„Bun creştin şi bun român“ este titlul generic pe care parohia Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc, din Bucureşti, l-a folosit de Ziua Națională a României pentru a marca Centenarul Marii Uniri.
În contextul Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română, sâmbătă, 1 decembrie 2018, ora 12.00, la Biserica Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc, din Bucureşti, Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon“ a organizat evenimentul comemorativ „Bun creştin şi bun român“, dedicat părintelui căpitan Gheorghe C. Creţu, preot militar din Primul Război Mondial. 
Cu acest prilej a fost inaugurat ansamblul monumental „Bun creştin şi bun român“, dedicat Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română. Astfel, în incinta Bisericii Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc, din Bucureşti, a avut loc dezvelirea unui smerit monument dedicat părintelui căpitan în rezervă Gheorghe C. Creţu şi sfinţirea a două troiţe dedicate înfăptuitorilor României Mari, care au apărat Ortodoxia în timpul persecuţiilor anticreştine întreprinse de regimul comunist în ţara noastră.
Parohia Sfântul Pantelimon marchează anul Centenar printr-un ansamblu monumental care pune în valoare principiul „Bun creştin şi bun român“ după care s-a ghidat Departamentul pentru tineret Ateneul Sfântului Pantelimon, încă de la înfiinţarea sa în anul 1941. Şi atunci, ca şi acum, dezideratul membrilor acestui aşezământ cultural a rămas acelaşi: „Să fim buni ca români în toate circumstanţele concrete ale lumii contemporane! Patriotismul nostru este unica şansă a României nevoite să reziste la porţile unei Europe care este în căutarea identităţii sale pierdute!“. 
Sărbătoarea de 1 Decembrie de la parohia Sfântul Pantelimon a început cu dezvelirea  monumentului dedicat preotului confesor Gheorghe C. Creţu  şi ceremonialul depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la ansamblul monumental „Bun creştin şi bun român“, dedicat anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română.
Potrivit tradiţiei bisericeşti şi hotărârii Sfântului Sinod, după acest ceremonial, în faţa celor două troiţe dedicate înfăptuitorilor României Mari a fost oficiată slujba de Te-Deum de Ziua Naţională a României
Imediat după slujbă, a fost intonat imnul național şi a luat cuvântul diverse personalităţi invitate să participe la acest eveniment comemorativ. De asemenea, a mai fost programat și un moment artistic susținut de artista Simona Pandele, actorul principal din spectacolul de teatru „Osânda cărţilor“.
La acest eveniment au participat urmaşii preotului militar Gheorghe Creţu, precum şi al celorlalţi preoţi care au slujit împre­ună cu el sau i-au urmat în slujirea preoţească de la Biserica Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc, din Bucureşti.
 
 

Distribuie acest articol!