Cinci medalii de aur, două de argint și o mențiune de onoare pentru echipa României, la Olimpiada Asiatică de Fizică

Cinci medalii de aur, două de argint și o mențiune de onoare pentru echipa României, la Olimpiada Asiatică de FizicăElevii români au obținut cinci medalii de aur, două de argint și o mențiune de onoare la Olimpiada Asiatică de Fizică, din Malaezia, a anunțat Ministerul Educației. La prestigioasa competiție au participat 208 concurenți din 28 de țări, 27 din Asia-Pacific plus România, țară cu statut de invitat. 

„Tocmai am primit vești grozave din Malaezia – lotul României scrie istorie la cea de-a 24-a ediție a Olimpiadei Asiatice de Fizică, desfășurată în 3-10 iunie 2024, la Perak! Elevii români a obținut 5 medalii de aur, 2 medalii de argint și o mențiune de onoare”, a scris Ligia Deca pe Facebook. 

Potrivit ministrului Educației, citat de Agerpres, medaliile de aur au fost obținute de Alexandru Momoiu – care este și câștigătorul absolut al prezentei ediții, cu cel mai mare punctaj total din concurs și cel mai mare punctaj la proba experimentală – Ionuț Gabriel Stan, Ioan Alexandru Mirică, Rareș Felix Tudose, elevi ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică din București, și Alexandra Maria Curea, de la Liceul Teoretic Național din București care a obținut și cel mai mare punctaj al unei fete din concurs.

Potrivit aceleiași, cele două medalii de argint au fost câștigate de Mendel Emanuel Mendelsohn, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, și Teofil Voicu, de la Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj-Napoca.
Mențiune de onoare a obținut Rareș Theodor Marinescu, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București.

Echipa României a fost condusă de prof. dr. Delia Davidescu, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, conf. univ. dr. Sebastian Popescu, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, și de prof. Victor Păunescu, Liceul Economic nr. 1 din București.