Scoala PerformanteiStimată doamnă director, CN I.C. Brătianu s-a înființat la începutul secolului trecut pentru a fi „o poartă de cultură la intrarea în Transilvania”, într-o perioadă în care emanciparea românească era susținută plenar de o pleiadă de mari politicieni, cărturari, intelectuali de marcă într-un cuvânt, cu conștiință de neam. Mai exact, ce și-a propus atunci, în acele vremuri, CN I.C. Brătianu?
Recuperarea deceniilor de rămânere în urmă… Fruntașii politici români, indiferent de convingeri, erau de acord într-o privință: pentru supraviețuirea națiunii române era esențial să se păstreze bise­ricile și școlile românești. Prețuiau aceste instituții drept apărătoare ale limbii naționale și ale culturii moral-religioase care se aflau la temelia identității naționale.
Acum mai bine de un secol, menirea acestei înalte școli a fost să ofere învățământ în limba română de cea mai bună calitate. Care este menirea sa acum? Pentru ce sunt pregătiți elevii de la Colegiul Național I.C. Brătianu?
Ne place să credem că și în prezent menirea acestei unități școlare este de a oferi un învățământ de calitate copiilor și tinerilor din Hațeg și Țara Hațegului. Prin restructurarea unității, în anul 2010, școala este organizată în învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal, fiecare nivel pregătind elevii pentru nivelul următor. Competențele dobândite de elevi în învățământul liceal teoretic sau tehnologic le oferă în primul rând posibilitatea de a promova examenul de baca­laureat (peste 85%), apoi fie de a urma cursurile facultăților din țară sau străinătate, fie de a-și găsi un loc de muncă, iar în general, ne place să credem, competențe pentru viața de cetățeni responsabili, pe care o încep odată cu finalizarea studiilor liceale.
Doamnă director, de ce I.C. Brătianu? Ce reprezintă numele ilustrului om politic pentru devenirea Colegiului pe care îl conduceți?
Între familiile de iluștri cărturari și patrioți care au susținut învățământul hațegan s-au numărat Brătienii. Încă înainte de 1918, I.I.C. Brătianu a acordat subvenții pentru ridicarea edificiului actualului colegiu hațegan. La 15 octombrie 1922, cu prilejul călătoriei la Alba Iulia, cetatea Unirii, unde s-a săvârșit actul de încoronare a lui Ferdinand și Maria ca regi ai României Mari, Ion
I.C. Brătianu a vizitat instituția de învățământ care, în semn de recunoștință, îi va purta numele.
În evoluția școlii hațegane, începând cu 1928 o întâlnim sub numele de Școala Superioară de Comerț I.I.C. Brătianu și din 1936, Liceul Comercial I.I.C. Brătianu.
Au urmat, în perioada comunistă, diferite schimbări ale profilului și ale denumirii, până în 1990, moment în care devine liceu teoretic. În 1998, dintr-o nebăgare de seamă, numele instituției a devenit Liceul Teoretic I.C. Brătianu.
Standardul unui liceu este dat de calitatea elevilor săi – a celor care pășesc în el, a celor care l-au absolvit. Cum sunt elevii de la Colegiul Național I.C. Brătianu?
În spațiul școlii se intersectează personalități, comportamente diferite, oferind multiple provocări abordărilor educaționale. Recunoaștem faptul că fiecare elev este o individualitate, că fiecare elev este educabil și menit să reușească. ~n consecință, unitatea noastră respectă nevoile individuale ale fiecăruia și oferă un spațiu în care învățarea este un proces care incită și încurajează. Ne asumăm misiunea de a educa tineri cu inteligențe active și creative, de a potența solidaritatea socială și empatia, curajul de a-și susține punctul de vedere și gândirea independentă, pragmatismul și puterea de a visa. Noi urmărim dezvoltarea completă a fiecărui elev: pe plan intelectual, moral, spiritual, social și fizic. Absolvenții Colegiul Național I.C. Brătianu, din Hațeg, au garanția, în măsura în care își doresc, că vor putea avea un loc la o instituție de învățământ superior atât din țară, cât și din străinătate.
Anul trecut, dacă nu mă înșel, cel mai bun elev din Hunedoara a fost de la „I.C. Brătianu”. Ce reprezintă conceptul de performanță pentru dvs., pentru colegiul pe care îl conduceți cu atâta abnegație?
Performanță? Mă gândesc în primul rând că a fi performant, în cazul unei unități școlare, înseamnă să realizăm ceea ce ne-am propus, să facem progrese în fiecare zi pentru a ajunge acolo unde ne dorim. Până la urmă, acesta este scopul activității educaționale. După aceea abia putem vorbi despre rezultate deosebite, care, cred eu, nu sunt de marcat în primul rând în raport cu alții, ci în primul rând cu noi înșine. De exemplu, să realizăm lucruri care poate altădată, din punct de vedere educațional, păreau dificil de atins, dar prin efort susținut s-a ajuns ca realizarea lor să pară de la sine înțeleasă. Nu în ultimul rând, performanță înseamnă evoluție, faptul că reușești să te autodepășești de la un moment la altul. Cu alte cuvinte, timp, efort și pasiune.
