Ciucă: „Ordonanța schimbă radical modul de salarizare în educație”

Ciucă: „Ordonanța schimbă radical modul de salarizare în educație”Guvernul a aprobat proiectul ordonanței de urgență „pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat”. Este ordonanța care prevede o majorare imediată a salariilor cu 1000 de lei până la noua lege a salarizării și, de la adoptarea legii, majorarea pe durata a trei ani a salariilor, având ca reper salariul profesorului debutant, fixat la nivelul salariului mediu pe economie. Așa cum era cunoscut conținutul ordonanței de urgență, era cunoscut și refuzul cadrelor didactice.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă: „Ordonanța de urgență de astăzi schimbă radical modul de salarizare în educație, pentru că am considerat că este necesar ca noi toți să înțelegem rolul și menirea pe care le au atât dascălii, cât și întreg sistemul, pe întreg lanțul, de la autorități la instituțiile de educație, în identificarea soluțiilor și asigurarea unui sistem educațional așa cum ni-l dorim noi toți. Practic, majorările salariale de care vor beneficia toți cei care își desfășoară activitatea în sistemul de educație beneficiază astăzi de garanția coaliției de guvernare. Ne-am asumat cu toții prioritizarea educației în programul de guvernare și în tot ceea ce înseamnă obiectivele pe care noi ni le-am propus, fiind conștienți de faptul că România va avea viitor doar printr-un sistem de educație care să beneficieze de transformările, de reformele necesare, de recuperarea celor care s-au pierdut de-a lungul timpului și, în felul acesta, să avem garanția că responsabilitatea pe care ne-am asumat-o va produce efecte în sistemul de educație.

Întregul personal din sistemul de educație, aproximativ 330.000 de oameni, care, trebuie să recunoaștem, au zilnic grijă de copiii noștri, vor beneficia de o nouă grilă de salarizare, vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare. Din perspectiva noastră, este garanția încrederii că discutăm despre un proces ireversibil, care va fi consolidat prin dialog cu întreg mediul asociativ, care va fi consolidat prin măsurile care vor fi luate la nivelul Ministerului Educației și la nivelul guvernului, astfel încât să asigure derularea întregului proces de reformă din educație.

Apreciem că este momentul să recunoaștem că astăzi România nu-și mai poate permite să țină dascălii și elevii departe de școală. Sunt momente foarte importante pentru copiii din clasa a VIII-a, sunt momente importante pentru tinerii care finalizează liceul și trebuie să intre în examenul de bacalaureat. Sunt aspecte pe care le-am avut și le avem în continuare în vedere, astfel încât să intrăm în normalitate și să asigurăm o coerență, așa cum am spus, a întregului proces de transformare și de modernizare a educației în România. Sunt convins că, prin decizia de astăzi și întâlnirile pe care le vom avea astăzi cu reprezentanții sindicatelor din educație, vom reuși împreună să redăm speranța unui viitor mai bun pentru copiii noștri, pentru că atât noi, cât și ei își doresc să reușească în viață, își doresc să își descopere menirea, își doresc să valorifice talentul fiecăruia dintre ei. Am convingerea că, legând prietenii noi și recunoscând tot ceea ce au de făcut prin educație, vor realiza că, prin ei înșiși și prin sprijinul nostru, vor reuși în viață. Ca atare, apreciez că, prin demersul nostru și prin dialogul și măsurile care vor continua, vom asigura un sistem de educație care va ocupa unul dintre primele locuri, alături de sănătate, în prioritățile guvernamentale.”

Foto: Guvernul României