Piatra de temelie a Colegiului Național Militar Tudor Vladimirescu a fost pusă în anul 1881, prin înființarea, la data de 1 septembrie, a Școlii Fiilor de Militari din Craiova, instituție inaugurată în anul 1885 prin prezența la manifestările oficiale a regelui Carol I. Școala a fost transformată în Gimnaziul Fiilor de Militari D.A. Sturdza în 1902, primind apoi denumirea Liceul Militar D.A. Sturdza (1914). Desființat în anul 1948, liceul a fost reînființat în 1978, când a primit denumirea onorifică Tudor Vladimirescu. În anul 1998 a fost desființat din nou.

Anul 2016 marchează un nou început pentru Colegiul Național Militar Tudor Vladimirescu din Craiova. Ziua de 12 septembrie 2016 a reprezenat o nouă pagină în istoria învățământului militar craiovean.

Imnul Naţional al României, intonat cu emoție și mândrie, a răsunat din nou în Cetatea Băniei în sutele de glasuri ale elevilor. Legământul rostit a pecetluit legătura lor cu uniforma militară, cu Armata României pe care au ales să o slujească.

Cadrele didactice ale colegiului au acceptat provocarea  unui nou început, exprimându-și dorința de a imprima colegiului un spirit competitiv-constructiv, astfel încât toți cei implicați să se simtă mândri că au fost parte a acestei instituții. Deschiderea către nou, inteligența și unitatea colectivului se reflectă în rezultatele excepționale pe care le-au avut elevii colegiului în toate activitățile școlare și extrașcolare la care au participat.

Rezultatele nu au întârziat să apară. Colegiul Naţional Militar Tudor Vladimirescu a cules roadele anilor școlari.

A trebuit să ne adaptăm rapid condițiilor specifice și să punem bazele începutului: dotarea sălilor de clasă, repartizarea elevilor pe clase, încadrarea personalului didactic și multe alte aspecte, pentru că am luat-o aproape de la zero. Au fost provocările inerente începutului și o implicare fantastică a corpului profesoral, astfel că, după doar trei ani de la reînființare, la multe dintre concursurile și olimpiadele școlare, elevii vladimireşti au primit diplome și distincții, inclusiv medalii la nivel internațional; primii absolvenți, cei de anul trecut, au promovat 100% examenul de bacalaureat și au fost admiși în învățământul superior militar, numai un absolvent fiind admis la o școală postliceală de profil.

Un elev din promoția 2018 și o elevă absolventă în 2019 au fost admiși la Academia Forțelor Navale Annapolis, SUA. Astfel, numele Colegiului Național Militar Tudor Vladimirescu s-a alăturat în topul școlilor de prestigiu.

Aşadar, entuziasmul și determinarea au fost cuvintele de ordine ale acestui nou început. Eforturile tuturor au fost încununate de rezultate deosebite, obținute la numeroase concursuri și olimpiade școlare și extrașcolare.  Performanțele elevilor Colegiului Naţional Militar Tudor Vladimirescu s-au concretizat în numeroase premii și mențiuni la competițiile județene, naționale și internaționale.

Activităţile extraşcolare au fost numeroase, pandurii s-au bucurat de un real succes şi toate au avut un impact mediatic deosebit.

Amintim, în rândurile următoare, patru astfel de proiecte derulate în acest an şcolar. În zilele de 3 şi 4 aprilie, nouă elevi de la Colegiul Național Militar Tudor Vladimirescu au participat la activitatea NATO Challenge, organizată de HQ MND-SE, cu ocazia sărbătoririi a 70 de ani de la înființarea NATO. NATO Challenge este o competiție de dezbateri și eseuri în limba engleză pe teme legate de activitățile desfășurate de NATO. Participarea la această dezbatere a presupus o pregătire prealabilă de trei săptămâni, perioadă pe parcursul căreia elevii au dobândit o bună înțelegere a modului cum funcționează și operează Alianța.  Elevii au obținut un premiu  I la secțiunea dezbatere (Teacher’s Prize) şi un premiu  al II-lea la secțiunea eseu.

 În perioada 7-9 mai, pandurii au participat la  Proiectul „Amintiți-vă de război, apreciați-vă libertatea!“, organizat de  Patronatul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Calafat. Cele trei zile au constat în ateliere de informare a tinerilor despre evenimentele istorice din Vidin şi Calafat în perioada 1877-1878, crearea unei tabere militare cu elemente specifice din perioada de război, evenimente stradale în cadrul cărora atmosfera istorică a fost creată cu uniforme de epocă, defilare cu torţe, reconstituirea unor secvenţe de luptă specifice acelei perioade, paradă militară şi ceremonia de depunere de coroane de flori la Monumentul Războiul de Independență din Calafat. Elevii vladimireşti au participat alături de elevi din liceele calafetene, membrii Asociaţiei ,,Tradiţii Ostăşeşti“ şi membrii Asociaţiei ,,Bdintsi“ din Vidin şi Sofia. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria.

Un proiect de suflet al elevilor colegiului este şi ,,BRD FIRST Tech Challenge Romania“, organizat de asociația „Nație Prin Educație“, cu avizul Ministerului Educației Naționale. Echipa ROBOCADET a Colegiului Naţional Militar Tudor Vladimirescu din Craiova a participat la faza regională a competiției de robotică pentru liceele din România, organizată la Timișoara în perioada 21-24 februarie, calificându-se la etapa naţională a competiţiei. 

Cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, elevii colegiului au participat la ceremonii   militare.

Elevii Colegiului Naţional Militar au participat la activităţile organizate în Garnizoanele Bucureşti şi Craiova cu prilejul Zilei Naţionale a României. Trecerea pe sub Arcul de Triumf a reprezentat pentru elevii colegiului nu numai o deosebită onoare, ci şi un puternic sentiment patriotic.

Colegiul Național Militar Tudor Vladimirescu – membru al Alianței Colegiilor Centenare din România.

În data de 10 noiembrie 2017, în Adunarea Generală, Alianţa Colegiilor Centenare din România a aprobat cererea de aderare a Colegiului Național Militar Tudor Vladimirescu.

Alianţa Colegiilor Centenare din România este o organizaţie nonguvernamentală, care are ca scop fundamental promovarea calității în învățământul românesc preuniversitar, prin creșterea autorității școlii, ca instituție menită să consacre primatul valorilor intelectuale și morale, necesare bunului cetățean. Deschiderea membrilor către societate, prin organizarea de activităţi comune, inclusiv realizarea de proiecte, de parteneriate cu instituţii social-culturale este unul dintre obiectivele Alianței.

Actul de Constituire a Asociaţiei Alianţa Colegiilor Centenare din România a fost semnat pe 18 iunie 2008, la Colegiul Naţional Sf. Sava din Bucureşti. La întâlnire au participat 27 de colegii şi licee centenare din toate zonele ţării, În prezent, Alianța are 61 de membri, între care și Colegiului Național Militar Tudor Vladimirescu.

Toate acestea nu fac altceva decât să confirme, o dată în plus, sloganul „pandurilor“: PER ASPERA AD ASTRA!

Prof. Zamfirică PETRESCU,
directorul adjunct al CN Militar Tudor Vladimirescu

Distribuie acest articol!