Ce rol joacă inovația și creativitatea în activitatea educațională și didactică desfășurată la Colegiul Național I.C. Brătianu? Cineva spunea că cei mai mari dușmani ai minții sunt clișeele.
Inovația și creativitatea sunt două dintre reperele de care țin cont cadrele didactice în activitatea pe care o desfășoară la Colegiul Național I.C. Brătianu. Latura inovativă se manifestă prin interesul profesorilor pentru tot ce apare nou în aria lor de activitate, de la didactică la pedagogie, dar și prin folosirea, integrarea resurselor tehnice, exploatarea TIC în cadrul strategiilor didactice pe care le pun în practică. De clișee nici nu poate fi vorba, deoarece elevii noștri sunt animați de curiozitate intelectuală, sunt creativi și cer creativitate de la profesorii lor. Îi provocăm și suntem provocați la o permanentă revizuire a cunoștințelor, ne recalibrăm mereu activitățile, atât cele școlare, cât și cele extrașcolare, ne ținem aproape elevii tocmai pentru a ne bucura împreună de rezultatele frumoase.
Cum este corpul profesoral care predă astăzi la Colegiul Național I.C. Brătianu?
De la înființare și până astăzi, Colegiul Național I.C. Brătianu, din Hațeg, a demonstrat că este o instituție de învățământ ce oferă servicii de înaltă calitate atât din punct de vedere al procesului de învățământ, cât și din punctul de vedere al dotării materiale. Cei peste 2000 de preșcolari și elevi ai colegiului sunt educați și instruiți de un corp profesoral competent și implicat. Valorile dominante sunt: cooperare, munca în echipă, respect reciproc, atașamentul față de copii, respectul pentru profesie, libertate de exprimare, recep­tivitate la nou, creativitate, com­petiție, entuziasm, dorință de afirmare. Rezultatele obținute de elevii noștri în decursul anilor cu ocazia olimpiadelor și concur­su­rilor școlare, precum și în cadrul exame­nelor de la sfârșit de ciclu stau mărturie muncii noastre.
Deschiderea internațională este esențială astăzi, când la nivel mondial se pune din ce în ce mai mult accent pe dimensiunea globalizantă a educației. Cum colaborați cu instituțiile de învățământ din afara țării?
Într-adevăr, considerându-ne o unitate de învățământ de elită, acordăm o deosebită importanță promovării unei imagini pozitive a instituției, a valorilor școlii ro­mâ­nești nu doar la nivelul comu­nității locale sau la nivelul județului, ci și într-un context mai larg, chiar european.
Dorim să împărtășim experiența noastră, dar și să cunoaș­tem experiența altora. De aceea am ales să ne implicăm în proiecte finanțate prin programe comunitare, să alocăm resurse umane, financiare și de timp pentru a dezvolta cunoașterea și înțelegerea diversității culturale și lingvistice europene în rândul profesorilor și elevilor.
Prin intermediul proiectelor Comenius am colaborat cu școli din Anglia, Bulgaria, Polonia, Grecia, Cehia, Turcia, Italia, Cipru, Spania, Letonia, Lituania, Macedonia.
Începând cu anul 2015 am reluat organizarea taberelor de vară pentru copii în Hațeg și comunele din Țara Hațegului, de această dată în cadrul unui proiect Erasmus, cu animatori francezi și români.
Din anul 1990 am dezvoltat și derulat proiecte în cadrul schimburilor școlare cu unități școlare și asociații din Franța.
Este o muncă intensă din partea cadrelor didactice și a elevilor pentru derularea acestor proiecte, dar satisfacția este pe măsură. În acest an, una dintre școlile structură ale Colegiului Național I.C. Brătianu a câștigat premiul al III-lea la etapa națională a Concursului „Made for Europe”.
Doamnă director, la finalul interviului vreau să ne enumerați argumentele cele mai puternice pe care le oferiți absolvenților de gimnaziu pentru a veni la Colegiul Național I.C. Brătianu, din Hațeg.
Vechimea – Colegiul are 146 de ani de tradiție și succes și un corp profesoral competent și implicat (100% cadre didactice calificate, 66,67% din corpul profesoral cu gradul didactic I). De asemenea, Colegiul Național I.C. Brătianu, din Hațeg, este un mediu democratic și creativ de dezvoltare pentru toți și pentru fiecare. Îi ajutăm pe elevi să își aleagă drumul corect în viață, să își descopere domeniul de activitate care le reflectă personalitatea.
În același timp, unitatea noastră răspunde cu promp­titudine și competență provo­cărilor mediului economic, dinamicii pieței muncii, este un furnizor de servicii educaționale care răspunde nevoilor comu­nității. Pe scurt, Colegiul Național I.C. Brătianu este o școală a performanței.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU
 
 

Distribuie acest articol!