le atribuie prin note de subsol surselor originale, însă fără precizarea că a consultat o sursa indirectă (prin folosirea cuvântului apud). În fine, există texte care sunt citate cu referire la un întreg articol, și nu la pagina exactă de unde s-a preluat textul”, se precizează în hotărârea Comisiei de etică din cadrul UBB.

Potrivit aceleași surse (citate de Agerpres), abaterile depistate sunt considerate grave erori de citare și “viciază substanțial” corectitudinea lucrării de doctorat.

„Conform Codului etic al Universității Babeș-Bolyai și al practicilor academice internaționale, se precizează în hotărârea UBB, confirmate de experții cooptați, aceste abateri sunt considerate grave erori de citare, încadrate uneori sub umbrela extinsă a noțiunii de ‘plagiat’, și care viciază substanțial corectitudinea lucrării de doctorat. Ele sunt repetate consistent pe parcursul lucrării, sugerând intenția de mascare a absenței contribuției originale. Lipsa delimitării textului citat față de contribuția originală prin corp de text sau prin precizarea ‘traducerea autorului’ are ca rezultat pagini întregi care constau în simple compilări de citate. Tabelele și figurile reclamate sunt fie plagiate, fie citate incomplet”.

Având în vedere aceste aspecte, Comisia reia concluziile din hotărârea 7/2022, arătând că se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă.

„Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, mai arată Comisia de etică a UBB.

În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia i-a solicitat lui Lucian Bode „corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei”, iar o eventuală republicare să fie realizată doar după corectarea tuturor abaterilor constatate.

„Dacă această retragere nu este comunicată Universității Babeș-Bolyai într-un termen de 15 zile calculate de la comunicarea prezentei hotărâri, Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate. Menționăm că, spre deosebire de comisiile de etică, CNECSDTI nu este limitat la sancționarea membrilor comunității academice și de cercetare având și posibilitatea de a decide sancțiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei”, se mai arată în hotărârea Comisiei, potrivit Agerpres.

Amintim că Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat în luna noiembrie a anului trecut că va reanaliza teza de doctorat a lui Lucian Bode, după ce jurnalista Emilia Șercan a spus că acesta ar fi plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei, și nu doar 2,95%, așa cum a stabilit Comisia de Etică a UBB.